Skip to main content

Πανδημία: Μαύρα ρεκόρ επιβεβαιώνουν το «αποτύχαμε παταγωδώς» του Σ. Τσιόδρα

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Τη σαφή παραδοχή του Σωτήρη Τσιόδρα για την παταγώδη αποτυχία στην διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν τα «μαύρα ρεκόρ» που καταγράφει η χώρα στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα αλλά και στους θανάτους με βάση την αναλογία του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατέγραψε τον Αύγουστο θλιβερή πρωτιά στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα, δηλαδή στους επιπλέον θανάτους σε μια συγκεκριμένη περίοδο. Ειδικότερα η υπερβάλλουσα θνησιμότητα έφτασε το 24,3% έναντι 23,7% τον Ιούλιο με αποτέλεσμα να βρεθεί η Ελλάδα στην χειρότερη θέση της Ευρώπης των 27. Στη δεύτερη χειρότερη θέση πέρασε η Ιρλανδία με 16,8% και ακολούθησε η Γερμανία με 16,5% και η Ισπανία με 15,2%. Ενδεικτικό του μεγέθους των ανθρώπινων απωλειών στην Ελλάδα τον Αύγουστο είναι ότι ο μέσος όρος της υπερβάλλουσας θνησιμότητας στην Ευρώπη των 27 ήταν τον ίδιο μήνα υποδιπλάσιος, δηλαδή μόλις 12%.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ο μηνιαίος δείκτης της υπερβάλλουσας θνησιμότητας εφιστά την προσοχή στο μέγεθος της κρίσης μέσα από μια συνοπτική σύγκριση των πρόσθετων θανάτων στα κράτη-μέλη της Ευρώπης και διευκολύνει την περαιτέρω ανάλυση των αιτιών τους. «Οι αιτίες της υπερβάλλουσας θνησιμότητας μπορεί να ποικίλλουν» επισημαίνεται χαρακτηριστικά και υπογραμμίζεται ότι ο δείκτης συγκρίνουν το σύνολο των θανάτων από κάθε αιτία με τον αναμενόμενο αριθμό θανάτων σε μια συγκεκριμένη περίοδο.

Ιδιαίτερα αρνητικά είναι, όμως, και τα στατιστικά στοιχεία για το σύνολο των θανάτων στην Ελλάδα με βάση την αναλογία του πληθυσμού. Με 3.189 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα κατατάσσεται στην 10η χειρότερη θέση στην Ευρώπη των 27. Μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα είναι μόνο χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού (Βουλγαρία, Ουγγαρία κλπ). Αντίθετα σε πολύ καλύτερη κατάσταση ως προς τις απώλειες ανά 1 εκατ. κατοίκους βρίσκονται πλέον κράτη-μέλη που αρχικώς είχαν χαρακτηριστεί «αντιπαραδείγματα» στην αντιμετώπιση της πανδημίας όπως η Ιταλία και η Σουηδία. Παράλληλα, η Ελλάδα υστερεί και σε σύγκριση με το Βέλγιο το οποίο σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών είναι απολύτως συγκρίσιμο με την Ελλάδα λόγω του μεγέθους του πληθυσμού του. Σήμερα στο Βέλγιο οι θάνατοι από την πανδημία είναι 2.822 ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους ενώ η υπερβάλλουσα θνησιμότητα τον Αύγουστο ήταν σχεδόν δυόμισι φορές χαμηλότερη από την Ελλάδα (9,5% έναντι 24,3%).

Ελλάδα – ΕΕ: Ίσα ποσοστά εμβολιασμού αλλά πολλοί περισσότεροι θάνατοι

Σημειώνεται ότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών στην Ελλάδα είναι περίπου ίσο με το μέσο όρο της ΕΕ των 27 (73,1%  στην Ελλάδα έναντι 73,3% στην ΕΕ). Ωστόσο ο αριθμός των θανάτων από την πανδημία στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ των 27 (3.189 στην Ελλάδα έναντι 2.578 στην ΕΕ ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους). Η σύγκριση των δύο μεγεθών αναδεικνύει τις ευθύνες όσων διαχειρίστηκαν την πανδημική κρίση αλλά και το αποτέλεσμα που είχαν σε ανθρώπινες ζωές οι τεράστιες ελλείψεις του ΕΣΥ σε προσωπικό και υποδομές.