Skip to main content

Επίτιμος Διδάκτορας του ΔΙΠΑΕ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Επίτιμο Διδάκτορα αναγόρευσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη π. Βαρθολομαίο, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, ο βουλευτής Δράμας – Νέα Δημοκρατία κ. Κωνσταντίνος Δ. Μπλούχος παρευρέθηκε στην Καβάλα, στην τελετή με την οποία το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, αναγόρευσε την Α. Θ. Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο σε επίτιμο Διδάκτορα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ηταν μια συγκινητική και σπουδαία τελετή, τιμής προς το Θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και αντιστρόφως, τιμής του Οικουμενικού Πατριάρχη προς όλη την Ανατολική Μακεδονία. 

Ο κ. Μπλούχος, σύμφωνα με την ανακοίνωση,  είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πατριάρχη και του υποσχέθηκε ότι στο εγγύς μέλλον θα συναντηθούν στην Πόλη, στο Φανάρι, εκεί όπου εμείς οι Ρωμιοί δεν ταξιδεύουμε, αλλά επιστρέφουμε.

Στο πέρας της εκδήλωσης, ο κ. Μπλούχος προέβη στην εξής δήλωση.

«Σήμερα, στην Καβάλα, το Πανεπιστήμιό μας, το δικό μας τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, αναγόρευσε τον Πνευματικό μας Ηγέτη, τον Οικουμενικό Πατριάρχη π. Βαρθολομαίο, ως επίτιμο Διδάκτορα. Ευχαριστούμε τους καθηγητές μας για την πρωτοβουλία αυτή. Ευχαριστούμε και τον Πατριάρχη μας. Τον άνθρωπο που σηκώνει το ιστορικό βάρος του Γένους μας.

Δεν υπάρχει τίποτε κοντινότερο στο πλαίσιο της έννοιας «Απόλυτο Κακό» από το Οικολογικό Πρόβλημα. Πρόβλημα απανθρωπίας και ερήμωσης. Και είναι ο Παναγιώτατος Πατριάρχης όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών, ο Βαρθολομαίος της Οικουμένης, που μας μιλά για την ηθική του ρεαλισμού. Έξω από τον επιστημονισμό και την λατρεία της ατομικότητας που οδηγούν στην θωράκιση της καταστροφής, λόγω της διάλυσης της κοινωνικότητας. 

Μας δίδαξε σήμερα ο Πατέρας μας. Διαδήλωσε, μιλώντας μας για την «Κοπερνίκεια Στροφή»,θυμίζοντάς μας την σκέψη ότι είμαστε εμείς, οι άνθρωποι, αυτοί που αποτελούμε τους ενεργούς δημιουργούς της εμπειρίας και δεν είμαστε παθητικοί αποδέκτες της αντίληψης των αισθήσεων. Ορθολογισμός και εμπειρισμός έχουν μια λειτουργική ενότητα στην φύση, στην κτίση ολάκερη. Καλούμαστε να είμαστε πιο ευαίσθητοι, αποδίδοντας την Κτίση στον Θεό, δηλαδή στον κάθε συνάνθρωπό μας, ως Ευχαριστία, αντιστεκόμενοι στον ναρκισσικό‘τιτανισμό’ μας».