Στην Στερεά Ελλάδα αλλά και στην Αθήνα έγινε αισθητός ο σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1.02 τα ξημερώματα με επίκεντρο 12 χλμ. ανατολικά της Δεσφίνας, στον Κορινθιακό Κόλπο, με τους σεισμολόγους να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην ευρύτερη περιοχή.
«Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στην Στερεά Ελλάδα και την Αθήνα παρότι έγινε σε απόσταση 112 χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας» γράφει σε ανάρτησή του ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης. Όπως εξηγεί, «αυτό οφείλεται στην κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων, επειδή το σεισμικό ρήγμα έχει μία κατευθυντικότητα από τη Δύση προς την Ανατολή». «Άρα, έχουμε έντονη αισθητότητα στην Αττική, αλλά και στην Κόρινθο» προσθέτει.
Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη «για να πούμε σίγουρα ότι είναι το κυρίως γεγονός πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα για να δούμε πως εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία η οποία μέχρι τώρα δεν μας έχει δώσει τον απαιτούμενο αριθμό μετασεισμών. Θα περίμενα λίγο περισσότερους».
Ωστόσο – όπως επισημαίνει – «μετατόπιση προς άλλα μεγάλο γειτονικά ρήγματα δε βλέπουμε. Το Γεωδυναμικό παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου με τα δίκτυα του και θα σας ενημερώνει. Πρέπει οι κάτοικοι να ακολουθούν πάντα τα γνωστά μέτρα προφύλαξης από σεισμούς».
Μιλώντας στο Ertnews ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας είπε πως πρόκειται για έναν επιφανειακό σεισμό στην περιοχή του βόρειου Κορινθιακού. «Είναι μία δόνηση που εντάσσεται στα πλαίσια της σεισμικότητας της περιοχής και παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου» τόνισε.
«Ο Κορινθιακός Κόλπος έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς και γι’ αυτό πρέπει οι επιστήμονες να είμαστε επιφυλακτικοί για το εάν ήταν ο κύριος σεισμός» ανέφερε από την πλευρά του μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3 ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Υπογράμμισε ακόμη πως οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και να λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός μετασεισμού έως και 4,5 Ρίχτερ.