Σημαντικά φθηνότερη -κατά 30% περίπου- είναι η θέρμανση με πετρέλαιο για τη φετινή σεζόν σε σχέση με την κατανάλωση με φυσικό αέριο, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ετήσιας συγκριτικής μελέτης του ΕΜΠ και του ΕΚΕΤΑ για το κόστος θέρμανσης ανά τεχνολογία με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γενναία -μέχρι στιγμής- επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης και την εκπτωτική πολιτική των δύο διυλιστικών ομίλων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το κόστος για ένα μέσο νοικοκυριό με θερμικές ανάγκες περί τις 4.500 κιλοβατώρες το εξάμηνο Οκτώβριος 2022-Μάρτιος 2023 στην Αθήνα θα διαμορφωνόταν στα 608 ευρώ (χωρίς επίδομα θέρμανσης) με χρήση συμβατικού λέβητα πετρελαίου, ενώ με αυτόνομο σύστημα φυσικού αερίου το αντίστοιχο κόστος για την ίδια περίοδο θα ανερχόταν στα 810 ευρώ.
Το ίδιο νοικοκυριό, αν δικαιούνταν επίδομα θέρμανσης, θα πλήρωνε 398 ευρώ αν θερμαινόταν με πετρέλαιο και 599 ευρώ αν θερμαινόταν με αυτόνομο σύστημα φυσικού αερίου. Οι «τσουχτεροί» Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά τις αυξομειώσεις στις αυξήσεις των ενεργειακών προϊόντων που έχει προκαλέσει η κρίση, από τη μελέτη προκύπτει πως δεν υπάρχουν ανακατατάξεις στις τεχνολογίες θέρμανσης που είναι οι ακριβότερες, αλλά και οι πιο φθηνές.
Τι καίει περισσότερο την τσέπη
Έτσι, οι πιο «τσουχτεροί» τρόποι για να ζεσταθεί ένα νοικοκυριό παραμένουν τα ανοικτά τζάκια και τα συστήματα με ηλεκτρικές αντιστάσεις (όπως, π.χ., οι ηλεκτρικοί λέβητες, οι θερμοπομποί και τα αερόθερμα). Ως πιο ανταγωνιστική τεχνολογία εμφανίζεται η αντλία θερμότητας, η οποία έχει μεν «αρχικό» υψηλό κόστος, αλλά και γρήγορη απόσβεση λόγω της εξοικονόμησης που επιτυγχάνει.
Το κόστος θερμικής ενέργειας ανά κιλοβατώρα στις αντλίες θερμότητας -ανάλογα με τον τύποκυμαίνεται από 6 έως 10 λεπτά του ευρώ. Η θερμική κιλοβατώρα που προκύπτει από συστήματα φυσικού αερίου κυμαίνεται στα 18-19 λεπτά του ευρώ. Ελαφρά φθηνότερη (17,7 λεπτά) είναι η θερμική κιλοβατώρα του ενεργειακού τζακιού.
Ακριβότερη όλων (35,3 λεπτά) είναι η θερμική κιλοβατώρα από ένα «συμβατικό» τζάκι (ανοιχτού θαλάμου), λόγω της χαμηλής του απόδοσης, ενώ σε εξίσου υψηλά επίπεδα (32,6 λεπτά του ευρώ) είναι και το κόστος θέρμανσης με ηλεκτρικές αντιστάσεις, αν με αυτό τον τρόπο ένας καταναλωτής επιλέξει να καλύψει όλες τις ανάγκες του για θέρμανση (4.500 θερμικές κιλοβατώρες) τη χειμερινή περίοδο.
Οι λογαριασμοί ρεύματος
Το κόστος για ένα μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα που έχει επιλέξει φέτος θέρμανση με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνεται στα ίδια υψηλά επίπεδα με πέρυσι, παρόλο που η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει ανασταλεί και δεν εφαρμόζεται από τον Ιούλιο στα κυμαινόμενα τιμολόγια της ΔΕΗ και των λοιπών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.