Φωτιές έχει ανάψει στους κόλπους των κλινικοεργαστηριακών ιατρών η επίθεση προς το πρόσωπό τους της διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ, Θεανώς Καρποδίνη, η οποία στην επετειακή εκδήλωση για τον ΕΟΠΥΥ ανέφερε «Ουδείς όμως πιο αχάριστος εκ του ευεργετηθέντος!», ενώ η αδιαφορία του υπουργείου Οικονομικών για τη διευθέτηση των χρωστούμενων τούς έχει κάνει έξαλλους και ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού.
Την ίδια στιγμή έρχεται στο προσκήνιο και η ανακοίνωση της μελέτης από την ομάδα εργασίας για τον περιορισμό του clawback των διαγνωστικών εξετάσεων. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με αφορμή την παράδοση μελέτης, δήλωσε ότι η μείωση του clawback που βαρύνει την τελευταία δεκαετία τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου. Για τον λόγο αυτόν ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, όπως είπε, τα δύο τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί με ποσό άνω των 120 εκ. ευρώ, ενώ παράλληλα συστήθηκε και σε συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους ομάδα εργασίας που έχει προβεί σε προτάσεις για την μείωση του clawback οι οποίες και θα αποτελέσουν αντικείμενο νομοθετικής πρωτοβουλίας.
«Δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί τον βασικό αγοραστή υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ και για το τρέχον έτος θα είναι αυξημένος προκειμένου να μπορούν οι ιδιώτες γιατροί και οι πάροχοι να παρέχουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους. Οι ιδιώτες γιατροί και οι ιδιώτες πάροχοι αποτελούν βασικό συνεργάτη της πολιτείας για να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Επομένως, η ομαλή συνεργασία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ με τους ιατρικούς συλλόγους και τους ιδιώτες πάροχους θα διευρυνθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζονται οι παρεχόμενες ποιοτικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους» επεσήμανε ο υπουργός σε σημερινή του ανακοίνωση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ( Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ) & Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), έχουν περικοπεί 2,2 δισ. ευρώ σε αυτή τη δεκαετία και τα οποία ο ΕΟΠΥΥ τα ονόμασε rebate και claw back και τα «κούρεψε» από τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και τα πολυϊατρεία. «Μετά τα 2,2 δισ. ευρώ άμεσων περικοπών (που θα ήταν 2,3 δισ. ευρώ αν δεν απέδιδαν οι προσπάθειες του υπουργού Υγείας να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός μας τα δύο τελευταία χρόνια με 100 εκατ. ευρώ), χώρια τις έμμεσες περικοπές που έχουν πραγματοποιηθεί στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων στον τιμοκατάλογο του 1991, ειλικρινά θα θέλαμε να γνωρίζουμε τελικά ποιος είναι ο ευεργετηθείς» επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των κλινικοεργαστηριακών ιατρών.
Μετωπική σύγκρουση Καρποδίνη – κλινικοεργαστηριακών ιατρών
Όπως αναφέρουν, η τελική τιμή αποζημίωσής τους, μετά τις περικοπές, είναι στο 30% των τιμών του τιμοκαταλόγου που ισχύει από το 1991. Ενδεικτικά αναφέρουν πως η γενική αίματος και η γενική ούρων πληρώνονται τελικά στο 1 ευρώ περίπου η κάθε μία, το holter ρυθμού αμείβεται στα 4 ευρώ, το triplex καρδιάς στα 20 ευρώ και η ακτινογραφία θώρακος στα 3 ευρώ. Ενώ, απαντώντας στη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κα Καρποδίνη, η οποία στην επετειακή εκδήλωση για τον ΕΟΠΥΥ ανέφερε «Ουδείς όμως πιο αχάριστος εκ του ευεργετηθέντος! Ο ΕΟΠΥΥ με του εργαζομένους του, παρά το γεγονός ότι δεν αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του την τελευταία 2ετία λόγω της ύφεσης που έφερε η πανδημία, από ίδιους πόρους και έκτακτη χρηματοδότηση που εξασφάλισε στήριξε, μαζί με τον υπουργό κ. Αθανάσιο Πλεύρη την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αυξάνοντας τον προϋπολογισμό της κατά 20%! Είναι λοιπόν μίζερο να ασχολούμαστε με κάποιους που αντί να στηρίζουν τον Οργανισμό και τους 11 εκατομμύρια πολίτες από τους οποίους ανταμείβονται, απαιτούν να μη γιορτάσουμε και προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν την επετειακή μας εκδήλωση για μικροπρεπείς συνδικαλιστικούς λόγους», επισημαίνουν ότι οι ευεργετηθέντες και οι αχάριστοι, όπως τους χαρακτηρίζει, έχουν κλείσει 1.400 εργαστήρια τα τελευταία 5 χρόνια λόγω των περικοπών και απαιτούν από την κα Καρποδίνη να ζητήσει συγγνώμη από τους χιλιάδες γιατρούς και φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αποκαλεί αχάριστους και ευεργετηθέντες και από τους Ιατρικούς Συλλόγους να καταδικάσουν τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά της.
Καταρρέουν τα εργαστήρια και πολυϊατρεία
Σήμερα οι εκπρόσωποι των κλινικοεργαστηριακών ιατρών επανέρχονται, τονίζοντας ότι τα περιθώρια εξαντλήθηκαν και ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού.
Όπως λένε στις 28/11/2022 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη με τον οποίο συζητήθηκαν οικονομικής φύσεως ζητήματα των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών και των πολυϊατρείων και ιδιαίτερα, το θέμα του κουρέματος του τεχνητού χρέους που έχει φορτώσει ο ΕΟΠΥΥ στους παρόχους υγείας από ποσά claw back προηγούμενων ετών, η αναστολή της προείσπραξης του 70% του claw back του τρέχοντος έτους καθώς και η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων έτους 2022.
Ο κ. Σκυλακάκης τους ζήτησε προθεσμία για να απαντήσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, για το εάν και πώς θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αυτά που ζητήθηκαν από πλευράς των γιατρών.
Το υπουργείο Οικονομικών αδιαφορεί
Δυστυχώς, έως και σήμερα και παρότι τον έχουν όπως λένε, ενοχλήσει επανειλημμένως μέσω επιστολών για τον προσδιορισμό ραντεβού, αλλά και μέσω επικοινωνιών με το γραφείο του, αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό.
«Οι πολίτες εξυπηρετούνται άρτια, γρήγορα και ποιοτικά από τις μονάδες μας και στην πραγματικότητα οι εξετάσεις πληρώνονται από τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και τα πολυϊατρεία, αφού η χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι συστηματικά ανεπαρκής τα τελευταία 10 χρόνια! Ως εκ τούτου, εκφράζουμε την πλήρη δυσαρέσκειά μας για τον τρόπο που μας αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών καθώς και την θέση που δίνει στη Δημόσια Υγεία με τη στάση του αυτή. Τα περιθώρια εξαντλήθηκαν. Είμαστε αναγκασμένοι να ζητήσουμε την παρέμβαση του πρωθυπουργού ενόψει της χρεοκοπίας ενός ολόκληρου κλάδου και τη βέβαιη κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας» επισημαίνει η ανακοίνωση των κλινικοεργαστηριακών ιατρών.
Βιώσιμο χρέος
Να θυμίσουμε ότι με αφορμή την πρώτη συνάντηση εργασίας για τον έλεγχο του clawback των κλινικοεργαστηριακών τον Οκτώβριο του 2022, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε δηλώσει ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι ο εξορθολογισμός του clawback ειδικά σε αυτή την κατηγορία που υπάρχει αύξηση των εξετάσεων και ότι για το 2022 θα γίνουν όσες παρεμβάσεις χρειάζονται ώστε τέλος του χρόνου το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι κλινικοεργαστηριακοί να είναι απολύτως βιώσιμο.