Στις πιέσεις και απειλές που φέρεται να έχει δεχτεί από τον τότε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο για να συγκαλύψει την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι αναφέρθηκε ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος στην κατάθεσή του στο δικαστήριο.
«Καμία απειλή ή προειδοποίηση δε στάθηκε ικανή προκειμένου να επηρεαστεί η κρίση μου. Βεβαίως και υπήρξαν παρεμβάσεις στο πρόσωπό μου» ανέφερε ο μάρτυρας προσθέτοντας:
«Διορίστηκα για να κάνω τη πραγματογνωμοσύνη. Κατά τη διαδικασία απέστειλα ερωτήματα στο Πυροσβεστικό Σώμα. Όσο ήταν ο Τερζούδης αρχηγός, ό,τι ζήτησα το έλαβα. Πήγαινα μόνος μου στο ΕΣΚΕ για να πάρω απαντήσεις. Δυστυχώς, έπρεπε ο εισαγγελέας Ζαγοραίος να αποχωρήσει κι έπρεπε να παραδώσω την πραγματογνωμοσύνη γρήγορα. Συνάντησα αντιδράσεις από τον υπαρχηγό του Π.Σ. για τα ερωτήματα που έθετα. Έλεγε ότι δεν έχω δικαίωμα να τα ζητώ. Έμεινα άναυδος αρχικά εγώ, έγινε παρουσία συναδέλφου, που είναι εδώ. Δε θα πω όνομα. Με πήγε αυτός στον Τερζούδη και προς τιμή του είπε “ό,τι ζητήσει να του το δώσετε”. Είχα γνωριμία με τον Ματθαιόπουλο και μου έλεγε, εν είδει αστείου, “πρόσεχε τι κάνεις, δεν είναι καλό για την καριέρα σου”. Δεν έδινα σημασία. Από τη στιγμή που αποχώρησε ο Τερζούδης, δεν πήρα κανένα έγγραφο, όπως και το ημερολόγιο αεροσκαφών. Ό,τι σας λέω συνοδεύεται από στοιχεία».
Ο μάρτυρας εμφανώς συγκινημένος συνέχισε: «Δεν θα επέτρεπα σε κανέναν να παίξει με αυτή την υπόθεση με οποιοδήποτε κόστος και γι’ αυτόν τον λόγο καθυστέρησαν οι πραγματογνωμοσύνες. Διανύαμε και μία προεκλογική περίοδο και δεν ήθελα να γίνει κλωτσοτσούφι η υπόθεση. Την προστάτεψα και εγώ και ο εισαγγελέας Ζαγοραίος και ο ανακριτής Μαρνέρης. Δεν θα είχε φτάσει εδώ αυτή η υπόθεση. Καμία απειλή, καμία κίνηση δεν στάθηκε ικανή να μην προχωρήσω την υπόθεση. Μιλάω με στοιχεία και αποδείξεις. Δεν εκφέρω προσωπικές απόψεις. Τους ανθρώπους που είναι από πίσω μου τους γνωρίζω 25 χρόνια. Ποτέ δε θα επέτρεπα να αδικηθεί κάποιος. Ποτέ δε θα άφηνα να μην πάρει την αξία η υπόθεση που της πρέπει».
«Ο Ματθαιόπουλος μου έλεγε “κοίτα τον εαυτό σου”»
Περιγράφοντας τη συνάντηση που είχε με τον κ. Ματθαιόπουλο στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018, ο κ. Λιότσιος ανέφερε: «Στις 24 Σεπτεμβρίου παρέδωσα τη πραγματογνωμοσύνη. Στις 21 συνέβη το γεγονός, η συνάντηση στο ΕΣΚΕ. Από τις 20 το απόγευμα δέχθηκα κλήση από τον Ματθαιόπουλο. Μου είπε “πάμε να τα πούμε από κοντά”. Η αλήθεια είναι πως ταράχθηκα. Ανησύχησα.
Δικηγόρος υποστήριξης κατηγορίας: Θα μπορούσατε να αρνηθείτε;
Μάρτυρας: Ως πραγματογνώμονας ναι. Ως αξιωματικός όχι. Πήγα την επόμενη ημέρα. Κατά την άφιξή μου στο ΕΣΚΕ πήγα στο γραφείο του. Μείναμε οι δυο μας, και μου έλεγε “τι είναι αυτά που ζητάς; κοίτα τον εαυτό σου, θα σε βρει το ένα, το άλλο”. Μου έφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα με έναν αρχηγό και υπαρχηγό, ότι ο υπαρχηγός για να φάει τον αρχηγό τον άφησε χωρίς εναέρια σε Μάνη και Κύθηρα. Γνώριζα ότι υπάρχουν παθογένειες, αλλά σε αυτό το βαθμό όχι. Μου έλεγε σε τι άρρωστο περιβάλλον ζούσαμε και πως μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχα συνειδητοποιήσει το μέγεθός του. Δεν ήξερα τι να κάνω. Μετά το ραντεβού επικοινώνησα με τον εισαγγελέα Ζαγοραίο. Δεν του είπα τι ακριβώς ειπώθηκε. Είχα πανικοβληθεί και δεν ήθελα να παραδώσω την πραγματογνωμοσύνη. Με έπεισε ο Ζαγοραίος να την παραδώσω. Και μου είπε: “και εγώ να μην είμαι εδώ, θα σε προστατέψω”. Και θυμόμουν την κουβέντα του Ζαγοραίου συνέχεια» είπε ο μάρτυρας, συναισθηματικά φορτισμένος.
Ο κ. Λιότσιος ανέφερε ότι στις 18:36 υπήρχε αναφορά για πρώτους νεκρούς στον Νέο Βουτζά, προσθέτοντας ότι μέχρι να φτάσει ο τότε πρωθυπουργός στο Κέντρο Επιχειρήσεων, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, υπήρχαν αναγγελίες για συνολικά 37 νεκρούς.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 6 Μαρτίου.
naftemporiki.gr