Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μήνυση ζευγαριού για τον θάνατο του νεογέννητου παιδιού του – Καταγγελία για δύο νοσοκομεία

«Εγκληματική αμέλεια» γιατρών δύο νοσοκομείων καταγγέλλει ζευγάρι που κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Όπως καταγγέλουν, η γυναίκα μετέβη ετοιμόγεννη στο «Ιπποκράτειο» τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά την έδιωξαν, επειδή έληγε η εφημερία του νοσοκομείου και, όταν μεταφέρθηκε στο «Παπαγεωργίου» που εφημέρευε, δεν την υπέβαλαν σε επείγουσα καισαρική τομή, με αποτέλεσμα να υποστεί επιπλοκές και να χαθεί η ζωή του νεογέννητου παιδιού της. Το ζευγάρι ζητεί την ποινική δίωξη των γιατρών που επιλήφθηκαν του περιστατικού και στα δύο νοσοκομεία.

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, στις 26 Φεβρουαρίου 2022, η γυναίκα, η οποία διένυε την 39η εβδομάδα της κύησης, μεταφέρθηκε εσπευσμένα από τον σύζυγό της στο εφημερεύον νοσοκομείο «Ιπποκράτειο». Όπως περιγράφεται στη μήνυση, είχε αφόρητους πόνους και συσπάσεις στη μήτρα, με αίμα, ενώ ήταν ασυμπτωματική ασθενής της νόσου Covid -19 και εμβολιασμένη με δύο δόσεις.

Η γυναίκα ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι δήλωσε την κρισιμότητα της κατάστασής της, οι γιατροί αρνήθηκαν να της κάνουν εισαγωγή και να την υποβάλουν σε καισαρική τομή και την έστειλαν στο «Παπαγεωργίου», το οποίο στις 8.00 π.μ. άρχιζε τη δική του εφημερία, όπου και εισήχθη – σύμφωνα με την καταγγελία – με καθυστέρηση στη μαιευτική κλινική για επείγουσα, άμεση χειρουργική επέμβαση καισαρικής τομής. Η γυναίκα έφερε στον κόσμο ένα άσφυγμο, άρρεν, ώριμο νεογνό υπό ισχιακή προβολή, «έχοντας ήδη υποστεί εκ της εγκληματικής αρνήσεως αλλά και της καθυστερήσεως των δύο νοσοκομείων, αποκόλληση πλακούντα και ρήξη μήτρας», όπως λέει η ίδια.

Το νεογνό διασωληνώθηκε άμεσα με ισχαιμική υποξαιμική εγκεφαλοπάθεια και έκτοτε μέχρι τον θάνατο του την 21 Ιουνίου 2022, παρέμεινε νοσηλευόμενο στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Η μητέρα νοσηλεύτηκε σε σοβαρή κατάσταση, λόγω αποκόλλησης του πλακούντα και ρήξης της μήτρας, για οκτώ ημέρες, από τις 26 Φεβρουαρίου έως και τις 4 Μαρτίου 2022.

Οι γονείς επισημαίνουν ότι μέχρι και την ώρα που έγινε η καισαρική τομή, χάθηκαν πάνω από τρεις πολύτιμες ώρες για την υγεία του εμβρύου και της εγκυμονούσας. Ωστόσο, δεν καταλογίζουν καμία ευθύνη στους γιατρούς της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του «Παπαγεωργίου», όπου οδηγήθηκε διασωληνωμένο το βρέφος και, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της διευθύντριας και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, δεν κατέστη δυνατό να το σώσουν.

Τι αναφέρει το «Ιπποκράτειο»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το «Ιπποκράτειο» αναφέρει πως «το προσωπικό, ιατρικό και μη, του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης “Ιπποκράτειο” διαχρονικά επιτελεί στο ακέραιο το υπηρεσιακό του καθήκον για τη lege artis παροχή υπηρεσιών υγείας στον πολίτη και είναι στη διάθεση κάθε ελεγκτικής αρχής αναφορικά με καταγγελίες περί του αντιθέτου». Επισημαίνει ακόμη πως «στο πλαίσιο της διαφάνειας» διερευνώνται «όλες τις αναφορές – καταγγελίες που κατατίθενται στην αρμόδια υπηρεσία».

Στην ανακοίνωση, που υπογράφει ο διοικητής του νοσοκομείου Νικόλαος Αντωνάκης, γίνεται λόγος για ανακριβή στοιχεία στα σχετικά δημοσιεύματα και σε σχέση με την αντιμετώπιση του περιστατικού αναφέρεται: «Από τον διενεργηθέντα στο αρχείο του νοσοκομείου έλεγχο προκύπτει ότι στις 26 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 7.25 π.μ., προσήλθε έγκυος σε τελειόμηνη κύηση με αναφερόμενο κοιλιακό άλγος και διαγνωσμένη από ημερών με COVID-19. Σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο, εξετάστηκε από τη μαία και την ιατρό της εφημερίας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τις θετικές σε COVID-19 εγκύους. Διενεργήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και δεν βρέθηκαν στοιχεία που να επιβάλουν την άμεση εισαγωγή της. Η έγκυος αποχώρησε από το τμήμα επειγόντων στις 8.10 π.μ., χωρίς αιμόρροια ή άλλη συμπτωματολογία και με οδηγίες. Τα στοιχεία του ιατρικού της φακέλου της χορηγήθηκαν την 9-6-22 κατόπιν αιτήσεως της».