Σταθερή στη 37η θέση μεταξύ των χωρών με χαμηλό ρίσκο βρίσκεται η Ελλάδα στον Δείκτη Παγκόσμιας Διαφθοράς 2022, που δημοσιεύτηκε από την Global Risk Profile (GRP).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της GRP, πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη έκδοση του Δείκτη Παγκόσμιας Διαφθοράς, ο οποίος αξιολογεί τα επίπεδα διαφθοράς (corruption) και οικονομικού εγκλήματος (white-collar crimes) παγκοσμίως.
Μετά από τέσσερα χρόνια ανταγωνισμού για την πρώτη θέση μεταξύ Φινλανδίας (βρέθηκε στο Νο1 το 2019 και το 2020) και της Δανίας (βρέθηκε στο Νο1 το 2018 και το 2021), η Νορβηγία κατέλαβε φέτος την κορυφή του Global Corruption Index. Τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες έπονται της Νορβηγίας στη φετινή λίστα: Φινλανδία (2η), Σουηδία (3η), Δανία (4η), Εσθονία (5η).
Η Ελλάδα αποτελεί χώρα χαμηλού ρίσκου, ευρισκόμενη στην 37η θέση. Χάρη στο ισχυρό νομικό της πλαίσιο ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, η Ελλάδα κατατάσσεται 21η στην υποκατηγορία που αφορά το Οικονομικό Έγκλημα. Η συνολική βαθμολογία της χώρας επηρεάζεται από τη χαμηλή επίδοση που καταγράφει έναντι της Διαφθοράς (θέση 53 στην αντίστοιχη υποκατηγορία).
Μεγάλα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης και παροχή γρήγορων δανείων και πιστώσεων ήταν η απάντηση των κυβερνήσεων απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19. Οι έκτακτες αυτές δράσεις άνοιξαν τον δρόμο σε νέες ευκαιρίες διαφθοράς, δωροδοκιών, πλαστογραφίας και υπεξαίρεσης δημόσιων πόρων. Παρά του ότι η Ευρωπαϊκή Ήπειρος προπορεύεται των υπολοίπων (βαθμολογία ρίσκου: 30), παρατηρείται μια ελαφρά πτώση τη φετινή χρονιά η οποία ενδέχεται να οφείλεται στη σχετικά ευκολότερη παροχή χρηματοδοτήσεων κατά τα έτη 2020-2021.
Ακολουθώντας, η Ωκεανία (βαθμολογία ρίσκου: 40.6) και η Βόρεια Αμερική (43.8) παρουσιάζουν μια ελαφριά υποχώρηση για το 2022.
Προχωρώντας στην αξιολόγηση, όχι μόνο της Διαφθοράς, αλλά και των παρεμφερών εγκλημάτων που σχετίζονται με αυτήν, ο Global Corruption Index φωτίζει και ελλείψεις που υπάρχουν σε κάθε χώρα. Σε κάποιες χώρες παρατηρείται μεγάλη απόσταση μεταξύ των επιδόσεων στην Διαφθορά και στη βαθμολογία που αφορά το Οικονομικό Έγκλημα.
Μεγάλη διάσταση μεταξύ των χωρών
Παρά τη σχετικά καλή τους κατάταξη στην υποκατηγορία που αφορά την Διαφθορά (45η), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιδεικνύουν χαμηλά επίπεδα διαφάνειας και βρίσκονται στον πάτο της υποκατηγορίας για το Οικονομικό Έγκλημα (149η), που περιλαμβάνει το Ξέπλυμα Χρήματος και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας.
Παρόμοιες αποστάσεις παρατηρούνται και στις Μπαχάμες (63η θέση στην Διαφθορά, 145η θέση στο Οικονομικό Έγκλημα) και στην Κύπρο (38η θέση στην Διαφθορά, 84η θέση στο Οικονομικό Έγκλημα).
Το έτος 2022 σηματοδοτείται από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα πραγματοποιηθεί στο Κατάρ. Το Κατάρ αξιολογείται ως μια χώρα μεσαίου ρίσκου στο συγκεντρωτικό πίνακα του Global Corruption Index, καταλαμβάνοντας την 73η θέση (Βαθμολογία ρίσκου: 41.56).
Η κατάταξη του Κατάρ είναι σχετικά χαμηλή στην υποκατηγορία που αφορά το Οικονομικό Έγκλημα (87η θέση) σε σχέση με την αντίστοιχη στην υποκατηγορία της Διαφθοράς (71η θέση).
Στην παγκόσμια κατάταξη, οι ΗΠΑ και η Κίνα δείχνουν τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης, έπειτα από μικρές ανακατατάξεις τα τελευταία χρόνια.
Οι ΗΠΑ έπεσαν προοδευτικά από την 24η θέση στην 35η θέση μεταξύ του 2018 και του 2021, καταλαμβάνοντας την θέση 31 την φετινή χρονιά.
Μετά την πτώση της το 2020, η Κίνα επανήλθε από τη θέση 139 στη θέση 118 το 2021, ενώ φέτος σταθεροποιείται στην 117η θέση.
Οι χώρες με την καλύτερη επίδοση ανά γεωγραφική περιοχή είναι ο Καναδάς (Βόρεια Αμερική), η Ουρουγουάη (Νότια Αμερική), η Νορβηγία (Ευρώπη), οι Σεϋχέλλες (Αφρική), Σιγκαπούρη (Ασία) και η Νέα Ζηλανδία (Ωκεανία).
Οι χώρες που παρουσιάζουν το υψηλότερο ρίσκο στο Global Corruption Index είναι το Νότιο Σουδάν, η Υεμένη, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Νότια Κορέα και η Συρία που βρίσκται στην τελευταία θέση.
Τα πλήρη αποτελέσματα του GCI, μαζί με διαδραστικά και οπτικοποιημένα δεδομένα καθώς και τεχνικές επεξηγήσεις είναι διαθέσιμα στον σύνδεσμο εδώ risk-indexes.com/global corruption-index