Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Paläontologische Zeitschrift» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ στη Βρετανία παρουσιάζει μια εντυπωσιακή παλαιοντολογική ανακάλυψη. Σε ένα ασβεστόλιθο στο γεωλογικό σχηματισμό Torleite Formation στη Βαυαρία οι ερευνητές εντόπισαν τα απολιθώματα ενός άγνωστου είδους πτερόσαυρου.
Το είδος που έλαβε την επιστημονική ονομασία Balaenognathus maeuseri πετούσε στον ουρανό της Ευρώπης πριν από περίπου 150 εκατ. έτη. Πρόκειται για ένα από τα πιο ξεχωριστά είδη πτερόσαυρων που γνωρίζουμε αφού διέθετε ένα τεράστιο ράμφος που είχε διαμορφωθεί εξελικτικά ώστε να είναι ένα αποτελεσματικό όσο και απόλυτα τρομακτικό εργαλείο απόκτησης τροφής. Στα μακριά του σαγόνια οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπήρχαν τουλάχιστον 480 δόντια και μπορούμε να σκεφτούμε τι θα συνέβαινε και τι τρόμο θα σκορπούσε το πτηνό αυτό όταν πλησίαζε με ταχύτητα από τον ουρανό έχοντας ανοικτό το στόμα του για να αρπάξει τη λεία του.
Σύμφωνα με τους ερευνητές ο πτερόσαυρος είχε ικανότητα να βουτά σε λιμνοθάλασσες και το ράμφος του να λειτουργεί με τρόπο ανάλογο με αυτό της πάπιας και του φλαμίνγκο δηλαδή να φιλτράρεται μέσα στο στόμα του το περιεχόμενο του νερού που είχε προσλάβει στις βουτιές που έκανε μέσα στο νερό ώστε να παραμένουν στο στόμα γαρίδες, οστρακοειδή ή άλλα θαλάσσια είδη υπήρχαν μέσα στην ποσότητα του νερού.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για να διευκολύνεται ακόμη περισσότερο στην απόκτηση της τροφής του σε ορισμένα από τα δόντια του πτερόσαυρου είχαν αναπτυχθεί δομές που έμοιαζαν και λειτουργούσαν ως αγκίστρια ανατομικό χαρακτηριστικό που δεν έχει εντοπισθεί μέχρι σήμερα σε κανένα άλλο είδος πτερόσαυρου.
Naftemporiki.gr