Skip to main content

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανάμεσα στα 500 κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως

Ανάμεσα στα 500 κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως βρίσκονται ελληνικά πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών και το πανεπιστήμιο Κρήτης, σύμφωνα με την κατάταξη 2023 Times Higher Education (THE) World University Rankings.

Με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις 12 Οκτωβρίου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων. Καταλαμβάνει τις θέσεις 401-500 διεθνώς, παρά τον αυξημένο αριθμό των πανεπιστημίων στην αξιολόγηση για το έτος 2023 (1.799 φέτος σε σχέση με τα 1.662 πέρυσι), μαζί με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ακολουθούν τα υπόλοιπα 14 ελληνικά πανεπιστήμια.

Δεκατρείς δείκτες χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της απόδοσης κάθε πανεπιστημίου στην διδασκαλία, την έρευνα και την απήχησή της, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τον διεθνή προσανατολισμό. Για τον αντίκτυπο και την επιρροή της έρευνας και με δείκτη τον αριθμό των αναφορών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης συνεχίζει να υπερέχει κατά πολύ της γενικής κατάταξης και βρίσκεται στην 279η θέση παγκοσμίως, ενώ καταλαμβάνει την 388η θέση διεθνώς για εισοδήματα από την βιομηχανία, ενδεικτικός δείκτης για την μεταφορά τεχνογνωσίας.

Η σημαντική θέση του Πανεπιστημίου Κρήτης μεταξύ των 500 κορυφαίων πανεπιστημίων παγκοσμίως, αποτελεί όπως τονίζει η πρυτανεία, «ένα σημαντικό επίτευγμα για την πανεπιστημιακή κοινότητα και καταδεικνύει τις συνεχείς προσπάθειες των ακαδημαϊκών, των ερευνητών και των φοιτητών του πανεπιστημίου μας για βελτίωση και εξέλιξη».

Σε δήλωση του ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρει: «Μια νέα διεθνής διάκριση προστίθεται στη διαδρομή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μας κάνει όλους υπερήφανους. Ως Περιφέρεια Κρήτης, συγχαίρουμε ιδιαίτερα την πρυτανική Αρχή, το σύνολο των ακαδημαϊκών του Ιδρύματος, τους φοιτητές και ερευνητές και τα μέλη του διοικητικού προσωπικού, για τη συμβολή τους στην εδραίωση της φήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Με τη βεβαιότητα ότι η Κρήτη καθιερώνεται διαρκώς στον παγκόσμιο χάρτη της έρευνας και της καινοτομίας, θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με όλα τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού, χτίζοντας ένα περιφερειακό πρότυπο οικοσύστημα γνώσης και έρευνας, ικανό να απαντά στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής».

Πηγή: ΑΜΠΕ