Την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας παρακολουθούν οι σεισμολόγοι, μετά τον πρωινό χορό των Ρίχτερ στην Εύβοια, που έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική. Οι κάτοικοι της Εύβοιας ξύπνησαν από τον σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που καταγράφηκε στις 6:32 στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό Ζάρακες. Ακολούθησε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ, στις 07:23 π.μ., με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. βορειανατολικά των Νέων Στύρων Εύβοιας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Μετά από ένα λεπτό, συγκεκριμένα στις 07:24, σημειώθηκε νέος σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας, στον θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας, 56 χλμ. ΑΒΑ των Αθηνών.
Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές
Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος ανέφερε πως ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, προσθέτοντας πως μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί ζημιές. «Κάτι επίσημο δεν μπορώ να σας αναφέρω, δεν έχει αναφερθεί κάτι» είπε συγκεκριμένα.
Πώς βλέπουν οι σεισμολόγοι την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε πως το φαινόμενο εξελίσσεται, προσθέτοντας πως η περιοχή δεν έχει ξαναδώσει μεγάλο σεισμό και αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους σεισμολόγους.
Σε ό,τι αφορά τους σεισμούς που ακολούθησαν μετά τα 4,8 Ρίχτερ εκτίμησε πως «έχουμε να κάνουμε με μία εκτόνωση», καθώς αυτό δείχνουν τα μικρά μεγέθη. Σημείωσε ωστόσο ότι «πρέπει πάντα να είμαστε επιφυλακτικοί». Ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως «δεν φαίνεται κάποιο εμφανές ρήγμα στην επιφάνεια, μπορεί να υπάρχει και να μην εμφανίζεται», προσθέτοντας πως «θέλει μελέτη για να δούμε αν υπάρχει».
Ο κ. Λέκκας συνέστησε στους κατοίκους της περιοχής να αποφεύγουν να διαμένουν σε παλιά σπίτια ή να διέρχονται από αυτά. Τόνισε πάντως πως πρόκειται για μία περιοχή «σταθερή, έχει πετρώματα, δεν έχει εδάφη που μπορούν να ενισχύσουν τη σεισμική κίνηση ή να προκαλέσουν επιπλέον ζημιές». «Είναι μία περιοχή που δομείται από βράχους, είναι βραχώδες το υπόβαθρο και δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τις κατασκευές εκεί» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο διευθυντής ερευνών σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη μία σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή εδώ και ένα δεκαήμερο με μικρότερα μεγέθη. Όπως είπε, ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ είναι ο μεγαλύτερος στη σειρά μέχρι τώρα.
«Η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη και κατά συνέπεια θα πρέπει οι σεισμολόγοι να κάνουμε καλή και πολύ προσεκτική αξιολόγηση» είπε.
Σε ερώτηση για το αν θεωρεί πως το φαινόμενο εκτονώνεται, είπε πως «αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν μπορούμε να απαντήσουμε αυτή τη στιγμή. Πρέπει να αξιολογήσουμε όλα τα δεδομένα που έχουν συσσωρευτεί τις τελευταίες μέρες μαζί με τον σεισμό που έγινε σήμερα.
«Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή. Θα περιμένουμε μερικές ώρες να κάνουμε τις αξιολογήσεις μας και θα επανέλθουμε» επεσήμανε.
«Δεν μας ανησυχούν τόσο πολύ οι σεισμοί αυτής της τάξης μεγέθους εκτός αν είναι κάτι που επιμένει σε μία περιοχή, αν δηλαδή υπάρξει συνεχής διέγερση στον χώρο» δήλωσε με τη σειρά του στον ίδιο σταθμό ο καθηγητής του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδύλης. Σε δηλώσεις του παράλληλα στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι δεν έχουμε στον χώρο ιστορικά στοιχεία που να δείχνουν ότι είχε ισχυρούς σεισμούς. «Το γεγονός ότι παλαιότεροι σεισμοί έχουν καταγραφεί 30 με 40 χιλιόμετρα μακρύτερα από το επίκεντρο του σημερινού σεισμού, δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι σημερινές σεισμικές δονήσεις δείχνουν ότι υπάρχει μια μικροδιέγερση, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν ανησυχία.
naftemporiki.gr