Τις ενστάσεις της Ελλάδας αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν 275 ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο εξέφρασε εκ νέου την Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά την άφιξη του στο Συμβούλιο των αρμόδιων Υπουργών στις Βρυξέλλες.
«To να μπει μία οροφή (ένα πλαφόν) στα 275 ευρώ, δεν είναι στην ουσία οροφή» τόνισε επαναλαμβάνοντας την ελληνική θέση για πλαφόν μεταξύ 150 ευρώ και 200 ευρώ. Ένα πλαφόν μεταξύ «150 ευρώ και 200 ευρώ είναι ρεαλιστική οροφή», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σκρέκας προσέθεσε ότι «η ενεργειακή κρίση είναι σοκαριστική. Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να κάνουμε κάτι. Δεν μπορούμε να μένουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα. Οι τιμές που εκτοξεύονται απειλούν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα. Πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και την αξιοπιστία της Ευρώπης και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο σημερινό Συμβούλιο».
Ερωτηθείς για το τι θα έπρεπε να έχει προτείνει η Κομισιόν, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι «ένας διορθωτικός μηχανισμός πρέπει να είναι πιο ρεαλιστικός, γιατί ακόμη και τον Αύγουστο, εκείνη την περίοδο που υποφέραμε από τις τιμές στο φυσικό αέριο που είχαν εκτοξευτεί, αυτός ο διορθωτικός μηχανισμός δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Σίγουρα πρέπει να είναι διαφορετικός και λογικός. Πρέπει να είναι αυτός που θα μας βοηθήσει να ρίξουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Διότι αυτή τη στιγμή αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Το μεγάλο ζήτημα που έχει η Ευρώπη είναι ότι αγοράζουμε το πιο ακριβό φυσικό αέριο στον κόσμο».
«Πρέπει να αντιδράσουμε το συντομότερο δυνατόν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χάνουμε χρόνο» ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας συμπληρώνοντας ότι « ο μηχανισμός αλληλεγγύης πρέπει να πάει μαζί και να είναι συνδεδεμένος με τον διορθωτικό μηχανισμό».
Το κλίμα στις Βρυξέλλες σήμερα περιγράφεται ως «τοξικό», με δυο αλληλένδετα θέματα να βρίσκονται στην ατζέντα της Συνόδου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ:
- Την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν 275 ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο (ένα σχέδιο Κανονισμού), και
- το υπόλοιπο «πακέτο» μέτρων για την αγορά φυσικού αερίου για τα οποία έχει ήδη επιτευχθεί συναίνεση (κοινές αγορές φυσικού αερίου, εναλλακτικός δείκτης αναφοράς για το LNG, υποχρεωτικοί μηχανισμοί αλληλεγγύης στην ΕΕ εάν μια χώρα αντιμετωπίσει πρόβλημα εφοδιασμού του καυσίμου) και εμπεριέχονται σε άλλο σχέδιο Κανονισμού.
Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι εάν η διάσταση απόψεων για το πλαφόν θα παρεμποδίσει και την επίτευξη συμφωνίας για τα υπόλοιπα μέτρα.