Τα διεθνή
· Από χθες, μόλις κυκλοφόρησε η είδηση της πτώσης ρωσικών πυραύλων μέσα στο έδαφος της Πολωνίας, τα κέρδη των δεικτών στην Νέα Υόρκη ψαλιδίστηκαν. Ακόμα και σήμερα στις 6:40 δική μας ώρα δεν έχει κατασταλάξει η ανησυχία και δεν έχει υπάρξει μια σαφής τοποθέτηση για τον αν και πώς θα αντιδράσει το σύστημα του ΝΑΤΟ. Ωστόσο αυτή η εκκρεμότητα εμποδίζει την αποτύπωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στις ασιατικές συναλλαγές με αποτέλεσμα εκτός του ΝΙΚΚΕΙ όλοι οι ασιατικοί βασικοί δείκτες υποχωρούν ελαφρώς και συντονισμένα.
· Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν και το δολάριο σημείωσε άνοδο την Τετάρτη μετά τις εκρήξεις στην Πολωνία που η Ουκρανία και οι πολωνικές αρχές είπαν ότι προκλήθηκαν από πυραύλους ρωσικής κατασκευής. Το ενδεχόμενο περαιτέρω όξυνσης των γεωπολιτικών εντάσεων οδήγησε τον ευρύτερο δείκτη μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας να χάνει 0,6%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ, το S&P 500 e-minis υποχώρησαν 0,4%.
· Η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τετάρτη ότι ένας πύραυλος ρωσικής κατασκευής σκότωσε δύο ανθρώπους στην ανατολική Πολωνία κοντά στην Ουκρανία και κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας στη Βαρσοβία για εξηγήσεις, αφού η Μόσχα αρνήθηκε ότι ευθύνεται. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ ερευνούν την έκρηξη, αλλά οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι μπορεί να μην προκλήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία. Διαβάστε περισσότερα
· Το δολάριο σημείωσε άνοδο έναντι των κυριότερων ομολόγων, οδηγούμενο από άνοδο 0,3% έναντι του γεν. Η στερλίνα έχασε 0,23% ενώ το ευαίσθητο στον κίνδυνο δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε 0,22%. Το ευρώ ήταν σταθερό.
· Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του δημοσίου αναφοράς υποχώρησε στο 3,7622% στο Τόκιο, σε σύγκριση με 3,799% στο κλείσιμο των συναλλαγών στις ΗΠΑ την Τρίτη. Νωρίτερα υποχώρησε έως και 3,757%, ταιριάζοντας με το χαμηλότερο επίπεδο της προηγούμενης συνεδρίασης, το οποίο ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Οκτωβρίου.
Στην Αθήνα
Μπορεί να υποχώρησε ο ΔΤΡ, αλλά η συνεδρίαση αυτόν το κλάδο αφορούσε κύρια. Καθώς οι τοποθετήσεις που έγιναν με πολλαπλάσιο όγκο έναντι των προηγούμενων ήταν όλες αυστηρά μελετημένες και από γερά σκαμπανεβάσματα “κοσκινισμένες”
Με την αγορά στην ευρωζώνη σε φάση συσσώρευσης μετά την άνοδο της Δευτέρας, οι θεσμικοί στην Αθήνα εμφάνισαν συγκρατημένο αγοραστικό ενδιαφέρον που σταδιακά αδυνάτιζε. Στην πρώτη ώρα, χωρίς αλλαγές στα όρια, ο ΓΔ ήταν στις 901,6 μονάδες (+0,14%) και ο τζίρος έπιασε τα 9,5 εκατ. ευρώ, είχαμε συνεπώς μια δραστηριότητα καλύτερη από της προηγούμενης συνόδου. Η εικόνα των συναλλαγών υποδήλωσε την μεγαλύτερη βεβαιότητα των επενδυτών στην εισαγωγή εντολών. Έτσι κατάφεραν να δώσουν τιμές στον ΔΤΡ ανάμεσα στις 645 μονάδες (-0,22%) και τις 649,5 (+0,48%) ως τις 12:45, μετά μια αρχική εκτίναξη στις 651,69 μονάδες (+0,82%).
Η εικόνα των συναλλαγών υποδήλωσε την μεγαλύτερη βεβαιότητα των επενδυτών στην εισαγωγή εντολών. Έτσι κατάφεραν να δώσουν τιμές στον ΔΤΡ ανάμεσα στις 645 μονάδες (-0,22%) και τις 649,5 (+0,48%) ως τις 12:45, μετά μια αρχική εκτίναξη στις 651,69 μονάδες (+0,82%). Στα πλαίσια της αρχικής προσπάθειας να φτιαχτεί κλίμα. Αυτό άλλαξε. Υπήρξε κάμψη στη ζήτηση του κλάδου γενικότερα, με ανατροπή ρόλων. Δηλαδή το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε από τις ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ στην ΕΥΡΩΒ και την ΕΤΕ. Για άλλη μια φορά το εσωτερικό αφήγημα με τις εταιρικές κινήσεις ή τα αποτελέσματα, ανάγκαζε τους θεσμικούς να χαλαρώσουν την παρακολούθηση των διεθνών και να κινηθούν με κίνητρο εταιρικές εξελίξεις.
Ήρθαν και οι οίκοι Citigroup, JP Morgan, Deutsche Bank, Morgan Stanley, ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων , με αναβαθμίσεις τιμών και στόχων. Στις 15:35 με τη συμπλήρωση των 40 εκατ. ευρώ στο τζίρο ο ΓΔ ήταν πάνω από τις 904,3 μονάδες με κέρδη +0,45% δηλώνοντας πως τα σκαμπανεβάσματα στο ενδιάμεσο είχαν σχέση με κερδοσκοπικές κινήσεις βραχέων οριζόντων που όταν ολοκληρώθηκαν απελευθέρωσαν τις συναλλαγές. Το ένα δέκατο του τζίρου τότε αφορούσε πακέτα και πάνω από τα μισά για την ΕΤΕ. Αλλά ο ΔΤΡ έφθασε να χάνει -0,84% από μέγιστο κέρδος +0,82% για να καταλήξει στο -0,28%.
Από την εικόνα της Δευτέρας επηρεασμένοι οι εγχώριοι αναλυτές από το πρωί χθες, ειδοποίησαν για μερική κόπωση στο ανοδικό momentum αλλά και πιθανή συνέχεια, πιο ήπια, της ανόδου αν συνεχιστεί στα διεθνή. Από την Leon Depolas Sec. τόνισαν: Ο ΓΔΧΑ συσσωρεύει στην περιοχή των 900 μονάδων με χαμηλό όγκο συναλλαγών και το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό. Στην βελτίωση του διεθνούς επενδυτικού κλίματος έχει βοηθήσει και η μερική ανάκαμψη των μετοχών στην Κίνα. Οι αγορές θα επικεντρωθούν στο κατά πόσο γρήγορα θα αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, και θα επιβραδυνθεί η οικονομική δραστηριότητα, γεγονότα που θα επηρεάσουν και τα επίπεδα επιτοκίων που επιβάλλουν οι κεντρικές τράπεζες. Βαρύτητα θα δοθεί σήμερα στα μεγέθη του ΑΕΠ Γ΄ τριμήνου της Ευρωζώνης (αρχική μέτρηση) και στον δείκτη τιμών παραγωγού Οκτωβρίου στις ΗΠΑ. Επιπλέον, υπενθυμίζουμε ότι θα δημοσιευτεί την Πέμπτη ο πληθωρισμός Οκτωβρίου (τελική μέτρηση) στην Ευρωζώνη. Ο ΓΔΧΑ έχοντας υπεραποδώσει έναντι των βασικών ευρωπαϊκών δεικτών από αρχές του έτους θα ακολουθήσει τις εξελίξεις μάλλον με κάποια χρονική καθυστέρηση στο εξής. Πιθανολογούμε για υψηλότερα επίπεδα με αυξημένες ωστόσο διακυμάνσεις τιμών.