Ευάλωτη στις ορέξεις των αγορών χαρακτήρισε την ελληνική οικονομία η Λούκα Κατσέλη, οικονομολόγος, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, και πρώην υπουργός Οικονομίας, μιλώντας στην Naftemporiki TV και τον Μιχάλη Ψύλο. Αντίθετα ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Δημήτρης Λιαργκόβας ανέφερε ότι η οικονομία της χώρας βγήκε όρθια από τρεις συνεχόμενες κρίσεις και είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Απαντώντας η κ. Κατσέλη επεσήμανε τον κίνδυνο «ψευδαισθήσεων» υπενθυμίζοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης πριν την οικονομική κρίση ήταν στο 5%, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις αρνητικές εξελίξεις. «Η ελληνική οικονομία δεν έχει γερά αμορτισέρ» δήλωσε, τονίζοντας πως είναι αναγκαίο να προχωρήσει σε παραγωγικό μετασχηματισμό.
Και οι δύο συμφώνησαν ότι δεν αρκεί η κατανάλωση ούτε και ο τουρισμός, για την περεταίρω ανάπτυξη.
Συμφώνησαν επίσηςπως είναι λάθος η τακτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια, καθώς φτωχοποιεί την πλειονότητα των πολιτών, τονίζοντας ότι αυτό που προσπαθεί να καταπολεμήσει η ΕΚΤ είναι πληθωρισμός κόστους και όχι πληθωρισμός ζήτησης, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού.
Η κ. Κατσέλη επέσεισε τον κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων, ενώ ο κ. Λιαργκόβας έκανε λόγο για τιμωρία μισθωτών και συνταξιούχων.
«Δεν λύσαμε το πρόβλημα, απλώς αλλάξαμε διαχειριστή» ανέφερε η κ. Κατσέλη για τα κόκκινα δάνεια, εννοώντας κυρίως τους servicers. Όπως είπε ο πτωχευτικός νόμος είναι τραπεζοκεντρικός και πρέπει να αλλάξειπρος την πλευρά του δανειολήπτη, ο οποίος πρέπει πράγματικά να έχει μια δεύτερη ευκαιρία.
Σχετικά με τα «καλάθια του νοικοκυριού» και οι δύο συνομιλητές έκαναν λόγο για επιδοματική πολιτική, που κατά τον κ. Λιαργκόβα είναι μέτρο-ασπιρίνη και δεν εξαλείφει το πρόβλημα. Ο ίδιος σημείωσε την ανάγκη ενδυνάμωσης της κοινωνικής πολιτικής.
Όσον αφορά την αύξηση του ΦΠΑ, ο κ. Λιαργκόβας ανέφερε πώς μακροπρόθεσμα υπάρχουν περιθώρια να μειωθεί ενώ άμεσα υπέρ του καταναλωτή θα λειτουργούσε η αναδιάταξη των καταναλωτικών προϊόντων στους υπάρχοντες συντελεστές.
Η κ. Κατσέλη από την πλευρά της ζήτησε οριζόντια μέτρα στο θέμα της ακρίβειας.
Τέλος, σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Λιαργκόβας ανέφερε πως είναι απαραίτητη, και αν κινηθεί γύρω στο 7% – στο ποσοστό που κινηθήκαν οι αυξήσεις στις συντάξεις- δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στον ανταγωνισμό, όπως κατέληξαν οι εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ.