Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αναστολή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον κεντρικό δήμο

Συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο η αγωγή του δήμουή, έως αργά το βράδυ η απόφαση.

Την απόφαση να αναστείλει τις κινητοποιήσεις στον τομέα Καθαριότητας πήρε, κατά πλειοψηφία, το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση ελήφθη νωρίτερα σήμερα και έγινε γνωστή λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση της αγωγής που κατέθεσε η διοίκηση του δήμου στο Μονομελές Πρωτοδικείο, με την οποία ζητεί να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Καθαριότητα, που έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν «λόφοι» σκουπιδιών στους δρόμους της πόλης.

Το νομικό επιτελείο του δήμου Θεσσαλονίκης επέμεινε να προχωρήσει η διαδικασία συζήτησης της αγωγής – όπως κι έγινε – χαρακτηρίζοντας «προσχηματική» τη συγκεκριμένη απόφαση. «Δεν γίνεται άλλο όργανο να παίρνει την απόφαση για τις κινητοποίησης (σ.σ. εννοώντας τη γενική συνέλευση των εργαζομένων του δήμου) κι άλλο να την ανακαλεί» ανέφεραν οι δικηγόροι του δήμου. Η απόφαση επί της αγωγής αναμένεται να γίνει γνωστή ως αργά το βράδυ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης το νομικό επιτελείο του δήμου επικαλέστηκε λόγους δημοσίου συμφέροντος, τονίζοντας – μεταξύ άλλων – ότι εξαιτίας των κινητοποιήσεων «η πόλη έχει αφεθεί στη μοίρα της ενόψει των Χριστουγέννων», με τους κάδους «να έχουν γεμίσει οργανικά σκουπίδια». Τονίστηκε εξάλλου ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες ως προς την κήρυξη της «απεργίας», όρο τον οποίο δεν αποδέχθηκαν οι εργαζόμενοι που έκαναν λόγο για «αποχή» ή «διαθεσιμότητα».

Οι δικηγόροι του δήμου χαρακτήρισαν ως ψευδεπίγραφο το διεκδικητικό πλαίσιο των εργαζομένων και αναφορικά με το αίτημα για τη χορήγηση μέτρων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) (όπως για παράδειγμα γάντια, παπούτσια, μάσκες κ.ά.) ανέφεραν ότι οι σχετικοί διαγωνισμοί είναι «χρονοβόροι», αλλά βαίνουν προς ολοκλήρωση και «τα επόμενα 24ωρα είναι η καταληκτική προθεσμία για την υπογραφή συμβάσεων με τους αναδόχους». «Αρχές του Ιανουαρίου θα παραδοθούν όλα τα ΜΑΠ» τονίστηκε από τους ίδιους και επισημάνθηκε επιπροσθέτως ότι κατά το ίδιο διάστημα θα πιστωθούν «κάποια χρήματα που συνδέονται με υπερωρίες» των εργαζομένων.

Από την πλευρά των εργαζομένων στην Καθαριότητα, ο δικηγόρος τους ανέφερε ότι «δεν μπορεί ο δήμος να επικαλείται το δημόσιο συμφέρον διακινδυνεύοντας την υγεία 700 εργαζομένων». Σημείωσε δε ότι ο δήμος «προσχηματικά» επικαλείται τη δημόσια υγεία, ενώ έκανε λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις όσον αφορά στους διαγωνισμούς για τα ΜΑΠ. Επιπλέον ανέφερε ότι λόγω της έλλειψης των ΜΑΠ έχουν προκληθεί «πολλαπλά ατυχήματα» και κατήγγειλε τη διοίκηση του δήμου για «εμμονική στάση» και «προσπάθεια να υποχρεώσει τους εργαζόμενους σε 6ήμερη εργασία».

Ως μάρτυρες εξετάστηκαν η γενική διευθύντρια του δήμου, Μαρία Τατάγια, το μέλος της διοίκησης του συλλόγου των εργαζομένων Φώτης Μαραντζίδης και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ΚΚΕ) στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ