Η θέση μας, όπως και όσων σέβονται τη στατιστική και χρησιμοποιούν τα εργαλεία της για την πορεία του Γ.Δ., είναι σαφής εδώ και αρκετό καιρό. Η αγορά θα αντιληφθεί την αντίσταση που σχηματίστηκε από τις συναλλαγές που έγιναν πριν από περίπου οκτώ χρόνια και είναι η ζώνη μεταξύ των 1.030 και 1.035 μονάδων. Δεν φανταστήκαμε όμως με τίποτε τον τρόπο που αυτή η αντίσταση θα επηρέαζε τις αποτιμήσεις των blue chips, γιατί κύρια σε αυτές έχει επιδράσει η στατιστική προϊστορία. Από την περασμένη Τρίτη ο μέσος όρος προσέγγισε τις 1.030 μονάδες με ανώτερο ημέρας τις 1.028,60, κλείνοντας στις 1.022,82 μονάδες. Την επόμενη τις ξεπέρασε, φθάνοντας στις 1.031,07 με κλείσιμο στις 1.027,25 και χθες το μέγιστο ήταν οι 1.035,54 μονάδες, με κλείσιμο στις 1.029,68.
Η δυναμική έφερε την εμφάνιση κάθε ορίου που όριζε η στατιστική και κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα συμφωνιών μεταξύ των ισχυρών θεσμικών ή γενικότερα των συναλλασσόμενων αυτή την εποχή. Οι συναλλαγές και η εξέλιξη των αποτιμήσεων αυτής της εβδομάδας αποτελούν ένα ανάγλυφο παράδειγμα της αξίας της στατιστικής. Το τονίζουμε, θεωρώντας ότι θα βοηθήσει στο να ωριμάσει το επενδυτικό κοινό και να αναγνωρίσει τη δύναμη που προσφέρει στον επενδυτή η γνώση και η χρήση των εργαλείων της τεχνικής ανάλυσης. Οι παλαιοί θυμούνται πόσο γραφικοί ήταν οι περισσότεροι από τους αναλυτές που αναφέρονταν με στατιστικούς όρους.
Δικαίως ή αδίκως εισέπρατταν από τους λάτρεις της ανάλυσης των θεμελιωδών μεγεθών την κεκαλυμμένη περιφρόνηση. Χθες, με ακόμα ένα rotation στο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και με μονιμότητα της ζήτησης για ορισμένα τραπεζικά blue chips, εμφανίστηκε το άνω όριο της ζώνης που θεωρείται αντίσταση και με τις δημοπρασίες «απαγορεύτηκε» ένα κλείσιμο πάνω από τις 1.030 μονάδες. Από την ορμή που έχει αποκτήσει πρόσφατα η μετοχή της ΕΥΡΩΒ προκύπτει πως η ώθηση στις αποτιμήσεις των συστημικών τραπεζών δεν σχετίζεται με τη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου και όσα αφορούν τους ισολογισμούς. Στα μελλοντικά μερίσματα κρύβεται η γοητεία.
Στη μέρα που οι αποφάσεις για τα επιτόκια από πανίσχυρες κεντρικές τράπεζες καθόριζαν τις επιλογές των συμμετεχόντων παγκόσμια στη διαπραγμάτευση κάθε αξίας, μετοχών, ομολόγων, πρώτων υλών και νομισμάτων, οι θεσμικοί στην Αθήνα δεν ασπάστηκαν ανάλογα κριτήρια. Οι επενδυτές έχουν δικό τους επενδυτικό σύμπαν. Δύο από τα blue chips και μερικές από τις παλαιές δόξες του ταμπλό εμφάνισαν επικών διαστάσεων σκαμπανεβάσματα. Παράδειγμα οι πιέσεις σε ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ, ενώ η ζήτηση για τη ΜΙΓ ίσως αφορά πιθανές εξελίξεις σε ΑΤΤΙΚΑ και ΑΝΕΚ.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
Για την ώρα δεν εισπράττουν τίποτε…
Ακούγοντας τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μαζί με μια αλλοδαπή που γνωρίζει τη γλώσσα μας, συνειδητοποιήσαμε πόσο παράξενη είναι η αίσθηση που της προκάλεσαν. «Δηλαδή, είναι τόσο επικίνδυνος αυτός ο άνθρωπος για τους συμπατριώτες σου;», με ρώτησε η κυρία που έμαθε ελληνικά δουλεύοντας σε εστιατόριο Ελλήνων στην Αυστρία. Πού να καταλάβει πως οι σύγχρονοι μονομάχοι έχουν ξεχάσει τους πολίτες και τις ανάγκες τους και απαντούν ο ένας στον άλλο, λες και το μαράζι των κατοίκων μιας χώρας με χίλια μύρια προβλήματα και προκλήσεις είναι το ποιος θα καπακώσει τον άλλον… στα λόγια. Αλλά οι ψηφοφόροι το ξέρουν και δεν τους παρεξηγούν. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα δείχνουν ανοχή για όσο καιρό θα διαρκέσει η προεκλογική κλοτσοπατινάδα. Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ όρισε την έναρξή της, τσαντίζοντας το κόμμα που κυβερνά. Αν κοιτάξουν την κοινωνία θα διαπιστώσουν πως οι νέοι περιμένουν κάποιες δεσμεύσεις, οι γέροντες ομοίως, οι εργαζόμενοι κάποιες άλλες και για την ώρα δεν εισπράττουν τίποτε.
Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης