«Σήμερα κλείνει ένας σημαντικός κύκλος τιμής της κορυφαίας επετείου μας, που επιβεβαιώνει ότι πρέπει να διαφυλάξουμε τη νέα μεγάλη ιδέα μας, για το πώς η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, θα γίνει μια χώρα αγνώριστη, μια χώρα προηγμένη». Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, στην εκδήλωση παρουσίασης και απολογισμού του έργου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων.
Ο κ. Τασούλας ευχαρίστησε και συνεχάρη την πρόεδρο, τα μέλη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και τους εθελοντές για όλο το πλέγμα των δραστηριοτήτων που έφεραν σε πέρας, το οποίο, όπως τόνισε, «έγινε χωρίς χρήματα των φορολογουμένων, αλλά μέσω χορηγιών και μέσω του προγράμματος εκποίησης καταπληκτικών αναμνηστικών νομισμάτων, χρήματα με τα οποία υποστηρίχθηκε ο τομέας της υγείας, η καινοτομία, το περιβάλλον, αλλά και η αίσθηση ότι, όχι απλώς θυμούμαστε, αλλά αυτή η θύμηση μας κάνει δυνατότερους για να εξασφαλίσουμε την προοπτική μας».
Ο πρόεδρος της Βουλής, εξαίροντας το έργο της Επιτροπής, σημείωσε πως «οι απολογισμοί στην Ελλάδα δεν έχουν καλή τύχη, καθώς είμεθα περισσότερο των ανακοινώσεων και όχι των λογοδοσιών. Μας αρέσει να κόβουμε την κορδέλα, να ξεκινάμε κάτι, να το διαφημίζουμε και να μην κοιτάμε αν αυτό ολοκληρώθηκε. Εδώ έχουμε μια αντιστροφή αυτής της καταστάσεως. Η Επιτροπή “Ελλάδα 2021” τον Νοέμβριο του 2019 ξεκίνησε το χρέος της, ένα χρέος ιστορικό, έναντι μιας ιστορικής επετείου και κατάφερε να καταστρώσει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα εκδηλώσεων, όχι μόνο μνήμης, αλλά και προοπτικής βασισμένης πάνω στα πανίσχυρα θεμέλια του 1821».
Ο κ. Τασούλας, τιμώντας την προσφορά της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», της απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.
Η Γ. Αγγελοπούλου
Παρουσιάζοντας τον απολογισμό της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η πρόεδρός της, Γιάννα Αγγελοπούλου, τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της επιτροπής με αντικείμενο τον συντονισμό των δράσεων και των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, είπαμε ότι επιδίωξη μας δεν είναι μόνο να τιμηθεί η Ιστορία της νεότερης Ελλάδας και οι άνθρωποι που τη σημάδεψαν, αλλά η επέτειος να αποτελέσει και μία ευκαιρία να συζητήσουμε και για την επόμενη μέρα», επισημαίνοντας ότι τα πάντα έγιναν χωρίς κρατική χρηματοδότηση.
Η κ. Αγγελοπούλου υπογράμμισε το άνοιγμα στην κοινωνία που κατέθεσε τις προτάσεις της και την επιλογή της Επιτροπής να χρηματοδοτηθούν δράσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα και αποτύπωμα στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, στάθηκε ιδιαίτερα στις δράσεις της παράτασης λειτουργίας της επιτροπής που έγιναν πράξη με την αξιοποίηση του πλεονάσματος που είχε να επιδείξει στο τέλος του επετειακούς έτους, χάρη στη χρηστή διαχείριση των πόρων της. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αγορά οχημάτων για το Γενικό Επιτελείο Στρατού και το Πυροσβεστικό Σώμα, στην αγορά του νέου τηλεσκοπίου στον Σκίνακα, στη χρηματοδότηση της έρευνας για καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια στο Άστρος Κυνουρίας, στην πλατφόρμα για την εύρεση εργασίας ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, στο Πρόγραμμα «Δεδομένα για το κοινό καλό». Όπως σημείωσε, «πρόκειται για δράσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα και σαφές κοινωνικό αντίκτυπο, οι οποίες αναφέρονται στις περιοχές της υγείας, της επιστήμης, της εκπαίδευσης, της πολιτικής προστασίας, του πολιτισμού».
Στην εκδήλωση, στην διάρκεια της οποίας προβλήθηκε βίντεο με στιγμιότυπα από το πλούσιο έργο της Επιτροπής, παρέστησαν ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος ως εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, εκπρόσωποι των κομμάτων, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπρόσωποι φορέων και μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».