Προσπάθεια να σταθεροποιήσουν τις παγωμένες διπλωματικές σχέσεις τους., κάνουν Κίνα και Αυστραλία, με την συνάντηση, σήμερα της υπουργού Εξωτερικών της Καμπέρας Πένι Ουόνγκ και του Κινέζου ομολόγου της Ουάνγκ Γι στο Πεκίνο.
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Αυστραλία και στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, με την Κίνα να επιβάλλει κυρώσεις στις εξαγωγές της Αυστραλίας μετά το αίτημα της Καμπέρας για διεθνή έρευνα σχετικά με την προέλευση του νέου κορωνοϊού.
Η Ουόνγκ και μια μικρή αντιπροσωπεία αξιωματούχων συναντήθηκε με τον Ουάνγκ στον κρατικό ξενώνα της Ντιαογιουτάι.
Με…σοφία
“Μπορούμε να αναπτύξουμε τη διμερή μας σχέση και να διατηρήσουμε τα εθνικά συμφέροντα αμφοτέρων αν αμφότερες οι χώρες πλοηγήσουν με σοφία τις διαφορές μας”, είπε η Ουόνγκ, πριν από την έναρξη της συνάντησης.
Συζήτησαν τους εμπορικούς αποκλεισμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τους δύο Αυστραλούς κρατούμενους, καθώς και τους παγκόσμιους κανονισμούς και κανόνες που υποστηρίζουν την ασφάλεια και την ευημερία, δήλωσε η Ουόνγκ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.
“Έχουμε διαφορετικές απόψεις για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί το πολιτικό σύστημά μας και έχουμε διαφορετικά συμφέροντα αλλά είναι ανάγκη να επιδιώξουμε να διαχειριστούμε αυτές τις δαφορές”, είπε.
Η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών είπε πως συζήτησε τις ευκαιρίες για περαιτέρω διάλογο στο εμπόριο και πως πρότεινε έναν “πιο δομημένο διάλογο” περιλαμβανομένων συναντήσεων των υπουργών Εμπορίου και Οικονομικών.
“Συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε υψηλού επιπέδου δέσμευση και συμφωνήσαμε σε περαιτέρω διάλογο σε ένα φάσμα αυτών των τομέων”, είπε.
Ο Ουάνγκ είπε στην ομόλογό του πως η Κίνα και η Αυστραλία δεν έχουν καμία θεμελιώδη σύγκρουση συμφερόντων και πως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την 50ή επέτειο των σχέσεων προκειμένου να αναδιοργανώσουν και να επανεκκινήσουν τις σχέσεις, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
“Η Κίνα και η Αυστραλία δεν έχουν ιστορικές αντιδικίες και καμία θεμελιώδη σύγκρουση συμφερόντων, και θα πρέπει και μπορούν να γίνουν εταίροι σε αμοιβαία ανάγκη”, είπε ο Ουάνγκ στην Ουόνγκ στη διάρκεια της συνάντησής τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου του.
Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έστειλε ένα μήνυμα προς τον Αυστραλό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζι υποσχόμενος πως η Κίνα θα εργαστεί για την προώθηση μιας συνολικής στρατηγικής σύμπραξης, ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ.
Ο Αλμπανέζι ευχαρίστησε τον Σι για ένα τηλεγράφημα για την 50ή επέτειο των διπλωματικών σχέσεων.
“Είναι σημαντικό να έχουμε καλύτερες σχέσεις με τον κύριο εμπορικό εταίρο μας στο μέλλον”, δήλωσε ο Αλμπανέζι σε συνέντευξη Τύπου στο Σίδνεϊ.
Πριν από τη συνάντησή του με την Ουάνγκ, ο Ουόνγκ απευθύνθηκε στο προσωπικό της αυστραλιανής πρεσβείας με βιντεοσύνδεση από την Ντιαογιουτάι, όπου διανυκτέρευσε η Αυστραλή ΥΠΕΞ στο πλαίσιο του συστήματος του λεγόμενου κλειστού βρόχου (closed-loop system) για την απομόνωση της ιδίας και του περιβάλλοντός της εν μέσω έξαρσης της COVID-19 στην Κίνα.
Παραμένουν σε ισχύ
Η επίσκεψη της Ουόνγκ είναι η πρώτη Αυστραλού υπουργού από το 2019 και οι πρώτες επίσημες συνομιλίες στο Πεκίνο από το 2018.
Μια συνάντηση ανάμεσα στον Αλμπανέζι και τον Σι στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Ινδονησία τον περασμένο μήνα σηματοδότησε μια πρώτη σύγκλιση, και έτσι οι εμπορικές κυρώσεις της Κίνας, που εκτιμώνται στα 20 δισεκ. δολάρια Αυστραλίας, παραμένουν σε ισχύ.
Η Ουόνγκ είπε ότι ήγειρε τις περιπτώσεις δύο Αυστραλών που κρατούνται στο Πεκίνο, της τηλεπαρουσιάστριας Τσενγκ Λέι και του συγγραφέα Γιανγκ Χεντζούν, οι οποίοι αναμένουν την ετυμηγορία σε κεκλεισμένων των θυρών δίκες για την εθνική ασφάλεια, με την Αυστραλία να ζητεί να έχουν προξενική πρόσβαση και να “επανενωθούν με τις οικογένειές τους το ταχύτερο δυνατό”.
Πηγή: ΑΜΠΕ