Στροφή σε άλλες θεραπείες ενδέχεται να κάνει η AstraZeneca, εγκαταλείποντας την παραγωγή εμβολίων κατά της Covid-19, αποδεικνύοντας το πόσο γρήγορα άλλαξε η τύχη της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας, που παρήγαγε ένα από τα πρώτα εμβόλια για την Covid-19, αλλά έκτοτε έχασε από τους… αντιπάλους.
Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, οι καθυστερήσεις στη παραγωγή, οι ενέργειες των ρυθμιστικών αρχών μετά από σπάνιες περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών, αλλά και οι ανησυχίες σχετικά με τη σχετικά μικρή διάρκεια ζωής του, σε σύγκριση με άλλα εμβόλια, αποτελούν τροχοπέδη σήμερα για την εταιρεία.
Διανύοντας το τρίτο έτος της πανδημίας, εν μέσω παγκόσμιας υπερπαραγωγής εμβολίων, η χρήση του έχει μειωθεί σε πολλά μέρη του αναπτυγμένου κόσμου, καθώς οι χώρες έχουν εμβολιάσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων και προτιμούν τα εμβόλια mRNA της Pfizer και της Moderna για τις ενισχυτικές δόσεις. Σημειώνεται ότι, το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχει «κερδίσει» ακόμα τις ΗΠΑ, ώστε να δώσει έγκριση.
Σήμερα, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου εταιρεία, βασίζεται στις νέες θεραπείες αντισωμάτων, που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για τον κορωνοϊο, του αναπνευστικού ιού RSV και άλλων ιών, όπως δήλωσε ο Πασκάλ Σόριοτ σε συνέντευξή του στο Reuters.
Ανέφερε δε ότι σχετικά με το μέλλον της επιχείρησης εμβολίων κατά της Covid: «Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος αν θα συνεχίσουμε». Πρόσθεσε επίσης ότι δεν γνωρίζει ακόμα, εάν η AstraZeneca θα διευρύνει τον κατάλογο των εμβολίων της και για άλλες λοιμώξεις, ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η εταιρεία το εξετάζει.
Ανησυχία στους επενδυτές
Η ανησυχία των επενδυτών για το μέλλον της επιχείρησης εμβολίων, δεδομένης της επιβράδυνσης των πωλήσεων – καθώς εκπληρώθηκαν τα αρχικά συμβόλαια – του σκληρού ανταγωνισμού από τα εμβόλια mRNA και της σχετικά μικρής τεχνογνωσίας σε αυτόν τον τομέα, οδήγησε την εταιρεία να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό τμήμα για εμβόλια και θεραπείες αντισωμάτων στα τέλη του περασμένου έτους.
Εντούτοις, ο Σόριο είπε ότι δεν μετανιώνει για τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της Covid, δεδομένου ότι παρέδωσαν μαζί δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου, σώζοντας περίπου 6 εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο.
Παράλληλα, το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ήταν το δεύτερο προϊόν με τις περισσότερες πωλήσεις της AstraZeneca το 2021 με πωλήσεις περί τα 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η εταιρεία τώρα, όπως επεσήμανε ο Σόριοτ, αναζητά εξαγορές, συμπεριλαμβανομένων μικρών και μεσαίων εταιρειών που ειδικεύονται στην ογκολογία και τις καρδιαγγειακές θεραπείες. «Πάντα αναζητούμε νέες ευκαιρίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι ο Σόριοτ, μετά από μια θητεία στη Pharma peer Roche (ROG.S), είχε επιφορτιστεί να γυρίσει μια «προβληματική» AstraZeneca , που επλήγη από μια σειρά απωλειών βασικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και μια σειρά αποτυχιών κλινικών δοκιμών τον Οκτώβριο του 2012.
Με τον Γάλλο CEO στο «τιμόνι» της εταιρείας, η τύχη της Αγγλο-Σουηδικής συνεργασίας άλλαξε δραματικά. Εστίασε περισσότερο στα εξειδικευμένα φάρμακα και στον επικερδή τομέα της ογκολογίας, έκανε εξαγορές για να ενισχύσει ξανά τις αποθήκες φαρμάκων, ενώ απέτρεψε και μια ανεπιθύμητη εξαγορά από τις ΗΠΑ.
Μαρία Βε