Τις ροές χρήματος στην σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεχίζουν να εξετάζουν Ιταλοί και Βέλγοι εισαγγελείς.
Συγκεκριμένα ,σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, οι δικαστικοί της ιταλικής πόλης του Μιλάνου συνεχίζουν να ερευνούν τις κινήσεις επτά «ύποπτων» τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι φέρονται να ανήκουν στους Φραντσέσκο Τζόρτζι, Αντόνιο Παντσέρι και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βιζεντίνι.
Ουσιαστικά, υπάρχει η υποψία ότι ένα μέρος των χρημάτων, που αποτελούν προϊόν δωροδοκιών, μπορεί να μην βρίσκεται στο Βέλγιο, αλλά στην Ιταλία.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, πραγματοποιήθηκε έφοδος της οικονομικής αστυνομίας και σε γραφείου γνωστού φοροτεχνικού της ιταλικής συμπρωτεύουσας.
Το ιταλικό κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, δε, αποφάσισε να παύσει -προσωρινά- από τα μέλη του, τον ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην όλη έρευνα, αλλά δεν έχει λάβει δικαστική κλήση σε απολογία.
Υπενθυμίζεται ότι βοηθός του, μετά την λήξη της θητείας του Αντόνιο Παντσέρι στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν ο Φραντσέσκο Τζόρτζι (σύντροφος της Εύας Καϊλή).
Ανάλογη απόφαση, προσωρινής παύσης μέχρι την ολοκλήρωση των δικαστικών ερευνών, είχε ληφθεί για τον Παντσέρι, από το αριστερό κόμμα Άρθρο Ένα, αμέσως μετά την σύλληψή του.
Σύμφωνα με το ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο La 7, τέλος , οι έρευνες των Βρυξελλών δεν επικεντρώνονται μόνον στο Κατάρ, αλλά στην φάση αυτή αφορούν, κυρίως, την πολυετή σχέση που ο Αντόνιο Παντσέρι φέρεται να είχε και με το Μαρόκο για ενδεχόμενη προσπάθεια επιρροής στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Φραντσέσκο Τζιόρτζι: Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τα χρήματα
Την πλήρη ευθύνη για την υπόθεση δωροληψίας, συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και ξεπλύματος μαύρου χρήματος από το Κατάρ επιχείρησε να αναλάβει ο 35χρονος σύζυγος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι στο πλαίσιο της δεκάωρης κατάθεσής του.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του ιταλικού Τύπου, ο Τζιόρτζι προσπάθησε να βγάλει από το κάδρο του σκανδάλου την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, υποστηρίζοντας ότι έλαβε μόνος του τα χρήματα που εντοπίστηκαν στο σπίτι τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ της Corriere della Sera, o συλληφθείς κατέθετε επί δέκα ώρες, γεγονός που υποχρέωσε τον επικεφαλής εισαγγελέα της έρευνας, Μισέλ Κλε, να μεταθέσει για την επόμενη ημέρα τις ανακρίσεις των υπόλοιπων.
Βάσει του ίδιου ρεπορτάζ, φέρεται να αποκάλυψε ονοματεπώνυμα καθώς και τη ροή του παράνομου χρήματος μέσω της οργάνωσης Fight Impunity, που είχε ιδρύσει ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Τζιόρτζι ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για τα χρήματα που βρέθηκαν σε χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ.
Κατά την ιταλική εφημερίδα, οι ισχυρισμοί του Τζιόρτζι συμπλέουν με τη στρατηγική της Εύας Καϊλή «να διαχωρίσουν τη θέση τους, προσπαθώντας να σώσουν εκείνον που έχει να χάσει τα περισσότερα», εν προκειμένω την ίδια η οποία είναι μητέρα.
Από την πλευρά του, πάντως, ο δημοσιογράφος της Repubblica Τζουλιάνο Φοσκίνι δήλωσε ότι οι βελγικές αρχές δεν πείθονται από τον ισχυρισμό ότι η Εύα Καϊλή αγνοούσε την ύπαρξη των χρημάτων που βρέθηκαν.
Από το Qatargate στο Moroccogate
Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι ομολόγησε ότι ήταν μέλος μιας οργάνωσης που εργάζεται για τα συμφέροντα του Κατάρ, αλλά και του Μαρόκου.
Την εμπλοκή του Μαρόκου στο σκάνδαλο επιβεβαίωσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν.
Η έρευνα που αφορά τώρα το Κατάρ θα αφορούσε στην πραγματικότητα το Μαρόκο. Ο υπουργός δεν ανέφερε ονομαστικά τη βορειοαφρικανική χώρα, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι είχε προσπαθήσει να επηρεάσει τα αλιευτικά δικαιώματα στη Μεσόγειο που διαπραγματεύονται μεταξύ του Ραμπάτ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καθώς και τη διαχείριση της μουσουλμανικής πίστης στο Βέλγιο.
Στο επίκεντρο του μαροκινού σκέλους του σκανδάλου Qatargate βρίσκεται και πάλι ο πρώην ευρωβουλευτής Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι . Ένα ένταλμα σύλληψης που στάλθηκε στα ιταλικά δικαστήρια αναφέρει τη μεταφορά «δώρων» προς τη σύζυγο και την κόρη του Παντσέριαπό το Μαρόκο. Τα δώρα παρείχε ο σημερινός πρεσβευτής του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν, ο οποίος πολύ συχνά φωτογραφιζόταν παρέα με τον Πανζέρι τον οποίο αποκαλούσε «φίλο» του.