Skip to main content

Το Πανεπιστήμιο Πειραιά επιστημονικός εταίρος του ΞΕΕ – Τι περιλαμβάνει το πρωτόκολλο συνεργασίας

Επιστημονικό εταίρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) αποτελεί πλέον το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με βάση το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν σήμερα ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθηγητής ‘Αγγελος Κότιος, η συμφωνία μεταξύ του ΞΕΕ και του Πανεπιστημίου Πειραιώς, έχει στο επίκεντρο την από κοινού αξιοποίηση των δυνατοτήτων των δυο φορέων για την προώθηση των σκοπών τους.

Ειδικότερα, το ΞΕΕ:

   i. Θα παρέχει στοιχεία και πληροφορίες που έχει στη διάθεση του, με σκοπό την υποστήριξη του δυναμικού (μέλη ΔΕΠ, ερευνητές και φοιτητές) του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο ακαδημαϊκό του έργο.

   ii. Θα παρέχει στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς υποδομές και υπηρεσίες στα πεδία της προβολής και επικοινωνίας για την κάλυψη αναγκών που άπτονται του αντικειμένου δραστηριότητάς του.

   iii. Θα υποστηρίζει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του τις εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

   iv. Θα αξιοποιήσει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς ως επιστημονικό εταίρο σε ζητήματα που άπτονται του αντικειμένου δραστηριότητάς του.

   v. Θα αξιοποιήσει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς σε δράσεις εκπαίδευσης των ξενοδόχων και μελών του επιμελητηρίου και σε γνωστικά αντικείμενα που άπτονται της δραστηριότητας του.

   vi. Θα συνδράμει στη δικτύωση στελεχών και επιστημονικών ομάδων του Πανεπιστήμιου Πειραιά με συνεργαζόμενα μέρη (φορείς, προγράμματα, υπηρεσίες, επιμελητήρια, επιχειρήσεις, κοκ) του ΞΕΕ, με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη και οργάνωση νέων συνεργασιών και δράσεων σχετικών με την υποβολή ευρωπαϊκών και ερευνητικών προγραμμάτων σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος.

Από την πλευρά του, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς:

   i. Θα αποτελέσει επιστημονικό εταίρο του ΞΕΕ σε ζητήματα που άπτονται του αντικειμένου δραστηριότητάς του.

   ii. Θα παρέχει υποδομές εκπαίδευσης και θα συμβάλει στην ενημέρωση των ξενοδόχων μελών του ΞΕΕ σε αντικείμενα που άπτονται της δραστηριότητας του ΞΕΕ

   iii. Θα παρέχει στοιχεία και πληροφορίες (μελέτες, έρευνες) που θα συνδράμουν το έργο του ΞΕΕ και του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), που είναι ο ερευνητικός φορέας του ξενοδοχειακού κλάδου και κύριος συνεργάτης του ΞΕΕ

   iv. Θα παρέχει τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη σε ζητήματα που άπτονται του αντικειμένου δραστηριότητας του, για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων του ΞΕΕ, του CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator του ΞΕΕ, καθώς και των προϊόντων-σημάτων του ΞΕΕ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ» και «Boutique hotel”.

   v. Θα κατευθύνει μέρος της ακαδημαϊκής έρευνας (διπλωματικές εργασίες, κα) σε ανάγκες και ερευνητικά ζητήματα που άπτονται της δραστηριότητας του ΞΕΕ και του ΙΤΕΠ.

   vi. Θα αναλάβει την από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη και οργάνωση δράσεων σχετικών με την κοινή υποβολή ευρωπαϊκών και ερευνητικών προγραμμάτων σε επιστημονικά πεδία κοινού επιστημονικού ενδιαφέροντος.

   vii. Θα εξασφαλίσει χώρο προβολής, ή προβολή σε χρόνο χορηγών του ΞΕΕ σε εκδηλώσεις του ΠΑ.ΠΕΙ.

Επισημαίνεται ότι για την υλοποίηση των δράσεων που απορρέουν από το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη, θα καταρτιστούν επιμέρους συμφωνίες στις οποίες θα εξειδικεύεται το αντικείμενο της εκάστοτε συνεργασίας. Επίσης, προβλέπεται η συγκρότηση κοινών ομάδων εργασίας.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, αναφερόμενος στη συνεργασία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πιστεύουμε ακράδαντα στη συνεργασία ανάμεσα στους θεσμούς της εκπαίδευσης και την αγορά, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος έχει καταλυτική σημασία για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή της χώρας. Η γνώση και η καινοτομία, είναι σήμερα οι δυνάμεις που κινούν μπροστά τη φιλοξενία και ο κλάδος μας δημιουργεί μια σταθερή γέφυρα συνεργασίας με ένα από τα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Για να απαντήσουμε από κοινού σε ανάγκες του σήμερα αλλά σε ανάγκες που βλέπουμε για το αύριο. Στο ΞΕΕ, τονίζουμε διαχρονικά την ανάγκη για μια εθνική στρατηγική τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, έτσι ώστε οι προσπάθειες όλων μας να συγχρονιστούν και να αποδώσουν το μέγιστο δυνατό όφελος για όλους, και κυρίως για τους νέους και τις νέες μας που αναζητούν λύσεις ζωής και ευκαιρίες σταδιοδρομίας».