Σε απαγόρευση της εξαγωγής 120 κωδικών φαρμάκων, θα προχωρήσει σύντομα το υπουργείο Υγεία, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρη, στο πλαίσιο συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού του Κινήματος Αλλαγής Ν. Γιαννακοπούλου,.
Στην ερώτησή της, η κα Γιαννακοπούλου είχε επικαλεστεί στοιχεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν ελλείψεις σε πάνω από 200 σκευάσματα και σε πρωτότυπα φάρμακα αιχμής, που δεν έχουν γενόσημα, και ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν τηρούν την εκ του νόμου υποχρέωση τους για απόθεμα φαρμάκων τριών μηνών.
Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει προβεί, το τελευταίο εξάμηνο, δύο φορές, σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών συγκεκριμένων κωδικών. Τόνισε, μάλιστα ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξει νέος κατάλογος απαγορεύσεων. Έχουμε καταλήξει μετά από συνάντηση με τον ΠΦΣ σε 120 κωδικούς φαρμάκων, κυρίως αυτών που δεν έχουν γενόσημο είπε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: “Η απαγόρευση αυτή θα είναι για μακρύ χρονικό διάστημα, και σε αυτό το διάστημα θα απαγορεύεται η αποθήκευση προϊόντος στις φαρμακευτικές εταιρείες”.
Παράλληλα, είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά στα εξής τρία επιπλέον μέτρα:
1-Στα μη εξαγώγιμα φάρμακα που παρουσιάζεται έλλειψη, “ακόμα και εκεί που δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή με δραστική ουσία, θα γίνεται μόνο με δραστική ουσία, και είμαστε σε επικοινωνία με την ΗΔΙΚΑ προκειμένου, όταν δεν μπορεί ο ασθενής να βρει το εμπορικό φάρμακο, να μπορεί να βρει το φάρμακο της δραστικής ουσίας”.
2-Έγινε συνεννόηση με τον ΕΟΦ και τον ΙΦΕΤ και θα πάμε σε μεγάλη εισαγωγή φαρμάκων που παρουσιάζεται έλλειψη.
3-Επεξεργάζεται, και αυτό θα είναι “η συνολική λύση του θέματος από δω και πέρα” η υποχρεωτική χορήγηση των ελλειπτικών φαρμάκων “με ηλεκτρονική συνταγογράφηση και μόνο και, η υποχρέωση στις φαρμακαποθήκες, να δηλώνουν τις πωλήσεις αυτών των φαρμάκων”.
Μόνο ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, “ό,τι μπαίνει από δω και πέρα σε απαγόρευση εξαγωγών, θα συνταγογραφείται μόνο ηλεκτρονικά, για να μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο, και οι φαρμακαποθήκες, για κάθε πώληση που θα κάνουνε, θα πρέπει να δηλώνουν αυτές τις πωλήσεις σε πλατφόρμα. Είναι μία διαδικασία η οποία μπορεί να πάρει λίγο χρόνο αλλά είναι αυτή που θα βοηθήσει να λειτουργήσουν τα άλλα μέτρα” τόνισε ο κ. Πλεύρης.
Από την πλευρά της, η κα Γιαννακοπούλου περιέγραψε ως θετικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης λέγοντας “περιμένουμε να δούμε την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητά τους”.
Στη δευτερολογία του, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στο θέμα των φθηνών φαρμάκων λέγοντας ότι “όπου υπάρχουν πολύ φθηνά φάρμακα με κίνδυνο να αποσυρθούν, θα δοθεί η ευκαιρία, με τεκμηρίωση, αφού βγει το δελτίο τιμών, να γίνουν διορθώσεις τιμών, διότι ο στόχος είναι τα φθηνά φάρμακα να παραμείνουν στην αγορά, να μην υπάρξει υποκατάσταση και να μην υπάρξει έλλειψη”.
Καταγγελία Πλεύρη κατά Πολάκη
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Πλεύρης προέβη σε καταγγελία κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Πολάκης, ο οποίος, όπως είπε προέβη σε δημοσιοποίηση ηλεκτρονικού μηνύματος του γιου ασθενούς, στο οποίο “υπήρχε αναφορά σε δήθεν έλλειψη” ενός φαρμάκου του ΙΦΕΤ. Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, ο ΙΦΕΤ χθες απάντησε και εξήγησε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο, το οποίο είναι καινοτόμο-ακριβό φάρμακο και εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, έχει δοθεί στη συγκεκριμένη ασθενή δύο φορές μέσα στο έτος.
Ακολούθως, ο υπουργός Υγείας κατήγγειλε στο κοινοβούλιο τα εξής: Ο γιος της ασθενούς κοινοποίησε ένα e-mail στον ΙΦΕΤ, (το οποίο έχει κοινοποιήσει και σε εμένα οπότε έχω νόμιμη κατοχή του) που αναφέρει ότι το ποστάρισμα του e-mail του, έχει γίνει εν αγνοία του, και εγκαλεί και υπάλληλο, ενδεχομένως, που έδωσε αυτό το e-mail στον κύριο Πολάκη, αλλά και τον ίδιο τον κύριο Πολάκη, ότι λέει ψέματα για πολιτικούς λόγους και κυρίως ότι προσβάλλει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας”.
Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, “εγώ θεωρούσα ότι το e-mail ο κύριος Πολάκης το είχε, και του είχαν επιτρέψει να κάνει χρήση. Και πληροφορούμαστε ότι γιατρός – βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου έβγαλε στη φόρα, με τα ονόματα κανονικά, του γιου της ασθενούς και το τι χρειαζόταν η ασθενής χωρίς να πάρει άδεια, προσβάλλοντας προσωπικά δεδομένα, λέγοντας ψέματα, γιατί είχε καλυφθεί το θέμα”.
Ανέφερε, δε, ότι ήδη μίλησε με τον επικεφαλής του ΙΦΕΤ “και ζήτησα να κάνει έλεγχο και ΕΔΕ για να δούμε πως έχει διαρρεύσει το e-mail και παράλληλα να συγκεντρωθούν όλα αυτά τα στοιχεία και όποιος έχει κάνει χρήση αυτών των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου και του συγκεκριμένου βουλευτή, επειδή ακριβώς συνιστούν σοβαρό ποινικό αδίκημα, γιατί είναι δεδομένα υγείας, να σχηματιστεί ο αντίστοιχος φάκελος για να αποδοθούν ευθύνες”.