H Κύπρος, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι οι χώρες εκείνες που δυνητικά θα μπορούσαν να υποστούν τις μεγαλύτερες πιέσεις από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο πλαίσιο του υψηλού πληθωρισμού και της ανόδου των επιτοκίων.
Αυτό καταγράφεται σε σχετική ανάλυση της ΕΚΤ, η οποία «στρεσάρισε» με στοιχεία α’ τριμήνου τα NPLs των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί για τη χώρα μας ότι τα στοιχεία που αφορούν το α’ τρίμηνο του έτους θα μπορούσε να τα πει κανείς και παρωχημένα, μιας και τα κόκκινα δάνεια έχουν υποχωρήσει σε μονοψήφια ποσοστά, ενώ ήδη παρατηρείται και μια επιβράδυνση του πληθωρισμού.
Ας σημειωθεί πως η εκτίμηση της ΕΚΤ είναι ταυτόσημη με την αντίστοιχη της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία μάλιστα αναφέρεται σε στοιχεία εξαμήνου και η οποία διαβλέπει μια τάση ανόδου στα δάνεια καθυστέρησης 30 ημερών. Ας σημειωθεί πως οι τράπεζες με βάση τα αποτελέσματά τους σημειώνουν πως δεν παρατηρούν αυξήσεις στα NPLs μέχρι στιγμής τουλάχιστον και πως θεωρούν πως τελικώς οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες. Οι ελληνικές τράπεζες στηρίζουν το συμπέρασμα αυτό στην ανέλπιστα δυναμική πορεία του τουρισμού και στις πολύ προσεκτικές τους χορηγήσεις που δεν αφήνουν περιθώρια πολλά για νέα κόκκινα δάνεια εκτός δραματικών εξελίξεων.
Φόβοι για αύξηση των προβληματικών δανείων
Όπως πάντως αναφέρει νέα μελέτη της ΕΚΤ, οι τράπεζες της Ευρωζώνης ενδέχεται να δουν άνοδο των προβληματικών δανείων, καθώς η ταχεία αύξηση του πληθωρισμού και τα αυξανόμενα επιτόκια πλήττουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο όπου υπάρχουν χαμηλότερα εισοδήματα.
Οι τράπεζες στην Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Κύπρο θα μπορούσαν να υποστούν από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ οι τράπεζες σε Γαλλία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο θα σημειώσουν τις καλύτερες επιδόσεις. Αυτό καταγράφει η μελέτη της ΕΚΤ.
Ειδικά για την Ελλάδα, η έκθεση αναφέρει πως το χρέος των καταναλωτών αντιπροσώπευε το ένα τρίτο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) των νοικοκυριών το πρώτο τρίμηνο του 2022, αν και οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερα στεγαστικά από καταναλωτικά δάνεια. Αυτό το ιδιαίτερα υψηλό μερίδιο των ΜΕΔ των νοικοκυριών εξηγείται από το πολύ υψηλό μερίδιο -πάνω από 40%- του χρέους που οφείλουν νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα χωρίς επαρκή αποταμίευση.
Τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από τις αυξανόμενες τιμές καταναλωτή και επιτόκια το 2022. Τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα ξοδεύουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματός τους σε βασικές ανάγκες, ιδίως σε ενέργεια και τρόφιμα. Δεδομένου ότι και οι δύο συνιστώσες έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από τον πληθωρισμό το 2022, τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα βρίσκονται σε πιο ευάλωτη θέση, αναφέρει η ΕΚΤ.
Οι χρεοκοπίες
Ενώ οι χρεοκοπίες είναι πιθανό να αυξηθούν ελάχιστα, οι κίνδυνοι για την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών αυξάνονται, ειδικά σε ευάλωτες χώρες, αναφέρει η έκθεση. Αν και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους αφορά νοικοκυριά ανώτερων εισοδηματικών κριτηρίων μετριάζει τον συστημικό κίνδυνο για τις τράπεζες, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών.
Επιπλέον, οι δευτερογενείς επιπτώσεις μιας οικονομικής επιβράδυνσης που προκαλείται από την κατανάλωση είναι πιθανό να επιβαρύνουν περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών.
Μια παρατεταμένη περίοδος υψηλού πληθωρισμού, αναφέρει η ΕΚΤ, θα αποτελούσε κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ζώνης του Ευρώ, καθώς θα μπορούσε να επιδεινώσει την πίεση στα εισοδήματα των νοικοκυριών, απειλώντας δυνητικά και τα νοικοκυριά με μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα.
Από την έντυπη έκδοση