Skip to main content

Ιταλία: Στον δρόμο του Ντράγκι και «φιλοευρωπαϊκός» ο προϋπολογισμός της Μελόνι

REUTERS/Remo Casilli

Ο προϋπολογισμός είναι «συνετός και ρεαλιστικός» καθώς και «βιώσιμος για τα δημόσια οικονομικά», λέει η ιταλική κυβέρνηση.

Η νέα επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζόρτζια Μελόνι παρουσίασε ένα προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2023 την Τρίτη 22 Νοεμβρίου, το οποίο είναι αρκετά εναρμονισμένο με την πολιτική που υποστήριξε ο προκάτοχός της Μάριο Ντράγκι και δίνει προτεραιότητα στην καταπολέμηση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένη» με αυτό το προσχέδιο προϋπολογισμού, δήλωσε η Μελόνι στον Τύπο, προσθέτοντας ότι αυτό το προσχέδιο «κάνει πολιτικές επιλογές» και συγκεντρώνει πόρους «σε δύο κύριες προτεραιότητες».

«Διασφάλιση του παραγωγικού υφάσματος»

Αυτές οι δύο προτεραιότητες είναι η «ανάπτυξη, δηλαδή η διασφάλιση του παραγωγικού ιστού» καθώς και η «κοινωνική δικαιοσύνη, δηλαδή η προσοχή στις οικογένειες, στα άτομα με τα χαμηλότερα εισοδήματα και στις πιο εύθραυστες κατηγορίες», είπε.

Η Μελόνι θα ήθελε να αποφύγει πάση θυσία την ατυχία της τελευταίας κυβέρνησης λαϊκισμού που σχηματίστηκε το 2018 από το Κίνημα των 5 Αστέρων και τη Λέγκα (ακροδεξιά), που βρισκόταν σε μάχη με τις Βρυξέλλες για τα ελλείμματα πριν υποχωρήσει ενόψει της κατακραυγής τις αγορές. «Η Ιταλία θα σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες», υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της γενικής πολιτικής της ομιλίας στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο προϋπολογισμός αφιερώνει περισσότερα από 21 δισ. ευρώ για τη στήριξη μέτρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενόψει της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, σε σύνολο 35 δισ. ευρώ σε δαπάνες. Μεταξύ των μέτρων είναι η ενίσχυση για την πληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και οι ενισχυμένες φορολογικές εκπτώσεις για εταιρείες των οποίων το ενεργειακό κόστος συνέχισε να αυξάνεται.

Για να απελευθερώσει πρόσθετους πόρους, η κ. Μελόνι αύξησε τις προβλέψεις για το δημόσιο έλλειμμα της χώρας για το 2023 στις αρχές Νοεμβρίου στο 4,5% του ΑΕΠ, έναντι 3,4% που είχε προβλέψει τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση του Mario Draghi.

Ο προϋπολογισμός είναι «συνετός και ρεαλιστικός» καθώς και «βιώσιμος για τα δημόσια οικονομικά», λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση, ιδιαίτερα τη διεθνή, είχε διαβεβαιώσει η κυβέρνηση σε δελτίο τύπου το βράδυ της Δευτέρας.

Πηγή: Le Figaro