Skip to main content

Κραγιόν και μποξεράκια, οιωνοί για την οικονομία

Εκτός από τους δείκτες των χρηματιστηρίων και των ομολόγων, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, «ανορθόδοξοι», στους οποίους αντικατοπτρίζεται η εικόνα της οικονομίας, και κυρίως της ύφεσης.

Με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, τον Ιούλιο, που αντιστοιχούν  περίπου στα 2/3 του αμερικανικού ΑΕΠ ο Guardian απαριθμεί κάποιους από τους «παράδοξους» οιωνούς.

Ο δείκτης του κραγιόν

Ο πιο γνωστός από τους περίεργους δείκτες. Η θεωρία του «δείκτη του κραγιόν» δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια της ύφεσης του 2001, όταν ο κληρονόμος και πρόεδρος της Estee Lauder, Λέοναρντ Λοντέρ, παρατήρησε ότι οι πωλήσεις του πιο δημοφιλούς είδους μακιγιάζ, ανέβαιναν. Το ίδιο είχε παρατηρηθεί και κατά την διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, από το 1929 έως το 1933.

Το φαινόμενο, με τις αγορές καλλυντικών να συσχετίζονται αντιστρόφως ανάλογα με την υγεία της οικονομίας, επιβεβαιώνεται και σήμερα.

Σύμφωνα με την Ναταλία Μπαμπίζα, αναλύτρια του NPD, οι πωλήσεις για μακιγιάζ χειλιών αυξήθηκαν κατά 48% το πρωτο τρίμηνο του 2022, σε ετήσια βάση.

Ο δείκτης των ανδρικών εσωρούχων

Το 2008 καθώς οι ΗΠΑ μπήκαν σε ύφεση ο επικεφαλής της Fed εκείνης της εποχής, επέστησε την προσοχή σε έναν ακόμη οικονομικό οιωνό: στις αγορές ανδρικών εσωρούχων και για την ακρίβεια των σλιπ.

Ο Άλαν Γκρίσπαν, το αιτιολόγησε σε δημοσιογράφο του NPR  λεγοντας ότι οι άνδρες μειώνουν τις αγορές σλιπ, καθώς δεν είναι ορατα ως ένδυμα (underwear)

«Αυτό που χρειάζονται περισσότερο, είναι τα ρούχα που φαίνονται»  δήλωσε.  

Ο δείκτης του έρωτα

Την ώρα που οι αγορές έπαιρναν την κατιούσα το 2009, ο ιστότοπος Match.com δημοσίευε τα ισχυρότερα κέρδη του τέταρτου τριμήνου τα τελευταία 7 χρόνια. Κατά την διάρκεια της πανδημίας το Bumble και το Tinder εκτινάχθηκαν στα ύψη καθώς οι singles, «συνέρρεαν» στις εφαρμογές γνωριμιών αφού «έμεναν σπίτι».

«Οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν ανάγκη για τον έρωτα, σε περίοδους ύφεσης  μάλιστα ακόμη περισσότερο» εξήγησε η Lauren Schenk αναλύτρια της Morgan Stanley.

Ο δείκτης της κατεψυγμένης πίτσας

Όταν τα χρήματα ειναι περιορισμένα και η έξοδος δεν αποτελεί επιλογή, οι καταναλωτές …στρίβουν από τους διαδρόμους με τα φρέσκα τροφιμα του σούπερ μάρκετ, προς το τμήμα των κατεψυγμένων

Η εταιρεία Kraft είδε τις πωλήσεις της κατεψυγμένης πιτσας της να αυξάνονται το 2009. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα.

Μεγάλη είναι και η καταναλωτική στροφή στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Ο δείκτης της σαμπάνιας

.Όταν το πορτοφόλι αδειάζει και οι απολύσεις εκτινάσσονται, κανείς δεν νοιώθει την ανάγκη να ανοίξει σαμπάνιες. Σε μια έρευνα του 2011 το Planet Money του NPR, διαπίστωσε ότι η πτώση συνέπιπτε απολύτως με τους οικονομικούς δείκτες.

Αντίθετα οι πωλήσεις αυξήθηκαν το 1999, περίοδο που ανθούσε η «φούσκα του Διαδικτύου», και ξανά το 2007 κατά την διάρκεια της «φούσκας των ακινήτων».

naftemporiki.gr