Από την 1η Ιανουαρίου ξεκινά η τρίτη θητεία του Βραζιλιάνου Προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Ο αριστερός πρόεδρος θα προσπαθήσει να συνενώσει μια διασπασμένη χώρα και να αντιμετωπίσει τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου έφυγε χθες από τη Βραζιλία, αφού δήλωσε ότι δεν ήθελε να παραστεί στην ορκωμοσία του Λούλα. Για την ομάδα του νέου πρόεδρου Λούλα, ο Ζαΐρ Μπολσονάρου άφησε τη χώρα σε μια καταστροφική κατάσταση με οπισθοδρομικές κοινωνικές, εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές πολιτικές.
Ο Αντιπρόεδρος της χώρας Γκεράλντο Αλκμίν εκτίμησε ότι ένα « Ηράκλειο» έργο περιμένει τον νέο πρόεδρο της χώρας των 215 εκατομμυρίων κατοίκων.
Ο Λούλα θα πρέπει να αποκαταστήσει τη σχέση με το Ανώτατο Δικαστήριο, που κλονίστηκε άσχημα από τις επιθέσεις εναντίον του υπό την κυβέρνηση του Ζαΐρ Μπολσονάρου. Στη διεθνή σκηνή, ο Λούλα θα πρέπει επίσης να προσπαθήσει να επανασυνδεθεί με συμμάχους που είχαν απομονώσει τη Βραζιλία λόγω της πολιτικής του πρώην προέδρου.
Ισχυρά κοινωνικά και περιβαλλοντικά μέτρα
Μετά από χρόνια καταστροφής του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στην εποχή του Μπολσονάρο, πολλοί Βραζιλιάνοι αναμένουν ισχυρές πρωτοβουλίες από τον πρόεδρο Λούλα όσον αφορά την περιβαλλοντική πολιτική. Ο νέος πρόεδρος διόρισε μάλιστα υπουργό Περιβάλλοντος μια προσωπικότητα με διεθνή αύρα, τη Μαρίνα Σίλβα. «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να πετύχουμε μηδενική αποψίλωση των δασών και την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων μας έως το 2030 », υποσχέθηκε ο Λούλα.
Επιπλέον, ο πρόεδρος διόρισε επίσης τον γερουσιαστή του Εργατικού Κόμματός του, Ζαν Πολ Πρατς, ως πρόεδρο της Petrobras, της δημόσιας εταιρείας πετρελαίου της χώρας. Τον θεωρεί «ικανό να οδηγήσει την εταιρεία προς ένα μεγάλο μέλλον» .
Το Κογκρέσο της Βραζιλίας ενέκρινε επίσης μια τροποποίηση στο Σύνταγμα που επιτρέπει στη μελλοντική κυβέρνηση να υπερβεί το όριο δαπανών για τη χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων, αλλά μόνο για ένα χρόνο. Η έγκριση αυτών των έκτακτων δαπανών στοχεύει κυρίως στην παγίωση του μηνιαίου επιδόματος των 600 ρεάλ (110 ευρώ) που καταβάλλεται στις φτωχότερες οικογένειες, ποσό που ισχύει ήδη από τον Αύγουστο, επί κυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου. Σήμερα, περίπου 125 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι υποφέρουν από επισιτιστική ανασφάλεια και 30 εκατομμύρια από πείνα.
Ο Λούλα έχει επίσης δεσμευτεί να καταβάλει στις δικαιούχες οικογένειες μηνιαίο μπόνους 150 ρεάλ (27 ευρώ) για κάθε παιδί κάτω των επτά ετών αλλά και να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού.
Αυτές οι πρωτοβουλίες για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων ανησυχούν τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες φοβούνται μια έκρηξη του δημόσιου χρέους, που είναι στο 77% του ΑΕΠ.
Ο Λούλα είχε ανακοινώσει ότι θέλει να αυξήσει τις δαπάνες χωρίς να αυξήσει τους φόρους. Η κυβέρνησή του θα προτείνει ένα καλά καθορισμένο δημοσιονομικό πλαίσιο για να αποφευχθεί η απώλεια εμπιστοσύνης των αγορών, που θα προκαλούσε ένα καταστροφικό ντόμινο στην οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο κρίσης και πληθωρισμού, στόχος θα είναι επίσης η διατήρηση της μείωσης της ανεργίας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015, και ο έλεγχος του πληθωρισμού.