Skip to main content

Συντριβή αεροσκάφους στην Καβάλα: Οι πρώτες εικόνες – Επί τόπου πυροτεχνουργοί και drone

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής και ανδρών των ενόπλων δυνάμεων για την έρευνα στο σημείο που χθες το βράδυ κατέπεσε αεροσκάφος μεταφοράς φορτίου Antonov An-12 με οκταμελές πλήρωμα, στην κοινότητα Αντιφιλίππων του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας.

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριο Αποστολίδη, επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας, «άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια».

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι από την επιτόπια έρευνα «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό. Το επόμενο στάδιο είναι να σηκωθεί drone ώστε να εξεταστεί όλο το εύρος της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει σταθερότητα στο πεδίο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ανδρών που συνδράμουν στην επιχείρηση, θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία».

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι συνολικά επιχειρούν 13 άνδρες από τη 2η και την 4η ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες από Ελευθερούπολη, Καβάλα και Δράμα. Τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει προς τους κατοίκους των οικισμών η χθεσινοβραδινή αυστηρή σύσταση να αποφύγουν την ευρύτερη περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Υπογράμμισε ακόμη ότι από τις πρώτες εικόνες, φαίνεται ότι πολλά μέρη του αεροσκάφους είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά σημεία σε αγροτικές εκτάσεις.

Επέμεινε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία διαδικασία αν πρωτίστως δεν διαπιστωθεί ότι ο χώρος είναι απόλυτα ασφαλής για τους άνδρες που θα επιχειρήσουν εκεί.

Νωρίτερα, με ένα drone που σήκωσαν πάνω από το σημείο της πτώσης στην ευρύτερη αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου Καβάλας, προσπάθησαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να αντλήσουν κάποια πληροφορία για το ακριβές φορτίο που κουβαλούσε το αεροσκάφος. Ωστόσο, οι έντονοι καπνοί και οι μικρές εστίες φωτιάς σε συνδυασμό με το απόλυτο σκοτάδι δυσχέραναν την προσπάθεια.

Ανήκε σε ουκρανική εταιρεία που συνεργαζόταν με ΝΑΤΟ και ΟΗΕ

Το An-12 κατά τις πρώτες πληροφορίες ήταν ουκρανικό και εκτελούσε δρομολόγιο μεταφοράς φορτίου από τη Σερβία προς την Ιορδανία. Είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο «Μέγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις, στη νότια Σερβία και συνετρίβη το βράδυ του Σαββάτου κοντά στην Καβάλα, ανάμεσα στα χωριά Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Blic του Βελιγραδίου γράφει ότι το ουκρανικό αεροσκάφος ανήκε στην εταιρεία Meridian Ltd. Το αεροπλάνο An-12BK, το οποίο συνετρίβη, πέταξε για πρώτη φορά το 1971. Ξεκίνησε την υπηρεσία στο Meridan νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με το Flightradar24.

Η Meridian LLC ιδρύθηκε στις 11 Ιουλίου 2003 και είναι μία από τις πρώτες ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες στην Ουκρανία και έλαβε διεθνές καθεστώς πιστοποίησης  με την εγγραφή της στον ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας), λαμβάνοντας το διακριτικό MEM. Η επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας, όπως αναγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα της, επικεντρώνεται στη μεταφορά εμπορευμάτων σε εσωτερικά και διεθνή δρομολόγια.

Η εταιρεία αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο με αεροσκάφη Antonov AN-12. Η Meridian LLC εκτελεί επί του παρόντος πτήσεις τσάρτερ φορτίου σε όλο τον κόσμο, βάσει συμβάσεων με κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Meridian συνεργάζεται στενά με τα Ηνωμένα Έθνη και το ΝΑΤΟ, για την επείγουσα μεταφορά στρατιωτικών πόρων, γράφει στον ιστότοπό της.

Βασικό ερώτημα εάν το φορτίο είναι επικίνδυνο

Το αεροσκάφος, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μετέφερε «επικίνδυνα» υλικά, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη διευκρινισθεί το είδος του, αν και οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για πυρομαχικά. 

Βασικό ερώτημα από την πτώση του αεροσκάφους στην Καβάλα είναι εάν το φορτίο του είναι επικίνδυνο, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο οποίος βρέθηκε σήμερα το πρωί στο σημείο. 

«Υπάρχει αγωνία, περιμένουμε τις εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών και των λοιπών ειδικών του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Δεν συντρέχει λόγος μέχρι αυτή τη στιγμή εκκένωσης των οικισμών που βρίσκονται κοντά στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εστίες πυρκαγιάς ούτε και καπνοί, με κατεύθυνση προς κατοικημένες περιοχές», είπε ο κ. Μέτιος.

Να σημειωθεί ότι έχει δοθεί ισχυρή σύσταση στους κατοίκους στις τοπικές κοινότητες Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου να κρατήσουν κλειστές πόρτες, παράθυρα και κλιματιστικά ώστε να αποτραπεί κάθε επαφή τους με τον αέρα της περιοχής, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Πηγές της πυροσβεστικής αναφέρουν ότι το αεροσκάφος μετέφερε δώδεκα τόνους πυρομαχικών. 

Το αεροσκάφος δεν αποκλείεται να μετέφερε στρατιωτικό υλικό. Η Σερβία εξάγει κυρίως πυρομαχικά σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής. Οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας δεν διαθέτουν μεταγωγικά Antonov An-12. Η άλλοτε Γιουγκοσλαβία είχε αγοράσει δύο An-12, ωστόσο ένα συνετρίβη έξω από τη Γερεβάν (Αρμενία) τη 12η Δεκεμβρίου 1988, ενώ το δεύτερο πουλήθηκε επίσης το 1998 σε βουλγαρική ιδιωτική εταιρία αερομεταφορών.

Πώς έγινε- Πολλές εκρήξεις για δύο ώρες

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πιλότος του Antonov, ενημέρωσε ότι το αεροσκάφος είχε υποστεί βλάβη κινητήρα, και ζήτησε άδεια έκτακτης προσγείωσης, αλλά δεν πρόλαβε να φθάσει σε αεροδρόμιο, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά στον ένα κινητήρα εν πτήσει και το αεροπλάνο κατέπεσε.

Ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, συγκάλεσε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την ασφαλή μετάβαση των αρχών στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε ακόμη ότι με το πρώτο φως της ημέρας θα υπάρχει επέμβαση του στρατού με ειδικές ομάδες πυροτεχνουργών, που θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τον χώρο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Επιβεβαίωσε ακόμα ότι το αεροσκάφος είχε οχταμελές πλήρωμα. Περιγράφοντας τις πρώτες στιγμές μετά τη συντριβή, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι σημειώνονταν πολλές εκρήξεις για περίπου δύο ώρες

naftemporiki.gr