Skip to main content

Κ. Σημίτης: «Παραμύθι» ότι από τον Αύγουστο η Ελλάδα θα υλοποιήσει δικό της πρόγραμμα

«Παραμύθι» χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τις αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι από τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα μπορεί να υλοποιήσει το δικό της πρόγραμμα και θα σταματήσει η λιτότητα.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, παρέπεμψε στη σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει ότι η μείωση του ελληνικού χρέους στο επίπεδο του 79,5% του ΑΕΠ θα γίνει στη χώρα μας σε 42 χρόνια και θα είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από το ενδεδειγμένο (60% του ΑΕΠ).

Ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι στο ορατό μέλλον η χώρα μας θα ζει σε καθεστώς εποπτείας και παρατήρησε πως «η συρρίκνωση του οικονομικού υπόβαθρου, η αποεπένδυση, η εκτίναξη της ανεργίας, δημιουργούν πολλά δεσμά με μικρά περιθώρια πρωτοβουλιών».

Επίσης, τόνισε ότι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η ψυχολογική παράμετρος της αβεβαιότητας, διότι οι μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές ενδέχεται να γίνουν το 2020, λόγω του Προέδρου της Δημοκρατίας, με το σύστημα της απλής αναλογικής, κι επειδή θα είναι δύσκολο να σχηματιστεί σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία, μπορεί να πάει η χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογές. «Έτσι δεν πρόκειται να σταθεροποιηθεί η οικονομία και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί» συμπλήρωσε.

Ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι το μόνο αποκλειστικώς ελληνικό πρόγραμμα «ήταν αυτό του πρώτου εξαμήνου του 2015 που κόστισε στη χώρα 100 δισ. ευρώ».

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σωστή» την πρόταση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για προληπτική πιστωτική γραμμή και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα στις αγορές θα βρει δάνεια με υψηλά επιτόκια, 4%, 6%, ίσως και υψηλότερα, και άρα, σύντομα θα αναγκαστεί να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, από τον οποίο θα επιβληθούν νέοι όροι στην οικονομική πολιτική της χώρας».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% από το 2025 και για πολλά χρόνια. «Πρωτογενή πλεονάσματα αυτού του ύψους και για τόσο μακρύ διάστημα είναι ανέφικτα», υπογράμμισε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ