Σοβαρές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν από πλευράς υγειονομικών μετά την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ότι τα ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» θα διαχωριστούν από τα νοσοκομεία και θα μετατραπούν σε ΝΠΙΔ με διάταξη που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Ήδη ετέθη το σχέδιο νόμου στις 17/2 σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 24/2.
Οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι αυτή η κίνηση θα κάνει τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία βορά στους ιδιώτες και θα γίνουν όπως έγινε και με το νοσοκομείο Σαντορίνης και με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μπει «ταφόπλακα» σε δικαιώματα εργαζομένων και ασθενών.
«Το 2023 κανονικά θα έπρεπε να μιλάμε για ουσιαστική αναβάθμιση στη φροντίδα αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους! Με πλήρη και αποκλειστική ευθύνη του κράτους! Με εξασφάλιση αποκλειστικά από τον κρατικό υπολογισμό των αυξημένων αναγκών αυτών των τμημάτων. Με την δημιουργία και άλλων κέντρων εκτός Αθήνας που θα εξασφαλίζουν την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών με όλες τις απαραίτητες ιατρικές και παραϊατρικές ειδικότητες» επισημαίνει η ανακοίνωση των εργαζομένων.
Να μην ξεπουληθεί το Παιδογκολογικό σε ιδιώτες
Οι εργαζόμενοι αντιτίθενται στην απόφαση αυτή και προειδοποιούν μην τολμήσουν ούτε καν να σκεφτούν ότι το Παιδοογκολογικό θα γίνει βορά στους ιδιώτες επισημαίνοντας ότι τα ερωτήματα από αυτή την απόφαση είναι πολλά, όπως:
- Πώς θα αντιμετωπίζονται οι ανάγκες των παιδιών που νοσηλεύονται σε αυτά τα τμήματα;
- Τι θα συμβαίνει με όσα παιδιά χρειάζονται να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, συχνά πολύπλοκες που χρόνια τώρα οι γιατροί του «Αγία Σοφία» και του «Αγλαΐα Κυριακού» πραγματοποιούσαν;
- Μήπως αυτή η αυτοτέλεια περιλαμβάνει την παραπομπή αυτών των περιστατικών σε άλλες ιδιωτικές κλινικές για να εξασφαλίζει και άλλα κέρδη ο ιδιωτικός τομέας;
- Τι θα γίνει για παράδειγμα αν ένας ογκολογικός ασθενής χρειαστεί νοσηλεία στην Μονάδα Παίδων; Τι εξυπηρετεί συνεπώς η μετατροπή του σε ΝΠΙΔ;
- Μήπως εξυπηρετεί εν τέλει την οικονομική αυτοτέλειά του, οπότε απευθείας κέρδη και διαχείριση των από τους νέους ιδιοκτήτες και λοιπούς εμπλεκόμενους;
Όσο για την ευελιξία που υπόσχεται το υπουργείο Υγείας, σημαίνει πρακτικά, όπως λένε, ευέλικτοι εργαζόμενοι, με κάθε πιθανή σύμβαση και σχέση εργασίας με την παραπάνω δομή, εργαζόμενοι όχι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με πείρα και εξειδίκευση στο αντικείμενο τους, αλλά εργαζόμενοι που θα απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Εργαζόμενοι πρακτικά που θα δουλεύουν όπως και για όσο επιβάλλουν τα οικονομικά και επιχειρηματικά σχέδια της ιδιωτικής πια ογκολογικής μονάδας.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η διοίκηση στην τελευταία συνάντηση με την 5μελη επιτροπή τον Δεκέμβρη απάντησε πως δεν είναι ενήμερη και δεν γνωρίζει και πως θα πάρει θέση εάν προκύψει επίσημο θέμα, όμως επί της αρχής είναι σύμφωνη. Κάτι που το επιβεβαιώνει η στάση της καθώς όπως λένε, εξυπηρετεί μαζί με την κυβέρνηση συμφέροντα επιχειρηματιών και μεγαλογιατρών ενώ, δεν δέχεται να τους συναντήσει και να τους ενημερώσει.
«Το νοσοκομείο ανήκει στο δημόσιο σύστημα υγείας και τα ογκολογικά τμήματα του νοσοκομείου μας λειτουργούν άριστα χρόνια τώρα με τη συμβολή των εργαζομένων που υπερβαίνουμε εαυτό μέρα και νύχτα. Το οικόπεδο που ανεγέρθη το οίκημα και φιλοξενεί τα τμήματα των δυο νοσοκομείων είναι δωρεά με αυστηρούς όρους στο ελληνικό δημόσιο και στο “Αγία Σοφία”» επισημαίνουν οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων.
Η ΕΙΝΑΠ στηρίζει τους υγειονομικούς
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ, «το ΔΣ της ενημερώθηκε ότι σε εκδήλωση στις 15/02/23 που πραγματοποιήθηκε στα ογκολογικά τμήματα του νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” και “Αγλαΐα Κυριακού” για την μέρα κατά του παιδικού καρκίνου ο υπουργός Υγείας και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας δήλωσαν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα τα ογκολογικά τμήματα θα διαχωριστούν από τα παραπάνω νοσοκομεία και θα μετατραπούν σε ΝΠΙΔ με διάταξη που θα έρθει προς ψήφιση στη βουλή. Το σχέδιο νόμου έχει τεθεί ήδη προς δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 24/02. Δηλώνουν ότι τα τμήματα θα έχουν μεγαλύτερη αυτοτέλεια και ευελιξία με αποτέλεσμα να λειτουργούν καλύτερα σε σχέση με τώρα. Η αυτοτέλεια που προτείνουν το μόνο που θα κάνει είναι να ανοίξει το δρόμο για παραπομπή των περιστατικών που εξυπηρετούν αυτά τα τμήματα στον ιδιωτικό τομέα. Τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της ογκολογικής θεραπείας αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται εσωτερικά του νοσοκομείου στις μονάδες παίδων. Η ευελιξία που ισχυρίζονται θα πραγματοποιηθεί εις βάρος των εργαζομένων, που πρακτικά θα δουλεύουν όπως και για όσο επιβάλλουν τα οικονομικά και επιχειρηματικά σχέδια της ιδιωτικής πια ογκολογικής μονάδας, εφαρμόζοντας ελαστικές σχέσεις εργασίας».
Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, τα νοσοκομεία ανήκουν στο δημόσιο σύστημα υγείας και τα ογκολογικά τμήματα τους λειτουργούν άριστα χρόνια τώρα με τη συμβολή των εργαζομένων που υπερβαίνουν εαυτό μέρα και νύχτα.
«Οι εργαζόμενοι στα τμήματα αυτά παλεύουν καθημερινά να σώσουν παιδιά, ζουν από πρώτο χέρι τις αγωνίες και τα προβλήματα των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο αλλά και των οικογενειών τους και θα σταθούν απέναντι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης», όπως αναφέρει η ΕΙΝΑΠ η οποία συμπαραστέκεται στους υγειονομικούς που εργάζονται στα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» τόσο στην απεργία στις 22 Φεβρουαρίου όσο και στη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου στις 23 Φεβρουαρίου στη 1.00 το μεσημέρι, μαζί με σωματεία, συλλογικούς φορείς, συλλόγους γονέων.
Οι γονείς των παιδιών που νοσηλεύονται με καρκίνο ετοιμάζονται για κινητοποίηση την ώρα που έπρεπε να βρίσκονται στο προσκεφάλι των παιδιών τους
Θέση για το θέμα παίρνουν και οι γονείς των παιδιών. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, στις 15.02.2023, το υπουργείο Υγείας τους αιφνιδίασε με την ξαφνική ανακοίνωσή του σχετικά με την πρόθεσή του να προχωρήσει σε απόσχιση και διοικητική αυτοτέλεια των ογκολογικών τμημάτων των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων “H Αγία Σοφία” και “Π. & Α. Κυριακού”.
Σαν να μην έφτανε αυτό, το σχετικό σχέδιο νόμου δημοσιεύθηκε για δημόσια διαβούλευση την Παρασκευή 17.02.2023 στις 21.00 το βράδυ, ενώ δίνει χρόνο στους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στη διαβούλευση μόνο έως Παρασκευή 24.02.2023 στις 8.00 το πρωί. Δηλαδή, μόλις 4 εργάσιμες ημέρες.
Προφανώς ο χρόνος αυτός δεν είναι επαρκής ούτε για να μελετήσει κανείς το νομοσχέδιο ούτε για να ζητήσει και να λάβει εμπεριστατωμένη νομική γνώμη για διάφορα θέματα που εγείρονται. Ωστόσο, σημειώνουμε ότι με μια πρώτη ανάγνωση δεν προκύπτει το όφελος της πρότασης, καθώς όλα όσα περιγράφονται στο νομοσχέδιο ως οφέλη για τους ασθενείς είναι πράγματα που συμβαίνουν ήδη με την υφιστάμενη δομή και τρόπο λειτουργίας. Αντιθέτως, υπάρχει ανησυχία ως προς τον τρόπο λειτουργίας του νέου “κέντρου”, καθώς δεν αποτελεί και δεν μπορεί να αποτελέσει αυτοτελή νοσοκομειακή μονάδα. Πρόκειται για εξωτερικά ιατρεία και θαλάμους νοσηλείας που εξαρτώνται άμεσα και καθημερινά από τα υπόλοιπα τμήματα και ειδικότητες των παιδιατρικών νοσοκομείων.
Μάλιστα, σε όλον αυτόν τον σχεδιασμό δεν ρωτήθηκαν ούτε καν ενημερώθηκαν, ούτε οι Διευθυντές των ογκολογικών τμημάτων ούτε η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ). Γι’ αυτό ζητούμε την παράταση της περιόδου διαβούλευσης, κατά τουλάχιστον 2 εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις, κι εμείς αλλά και όλοι οι λοιποί ενδιαφερόμενοι» επισημαίνει η ανακοίνωση.
Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο «Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»
Τι λέει όμως η απόφαση του υπουργείου Υγείας; Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού, τέθηκε προς διαβούλευση το νομοσχέδιο «Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”».
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο όπως λέει, αφορά αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου και η πολιτεία επιχειρεί, με ένα εμβλητικό τρόπο, να ενισχύσει και αναβαθμίσει την υφιστάμενη σήμερα, ως απλή μονάδα, Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», στην οποία προσέρχεται για θεραπεία ο κύριος όγκος των νεοδιαγνωσθέντων με καρκίνο περιστατικών παιδιών και εφήβων, της τάξεως του 80% σε ένα συνολικό αριθμό 300-350 ετησίως.
Με το νομοσχέδιο συστήνεται αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», υπαγόμενο στον Δημόσιο Τομέα και εποπτευόμενο από το υπουργείο Υγείας, το οποίο θα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στο σύνολο των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων πολιτών και το οποίο θα λειτουργεί στο κτίριο που στεγάζει σήμερα την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».
Στόχος είναι όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας η έγκαιρη διάγνωση, η οποία συνεπάγεται υψηλά ποσοστά ίασης, με τη εφαρμογή των σύγχρονων θεραπειών, η ανάπτυξη ειδικών παιδιατρικών ογκολογικών τμημάτων, όπου τα παιδιά με καρκίνο θα υποστηρίζονται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά και στην περίοδο της επανένταξης και η συστηματική ένταξη στο πλαίσια της θεραπείας του παιδικού καρκίνου όχι μόνο της ίασης, αλλά και της διατήρησης της ποιότητας ζωής, της ψυχολογικής και ψυχοκοινωνικής ευεξίας των νεαρών ασθενών, καθώς η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο κοινές ψυχιατρικές διαταραχές του παιδικού καρκίνου, ως αποτέλεσμα της απώλειας του φυσιολογικού ρυθμού ζωής, λόγω της νόσου και των παρενεργειών από τη μακρόχρονη θεραπεία.
Στο συνιστώμενο Κέντρο μεταφέρονται:
– το Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας και η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία»
– το Ογκολογικό Τμήμα από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού» και επιπλέον.
Ο υπερσύγχρονος Δημόσιος Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, θα παρέχει ιατρικές υπηρεσίες, νοσηλεία και υποστήριξη σε παιδιά που πάσχουν από καλοήθη και κακοήθη νοσήματα και στις οικογένειές τους και θα εκτελεί ερευνητικά προγράμματα στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας για λογαριασμό του ιδίου ή/και τρίτων είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με άλλους συγγενείς φορείς στην Ελλάδα από πλευράς δραστηριότητας και στο εξωτερικό.