Skip to main content

Πώς δρούσε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών μέσω Έβρου – Η «ταρίφα»

Εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση μη νομίμων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην προώθησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στις κλοπές οχημάτων, εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης και της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της Τετάρτης στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν τρεις Έλληνες και 6 αλλοδαποί ως μέλη της, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί κι αναζητούνται άλλα 14 μέλη της.

Όπως διαπιστώθηκε προανακριτικά, πρόκειται για εγκληματική οργάνωση με ιεραρχική δομή και συγκεκριμένο τρόπο δράσης, με διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών της.

Στην πράξη, έκλεβαν αυτοκίνητα, τα οποία χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά των μεταναστών. Επέλεγαν οχήματα με τα οποία να μπορούν να μεταφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών.

Αφού τα αφαιρούσαν από διάφορες περιοχές της Αττικής, με τη χρήση ειδικού τεχνικού εξοπλισμού, τα μετέφεραν στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια, μέλη της οργάνωσης παραλάμβαναν τα οχήματα και μετέβαιναν στα σύνορα, στον Έβρο, κυρίως σε δασώδεις περιοχές, απ’ όπου και παραλάμβαναν τους μετανάστες.

Αφού τους επιβίβαζαν στα οχήματα, ακολουθούσαν την αντίστροφη πορεία και μετέβαιναν στη Θεσσαλονίκη, όπου χρησιμοποιούσαν εκμισθωμένα δωμάτια για τη διαμονή τους, έως ότου αποπληρώσουν και το τελευταίο μέρος των προσυμφωνηθέντων χρημάτων.

Με την ολοκλήρωση της πληρωμής, τα μέλη τη εγκληματικής οργάνωσης είτε εφοδίαζαν με πλαστά έγγραφα τους αλλοδαπών προκειμένου να ταξιδέψουν στον τελικό τους προορισμό, είτε κανόνιζαν τη μεταφορά τους οδικώς, σε κρύπτες στο εσωτερικό φορτηγών, τα οποία μετέφεραν παράλληλα και άλλα προϊόντα.

Η εγκληματική οργάνωση είχε τέτοια δομή ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής λειτουργία αυτής, ανεξάρτητα από τη σύλληψη οποιουδήποτε εκ των μελών της.

Τα χρηματικά ποσά που απαιτούσαν για τη μεταφορά και τη διαμονή ενός εκάστου αλλοδαπού, είχαν διαμορφωθεί σε:

6.000 ευρώ για την μεταφορά από την Τουρκία στην Ελλάδα,

1.500 ευρώ για την μεταφορά από την Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία,

3.000 ευρώ για τη μεταφορά από την Ελλάδα σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης

800 έως 1.600 ευρώ για την έκδοση πλαστού διαβατηρίου, ανάλογα με τη χώρα

100 έως 300 ευρώ για την έκδοση διπλώματος οδήγησης, ανάλογα με τη χώρα.

Για τις οικονομικές τους συναλλαγές χρησιμοποιούσαν είτε μετρητά σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, είτε μεταφορές χρημάτων με τη μέθοδο «Hawala».

Στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης βρέθηκαν σε κατοικίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνολικά 25 αλλοδαποί, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών για την παραμονή στη χώρα μας εγγράφων και είχαν εισέλθει προ ημερών από την Τουρκία.

Μετά από σωματικές έρευνες και έρευνες σε οικίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν 26.670 ευρώ, 9.000 λίρες Συρίας και 19 λίρες Τουρκίας, 12 αυτοκίνητα και μία μοτοσυκλέτα, τρεις εγκέφαλοι αυτοκινήτων, 1,65 γραμμ. κάνναβης και 0,5 γραμμ. κοκαΐνης, συσκευή προγραμματισμού κλειδιών οχημάτων και εντοπισμού ραδιοσυχνοτήτων, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών, πλήθος κινητών τηλεφώνων, καρτών SIM και τηλεκαρτών, ιδιόχειρες σημειώσεις και προσωπικά έγγραφα, κλειδιά αυτοκινήτων και δύο δαχτυλίδια.

Εξιχνιάστηκαν 27 κλοπές αυτοκινήτων, τα οποία αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Το συνολικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση από τη δράση της υπερβαίνει τις 900.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, που έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.