Skip to main content

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι γιατροί αύριο 1 Δεκεμβρίου

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ραντεβού το μεσημέρι στη Βουλή την ώρα ψήφισης του νομοσχεδίου

Την απόσυρση του νομοσχέδιου για τη δευτεροβάθμια υγεία ζητά το σύνολο των υγειονομικών οι οποίοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους αύριο Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, με στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στη Βουλή στη 1 το μεσημέρι, την ώρα που το νομοσχέδιο ψηφίζεται από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Η ΕΙΝΑΠ κάνει λόγο για νομοσχέδιο – τομή, που ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Τα μέτρα που προωθούνται με αυτό το νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιώσουν τους όρους περίθαλψης των ασθενών, αλλά θα τους επιδεινώσουν ακόμα παραπέρα. Η κατάργηση, όπως λέει, της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Η λειτουργία των κλινικών και των εργαστηρίων με γιατρούς που θα δουλεύουν παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, αφού οι γιατροί θα “τρέχουν” για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις στα ιδιωτικά ιατρεία και τις κλινικές. Οι αλλαγές αυτές συνιστούν, ταυτόχρονα, ανατροπή και ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων. Οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν αποτελούν κοροϊδία, σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν τις απώλειες που είχαμε από το 2012, δεν ανταποκρίνονται στα όσα δικαιούμαστε με βάση την απόφαση του ΣτΕ.

Την απόσυρση του άρθρου 10 από το νομοσχέδιο ζήτησε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)  Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σημείωσε ότι υπάρχει ομοφωνία των φορέων του τομέα της Υγείας για την απόσυρση. Άλλωστε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει επισημάνει πολλαπλώς σε όλες τις σχετικές συζητήσεις από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή του αυτή, καθώς ανατρέπει τις συνθήκες ισονομίας και δεν εξασφαλίζει κοινές συνθήκες χώρου, επαγγελματικής και επιστημονικής εξέλιξης για το σύνολο των γιατρών της χώρας ενώ δεν διασφαλίζει και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των ασθενών.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ προέτρεψε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιδείξει πολιτική σοφία αποσύροντας το άρθρο 10 και να μη θεωρηθεί θέμα γοήτρου. Εξέφρασε επίσης την αντίθεση του κλάδου και για το άρθρο 7 που εισάγει τη μερική απασχόληση γιατρών στο ΕΣΥ. Σχετικά με τις αλλαγές που προωθούνται στο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση των νέων γιατρών τόνισε ότι οποιαδήποτε ρύθμιση θα πρέπει να εξυπηρετεί αποκλειστικά και πρωτίστως την εκπαίδευση τους. Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι οι νέοι γιατροί δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος υγείας εφόσον αυτό δεν εξυπηρετεί εκπαιδευτικούς σκοπούς. Πρότεινε τουλάχιστον τρεις μήνες από το «foundation year» να αναγνωρίζονται ως χρόνος ειδικότητας. Για τις διαδικασίες κρίσης των ιατρών, υπογράμμισε ότι απαιτείται απλοποίηση μέσω αντικειμενικών κριτηρίων, μικρότερων αριθμητικά επιτροπών στις οποίες δεν έχουν θέση οι Διοικητές των Νοσοκομείων και των ΥΠΕ, ώστε οι κρίσεις να ολοκληρώνονται με ταχύτητα και με αποκλειστικά ιατρικά κριτήρια. Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές που προβλέπονται για τους τοκετούς, ζήτησε οι ρυθμίσεις να προσαρμοστούν στις προτάσεις της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας. Τέλος ο πρόεδρος του ΠΙΣ ζήτησε την αύξηση των αποδοχών των ιατρών του ΕΣΥ, επαναφορά των μισθών τους σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, καθώς και λύση στο θέμα των επικουρικών γιατρών.

O Ιατρικός Σύλλογος Αττικής – ΙΣΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις και εκφράζει την αντίθεσή του σε ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή λέγοντας ότι το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας, μετά από τη μακροχρόνια οικονομική ασφυξία και τη δοκιμασία της τρίχρονης πανδημίας, παρουσιάζει πολλά και σοβαρά προβλήματα.

Τα κυριότερα από αυτά είναι οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, το μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ που προσβάλλει την αξιοπρέπειά τους και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει καν την επιστημονική τους επάρκεια και οι οργανωτικές λειτουργικές και διοικητικές αδυναμίες.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο εν λόγω νομοσχέδιο, αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα σοβαρά προβλήματα. Η απάντηση είναι ασφαλώς όχι γι’ αυτό και δεν το αποδέχονται οι άμεσα εμπλεκόμενοι, –οι γιατροί το απορρίπτουν σε ποσοστό άνω του 90%- αλλά και οι ασθενείς που θα έχουν δωρεάν πρόσβαση, σε λιγότερους γιατρούς και για λιγότερες ώρες. Σύμφωνα με τον ΙΣΑ το νομοσχέδιο αλλάζει το βασικό πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας που είναι η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στις δομές υγείας. Επίσης, οδηγεί σε περιορισμό της τακτικής λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας και περαιτέρω αύξηση του ιδιωτικού έργου στην υγεία.

Ο ΙΣΑ πιστεύει ότι θα έχει ως αποτέλεσμα, τη μετανάστευση των νέων γιατρών αφού δεν θα ικανοποιούν ούτε τις βιοποριστικές τους ανάγκες, ούτε την ουσιαστική εκπαίδευση τους. Και το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι ποια είναι η σκοπιμότητά του; Η μόνη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι επιχειρείται οι καλύτερες αποδοχές που δικαιούνται οι νοσοκομειακοί γιατροί να προκύψουν από την περαιτέρω υπερεργασία του γιατρού και από την επιβάρυνση του ασθενή.

Η ΠΟΕΔΗΝ και όλες οι Ομοσπονδίες της Δημόσιας Υγείας ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί περεταίρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας και δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας και ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται με μερική απασχόληση στα νοσοκομεία.

Οι ρυθμίσεις αυτές όπως λέει η ΠΟΕΔΗΝ, θα αυξήσουν περαιτέρω την ιδιωτική δαπάνη υγείας και την προκλητή ζήτηση υπηρεσιών. Οι λίστες χειρουργείων θα μειωθούν με προσλήψεις προσωπικού, άνοιγμα του συνόλου των χειρουργικών αιθουσών, κίνητρα στους υγειονομικούς και όρια στην λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς των ΤΕΠ ενώ,  εκχωρεί σε ιδιώτες τις δευτερογενείς διακομιδές με κρυφές και φανερές χρεώσεις στους ασθενείς και πολύ μεγαλύτερο κόστος για το Δημόσιο.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο το χαρακτηρίζει «νομοσχέδιο τερατούργημα» το οποίο σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις των δημόσιων μονάδων υγείας σε προσωπικό και εξοπλισμό, θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν στις λίστες αναμονής για εξετάσεις, θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις να γίνουν πελατεία στις ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών κάνει λόγο για πλήρη αλαζονεία από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενώ, όπως λέει το νομοσχέδιο κατατέθηκε χωρίς τις θέσεις των εργοθεραπευτών.

Το υπουργείο, δεν έλαβε υπόψη του, κανένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον κλάδο και κατά συνέπεια έχουν να κάνουν με την δημόσια υγεία. Ευλόγως, δε, διερωτώμεθα ποια είναι η αξία και η σκοπιμότητα του θεσμού της δημόσιας διαβούλευσης, καθώς όσες φορές, οι όποιες παρατηρήσεις-σχόλια καταχωρούνται, είτε ιδιωτών είτε συλλογικών φορέων, απλώς δεν λαμβάνονται υπόψη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι δεν συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο, ακόμη και η θέσπιση ρυθμίσεων για την αδειοδότηση και έλεγχο των Κέντρων Εργοθεραπείας, που μέχρι σήμερα λειτουργούν χωρίς όρους και άρα χωρίς να διασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, σε άτομα (παιδιά και ενήλικες ) που χρήζουν ειδικής φροντίδας. Εδώ και χρόνια, έχει κατατεθεί, στο υπουργείο υγείας η σχετική πρόταση, ωστόσο, όπως φαίνεται, η ηγεσία του υπουργείου συνεχίζει να «σφυρίζει» αδιάφορα σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. δηλώνει κάθετα αντίθετο στο Άρθρο 10 του νομοσχεδίου, με το οποίο δημιουργείται έντονο πρόβλημα ανταγωνισμού μεταξύ των μικρομεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών ιατρών και επιχειρείται η διάθεση φτηνού εργατικού δυναμικού ιατρών.

Το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. εκφράζει την αντίθεσή του στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων που επιχειρεί να φέρει η εν λόγω διάταξη και ζητάμε άμεσα την απόσυρση του εν λόγω Άρθρου! Παράλληλα αρνείται τη συμμετοχή εκπροσώπου του Π.Σ.Ε. στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.ΣΥ), δείχνοντας σαφώς περιφρόνηση στο έργο και τη συμβολή των εργοθεραπευτών στην παροχή υπηρεσιών υγείας. «Έτσι», όπως λένε οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού «έχουμε το παράδοξο φαινόμενο να υπάρχει ένα Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, που προτείνει και σχεδιάζει την εθνική στρατηγική στον τομέα της υγείας, επίσης  γνωμοδοτεί σε σχετικά θέματα, συμμετέχουν σε αυτό όλα τα ΝΠΔΔ στο χώρο της υγείας με μοναδική εξαίρεση τους εργοθεραπευτές. Όπως όλα δείχνουν ο μόνος στόχος του εν λόγω νομοσχεδίου είναι η εισαγωγή του άρθρου 10 για τα ιδιωτικά ιατρεία και χειρουργεία των ιατρών του ΕΣΥ. Μια ρύθμιση που επί της ουσίας είναι το τέλος του ΕΣΥ όπως το γνωρίζαμε, αφού οι ασθενείς θα καλούνται πλέον να πληρώνουν από την τσέπη τους είτε για να δουν γιατρό είτε για να χειρουργηθούν».

Με τους υγειονομικούς ενώνει τη φωνή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής καθώς, όπως λένε, το νομοσχέδιο αυτό επιχειρεί να καταργήσει το καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, προκηρύσσοντας θέσεις μερικής απασχόλησης για νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι θα διατηρούν το δικαίωμα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Αντί για μαζικούς μόνιμους διορισμούς ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν τα 30.000 κενά, αντί για γενναίες αυξήσεις στους μισθούς τους, αντί για μέτρα που θα βελτιώνουν τις απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες που βιώνουν εργαζόμενοι και ασθενείς εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης και των ελλείψεων σε σύγχρονο εξοπλισμό, αντί για διαμόρφωση όρων και προϋποθέσεων σύγχρονης άσκησης του ιατρικού λειτουργήματος μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, η κυβέρνηση με το νέο αυτό νομοσχέδιο «λαιμητόμο» βαθαίνει ακόμη περισσότερο την εμπορευματοποίηση του πολυτιμότερου αγαθού της υγείας και επιχειρεί να ρίξει τους ασθενείς βορά στα κοράκια της ιδιωτικής υγείας, που όλες και όλοι «θαυμάσαμε» τον παρασιτικό ρόλο που έπαιξαν -χωρίς την παραμικρή συμβολή στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας-, ιδιαίτερα στα χρόνια της πανδημίας…