Skip to main content

Μιχαηλίδου: Κακώς δεν μίλησαν νωρίτερα όσοι λένε πως γνώριζαν για την «Κιβωτό»

Η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου

«Δεν υπήρξε επίσημη καταγγελία για την "Κιβωτό του Κόσμου". Η μόνη καταγγελία που γνωρίζουμε είναι εκείνη που έχει προωθήσει στις Αρχές ο Συνήγορος του Πολίτη».

«Γιατί δεν μίλησαν νωρίτερα όσοι λένε πως γνώριζαν;» διερωτήθηκε η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, σχετικά με τις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με περιστατικά κακοποίησης στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Μιλώντας στον «Αnt1», τόνισε πως «κακώς δεν μίλησαν νωρίτερα όσοι λένε πως γνώριζαν»,  καθώς υπάρχει 24ωρη γραμμή καταγγελιών για περιστατικά παιδικής κακοποίησης.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, «δεν υπήρξε επίσημη καταγγελία για την “Κιβωτό του Κόσμου”. Η μόνη καταγγελία που γνωρίζουμε είναι εκείνη που έχει προωθήσει στις Αρχές ο Συνήγορος του Πολίτη».

Με αφορμή και την επίσης πρόσφατη υπόθεση-καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από 14χρονο σε Νοσοκομείο Παίδων, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε πως «το 2019 δεν ξέραμε πόσα παιδιά είχαμε στα νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή λόγω κακοποιητικής συμπεριφοράς. Είχαμε 340 παιδιά. Από τα 340 φθάσαμε πέρυσι στα 40. Έχουμε ευτυχώς μια έκρηξη εισαγγελικών εντολών και λέω ευτυχώς γιατί ο κόσμος έχει αρχίσει και μιλάει».

Όπως συμπλήρωσε, «τώρα έχουμε πάει στα 71 παιδιά. Οι εξετάσεις δεν βγαίνουν σε μία ημέρα. Στατιστικά, το 65% των παιδιών πάει πίσω στην οικογένειά του, αφού γίνει έλεγχος στο οικογενειακό περιβάλλον, στους γονείς, στον παππού και στην γιαγιά. Αν είναι να γυρίσουν στην οικογένεια, δεν μπορεί να πάνε ενδιάμεσα τα παιδιά σε μια δομή».

Η υφυπουργός εξήγησε πως «από τα 71 παιδιά ελάχιστα είναι για μεγάλο διάστημα στο νοσοκομείο. Ο 14χρονος ήταν στο νοσοκομείο για τρεις μήνες, επειδή κάποιες δομές δεν τον δέχονταν. Πέρυσι, κάναμε εντατική προσπάθεια και φέραμε κοινωνικούς λειτουργούς και φροντιστές στην Αθήνα για να εκπαιδευθούν. Τα παιδιά αυτά δεν πρέπει να πάνε σε δομές. Πρέπει ή να γυρίσουν στην οικογένειά τους και να στηριχθούν ή να πάνε σε ανάδοχες οικογένειες. Αλλιώς, πρέπει να φτιαχτούν ξεχωριστοί χώροι στα Νοσοκομεία Παίδων, όπως αυτός στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, που ήδη φιλοξενεί 12 παιδιά. Πρέπει να φτιαχτούν και άλλοι τέτοιοι χώροι» υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου.