Δίπλα στους πρόγονούς του, στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου, ετάφη ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. Στις 15.00 η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τη σορό του έφτασε στο Τατόι, όπου ο εκλιπών οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Ακολούθησε τρισάγιο στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως. Στη συνέχεια, οι γιοι και τα εγγόνια του μετέφεραν το φέρετρο με τη σορό του στους βασιλικούς τάφους, όπου ενταφιάστηκε.
Προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου και με τη συμμετοχή των δώδεκα αρχιερέων, μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αλλά και παρουσία επίσημων προσκεκλημένων και εκπροσώπων βασιλικών οίκων της Ευρώπης τελέστηκε το μεσημέρι η εξόδιος ακολουθία για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών.
Ποιοι έδωσαν το «παρών»
Μεταξύ όσων έδωσαν το «παρών» ήταν η βασιλομήτωρ της Ισπανίας και αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της, τέως βασιλιά, Χουάν Κάρλος, όπως και η άλλη αδελφή του εκλιπόντος, Ειρήνη. Τους εν ενεργεία βασιλείς υποδέχθηκε στην είσοδο του Ναού ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά, Παύλος. Τελευταία, βάσει του πρωτοκόλλου, προσήλθε η σύζυγος του τέως βασιλιά, Άννα – Μαρία.
Ειδικότερα, εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας, παρέστη η πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά Καρόλου και κόρη της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ. Από τους εν ενεργεία βασιλείς, παρευρέθη ο βασιλιάς Φελίπε με τη σύζυγό του, βασίλισσα Λετίθια. Από τη Δανία, παρούσα ήταν η βασίλισσα Μαργκέτε της Δανίας, ο γιος της και διάδοχος, πρίγκιπας Φρέντερικ και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη (αδελφή της βασίλισσας της Δανίας και της Άννας-Μαρίας). Παρών, επίσης, ήταν ο βασιλιάς της Σουηδίας, Κάρολος Γουσταύος και η βασίλισσα Σίλβια, ενώ από τη Νορβηγία, ο πρίγκιπας Χάακον και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν.
Από το Λουξεμβούργο, ήταν ο μέγας δούκας Χένρι. Παρών, επίσης, ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Βίλεμ Αλεξάντερ, με τη σύζυγό του, Μαξίμα και η βασιλομήτωρ, πριγκίπισσα Βεατρίκη. Εκ μέρους του βελγικού οίκου, παρευρίσκονταν ο βασιλιάς Φίλιππος και η σύζυγός του, βασίλισσα Ματθίλδη, ενώ από το Μονακό, ο πρίγκιπας Αλβέρτος.
Από τη Σερβία, οι πρώην βασιλείς Αικατερίνη και Αλέξανδρος, από τη Ρωσία, η Μαρία Βλαδιμίροβνα και τέλος από τη Ρουμανία ο πρώην πρίγκιπας Ράντου.
Στη Μητρόπολη Αθηνών μετέβησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που εκπροσώπησαν την κυβέρνηση στην εξόδιο ακολουθία. Μεταξύ των πολιτικών προσώπων που προσήλθαν στη Μητρόπολη ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η σύζυγός του, Γεωργία, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, οι βουλευτές Δημήτρης Βαρτζόπουλος Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, Γιώργος Κουμουτσάκος και η ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου.
Μπροστά από το φέρετρο ήταν τοποθετημένα τα παράσημα και το ολυμπιακό μετάλλιο του εκλιπόντος.
Πλήθος κόσμου με λευκά τριαντάφυλλα και ελληνικές σημαίες συγκεντρώθηκε από τα ξημερώματα στην πλατεία Μητροπόλεως, για το «ύστατο χαίρε» στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου. Η σορός του τέως βασιλιά έφτασε στο παρεκκλήσι στις 05:45 όπου πολίτες σχημάτισαν ουρές για να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα.
Ο επικήδειος του Παύλου
Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, εκφώνησε επικήδειο. «Θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια όταν χάνει κάτι πολύτιμο», ανέφερε ενώ μίλησε για στιγμές της ζωής του, μεταξύ των οποίων η κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού Μεταλλίου το 1960. Αναφέρθηκε όμως, και στα γεγονότα κατάλυσης της δημοκρατίας: «Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος και αναζήτησες τρόπους ανατροπής των πραξικοπηματιών» είπε μεταξύ άλλων.
Υποσχέθηκε τέλος ότι τα παιδιά και τα εγγόνια του Κωνσταντίνου «θα προσφέρουν για πάντα στην πατρίδα και την Ελλάδα». Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά ανέγνωσε τον επικήδειο και στην αγγλική γλώσσα, ενώ εμφανώς συγκινημένη ήταν στη διάρκεια της τελετής η μητέρα του, Άννα-Μαρία. Κατά την έξοδο της σορού από τον ναό, κάποιοι από τους συγκεντρωθέντες έψαλαν τον εθνικό ύμνο.