Skip to main content

Βίντεο λίγο μετά τη διαφυγή του χιμπατζή από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο – Διαμαρτυρία για τη θανάτωσή του

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την είδηση της θανάτωσης του χιμπατζή που το έσκασε από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ενώ στο διαδίκτυο έχει κυκλοφορήσει βίντεο το οποίο καταγράφει τη στιγμή που το ζώο έχει δραπετεύσει και βρίσκεται στον χώρο στάθμευσης του πάρκου. 

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, τονίζοντας ότι «καμία δολοφονία ζώου δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «ο χιμπατζής που πέθανε στο μέσο της ηλικίας τους, μόλις 26 ετών, μπορεί στα ανθρώπινα μάτια να είχε υποβιβαστεί σε ένα έκθεμα μουσειακού χαρακτήρα, χωρίς ενδιαφέροντα και συμφέροντα, όμως στην δική του πραγματικότητα ο ίδιος αποτελούσε ένα πρόσωπο, μέλος μιας οικογένειας, που είχε την ατυχία να θεωρηθεί ιδιοκτησία του ΑΖΠ. Δεν σκότωσαν απλά έναν χιμπατζή, κάποιοι, ακόμη πίσω από τα ηλεκτροφόρα σύρματα, θρηνούν για αυτόν, τους λείπει, αναρωτιούνται τι να απέγινε, ή μάλλον γνωρίζουν καλά, αφού πιθανόν να άκουσαν την τελευταία του κραυγή μετά την ‘εξουδετέρωσή’».

Επισημαίνει ακόμη πως «τα ζώα δεν σκοτώνονται βάσει πρωτοκόλλου επειδή είναι επικίνδυνα, ίσως και να είναι αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει και τόση σημασία καθώς οι θύτες της υπόθεσης είναι οι δεσμοφύλακες και το κοινό. Τα ζώα σκοτώνονται επειδή είναι αναλώσιμοι παραγωγικοί πόροι του πάρκου, ζουν και αναπνέουν για να φέρνουν ευρώ στους ιδιοκτήτες με τη μορφή εισιτηρίων. Τα ζώα δολοφονούνται γιατί δεν αποτελούν πλέον φερέγγυα εκθέματα, γιατί η ζωή τους αποτιμάται οικονομικά λιγότερο από μια ενδεχόμενη μήνυση ενός επισκέπτη προς το πάρκο ο οποίος θα ισχυριστεί ότι έχει υποστεί σωματική ή ψυχική βλάβη από την απόδραση του εκάστοτε ζώου. Είτε πρόκειται για τζάγκουαρ, είτε για γέρικα δελφίνια, είτε για χιμπατζήδες η ζωή τους αξίζει όσο φέρνουν ανέμελους επισκέπτες, όσο επιβεβαιώνουν το ανθρωποκεντρικό παράδειγμα της χρησιμοθηρικής συμπεριφοράς απέναντι στα ζώα και το φυσικό κόσμο».

Τι αναφέρουν οι υπεύθυνοι του πάρκου

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωσή του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ανέφερε πως η θανάτωσή του κρίθηκε απαραίτητη μετά τη διαφυγή του χιμπατζή και την ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου ασφαλείας, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι του πάρκου δεν έκαναν χρήση αναισθητικών. «Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5-10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας, για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους, που βλέπουν τη συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωσή τους» επισήμανε η διεύθυνση του.

Εξηγήσεις έδωσε σήμερα και ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουάρ σημειώνοντας πως «ήταν αδύνατο να γίνει νάρκωση λόγω της κατάστασης του ζώου, που είχε πολύ υψηλή αδρεναλίνη». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως για περίπου 20 λεπτά έγινε προσπάθεια να οδηγηθεί από πλαϊνή πόρτα στο εσωτερικό του πάρκου, πως υπήρχαν οι ενέσεις για την αναισθησία του, αλλά ένα ζώο σαν το χιμπατζή που βλέπει ένα αυτοκίνητο με άλλα τέσσερα – πέντε άτομα να είναι έτοιμα κάτι να του κάνουν «θα επιτεθεί αμέσως».

Ο κ. Λεσουάρ είπε ακόμη ότι υπάρχουν διεθνή πρωτόκολλα για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, ότι οι χιμπατζήδες είναι πρώτοι στη λίστα με τα επικίνδυνα ζώα σε περίπτωση διαφυγής και πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη ημέρα για την κοινωνία του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

«Για εμάς είναι τραγικό συμβάν. Σαν να πρέπει εσείς να σκοτώσετε το σκυλί σας διότι πρόκειται να κάνει επίθεση σε κάποιον. Είναι ακριβώς το ίδιο. Εσείς θα έχετε μια φοβερή στεναχώρια, αλλά είστε υποχρεωμένος να πάρετε κάποια μέτρα», πρόσθεσε.