Ανθρωπιστική βοήθεια και στη Συρία στέλνει η Ελλάδα, καθώς μια αποστολή ετοιμάζεται να αναχωρήσει άμεσα, αφού πριν από λίγο ενεργοποιήθηκε από τη Συρία το σχετικό αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας -σε απάντηση και κάποιων κριτικών που έχουν γίνει σχετικά με το γεγονός ότι εστάλη βοήθεια στην Τουρκία και όχι στην Συρία- η Ελλάδα είχε ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες από προχτές για την οργάνωση της αποστολής στην Συρία, ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, δεν μπορούσε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, καθώς είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση του αιτήματος για βοήθεια από την χώρα που έχει πληγεί από την καταστροφή.
Όπως σημείωσε παράγοντας του Υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας είναι το κανάλι μέσω του οποίου τα κράτη – μέλη της ΕΕ μπορούν να διοχετεύσουν συντονισμένα και αποτελεσματικά ανθρωπιστική βοήθεια σε πληγείσες περιοχές.
Μετά την υποβολή του αιτήματος από τη Συρία, η Ελλάδα προχωράει με γρήγορο ρυθμό στην αποστολή βοήθειας, σε συνεργασία και συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η βοήθεια συνίσταται στην αποστολή φαρμάκων, σκηνών και γενικώς εφοδίων για την στήριξη και περίθαλψη των ανθρώπων που έχουν μείνει άστεγοι και χρήζουν άμεσης συνδρομής, σύμφωνα με το αίτημα που έχει ενεργοποιήσει η Συρία.
Το αίτημα
Σημειώνεται ότι η Συρία ζήτησε την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ μετά το μεγάλο σεισμό που έπληξε τη χώρα αυτή και την Τουρκία, ζητώντας βοήθεια για την αναζήτηση και διάσωση ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια.
«Σήμερα το πρωί λάβαμε αίτημα από την κυβέρνηση της Συρίας προς την ΕΕ για βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Διαβιβάζουμε αυτό το αίτημα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και τα ενθαρρύνουμε να βοηθήσουν όπως ζητήθηκε», δήλωσε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Όπως εξήγησε ο Επίτροπος Λέναρτσιτς, το αίτημα βοήθειας από τη Συρία περιέχει ένα μακρύ κατάλογο: βοήθεια ή υπηρεσίες αναζήτησης και διάσωσης, ιατρικά είδη και ιατρικό εξοπλισμό, τρόφιμα και πολλά ακόμα είδη βοήθειας έκτακτης ανάγκης.
«Ενθαρρύνουμε τα κράτη-μέλη και τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, να ανταποκριθούν ευνοϊκά σε αυτό το αίτημα», τόνισε ο Λέναρτσιτς και τόνισε ότι το σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φτάσει στα άτομα που τη χρειάζονται. «Αυτό είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στο καθεστώς της Συρίας, ο Γ. Λέναρτσιτς ανέφερε: «Απορρίπτω κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι οι κυρώσεις της ΕΕ ενδέχεται να έχουν οποιονδήποτε αντίκτυπο στην ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτές οι κυρώσεις επιβλήθηκαν από το 2011, ως απάντηση στη βίαιη καταστολή του συριακού καθεστώτος εναντίον του άμαχου πληθυσμού του, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης χημικών όπλων. Οι κυρώσεις στοχεύουν το καθεστώς και τους υποστηρικτές του και ορισμένους τομείς της οικονομίας μέσω των οποίων το καθεστώς αποκόμισε κέρδη». Ο Γ. Λέναρτσιτς υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Συρίας περιλαμβάνουν μεμονωμένα περιοριστικά μέτρα, με στόχο 291 άτομα και 70 οντότητες που υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση.
Τέλος, ο Επίτροπος Λέναρτιστς υπενθύμισε ότι η ΕΕ εδώ και πάνω από δέκα χρόνια προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, μέσω των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων – εταίρων της ΕΕ. «Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία είναι ζοφερή για περισσότερο από μια δεκαετία και αυτός ο σεισμός επιδείνωσε ακόμα περισσότερο αυτήν την ήδη δραματική κατάσταση», δήλωσε ο Λέναρτσιτς και πρόσθεσε ότι η ΕΕ εντείνει τις προσπάθειες, μέσω των ανθρωπιστικών οργανώσεων που χρηματοδοτεί, ώστε να ανακατευθυνθούν οι δραστηριότητες και η υποστήριξη προς τις πληγείσες περιοχές στη Συρία.
Ενισχύεται η ελληνική αποστολή στη σεισμόπληκτη Τουρκία
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η ελληνική αποστολή που συνδράμει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία, ενισχύεται με επιπλέον δυνάμεις. Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε συνεννόηση με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, αναχωρεί τις αμέσως επόμενες ώρες ομάδα με 15 πυροσβέστες από τη 2η ΕΜΑΚ, με έναν διασωστικό σκύλο και δύο οχήματα.
Την ομάδα θα συνοδεύσουν επιπλέον ένας αξιωματικός – μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ. Η αποστολή θα αναχωρήσει με C-130 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ της Θεσσαλονίκης.
Με την νέα ομάδα που θα επιχειρήσει επίσης στην πόλη Χατάι, η ελληνική αποστολή αποτελείται πλέον από συνολικά 36 μέλη της ΕΜΑΚ με τρεις σκύλους, οκτώ ιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, δύο αξιωματικούς- μηχανικούς του Π.Σ. και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα.