Skip to main content

Διεθνής κριτική στην Ελλάδα για ανθρώπινα δικαιώματα-ελευθερία του Τύπου

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Δριμεία κριτική στην Ελλάδα ότι στοχοποιεί υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι εμποδίζει τον έλεγχο της διαφάνειας στα ΜΜΕ ασκούν έγκυροι διεθνείς φορείς εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της χώρας σε δύο κρίσιμα πεδία του κράτους δικαίου. 

Η ειδική εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Μαίρη Λόλορ, παρουσίασε χθες στην Αθήνα τα προκαταρκτικά συμπεράσματά της για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα «οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να επιτελέσουν το έργο τους». Μάλιστα εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία της για τις αναφορές περί «συλλήψεων, εκφοβισμών και κακομεταχείρισης γυναικών υπερασπιστριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε χώρους της αστυνομίας». Σημείωσε ακόμη ότι οι υπερασπιστές των ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων έχουν έρθει αντιμέτωποι με ανώνυμες απειλές, διαδικτυακές και σωματικές επιθέσεις από ακροδεξιούς εξτρεμιστές και άλλους. 

Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στηλίτευσε ταυτόχρονα τους κυβερνητικούς φορείς που χαρακτηρίζουν «πράκτορες» ή «τούρκους» τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδίως των προσφύγων/μεταναστών. «Ιδιαίτερη ανησυχία μου προκαλούν οι αναφορές των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως εκείνων που υποστηρίζουν μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο οι οποίοι γίνονται στόχος εχθρικών σχολίων μεταξύ άλλων από κυβερνητικούς φορείς» ανέφερε και σημείωσε ότι τα πρόσωπα αυτά χαρακτηρίζονται: «προδότες», «Τούρκοι», «πράκτορες», «εγκληματίες» και «λαθρέμποροι». «Η σπίλωση συγκεκριμένων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ΜΜΕ, οι εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμισης και οι απειλές κατά της ζωής τόσο μέσα στο διαδίκτυο όσο και εκτός επιβαρύνουν ιδιαίτερα αυτούς που το ίδιο το κράτος θα έπρεπε να υπερασπίζεται ως συμμάχους του απέναντι στη συμμόρφωση με την υποχρέωση για σεβασμό και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» συμπλήρωσε.  

«Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας εμποδίζει τον έλεγχο της διαφάνειας στα ΜΜΕ»

Είχε προηγηθεί ανακοίνωσή του παγκόσμιου οργανισμού δημοσιογράφων, Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), που εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» για την πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας «να αγνοήσει» δικαστική απόφαση που έδινε το δικαίωμα σε ιστοσελίδα να αποκτήσει πρόσβαση στα κριτήρια με τα οποία μοιράστηκαν οι κρατικές χρηματοδοτήσεις σε ΜΜΕ στο πλαίσιο της Λίστας Πέτσα. Μάλιστα, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου καταλόγισε στην Αρχή ότι συνεχίζει να θέτει εμπόδια σε μια υπόθεση κρατικής χρηματοδότησης η οποία όπως καταγγέλλει είχε «πολιτικά κίνητρα». «Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου πιστεύει ότι η πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έχει σημαντικές επιπτώσεις για το δικαίωμα στην ελευθερία πληροφόρησης στην Ελλάδα όπως και για το ευρύτερο πεδίο της ελευθερίας των ΜΜΕ και της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας» αναφέρει η ανακοίνωσει. 

«Το κοινό έχει το δικαίωμα να γνωρίζει πως διανέμονται χρήματα των φορολογουμένων»

Παράλληλα, ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, Σκοτ Γκρίφιν, αντέκρουσε τον πρωτοφανή ισχυρισμό της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ότι τα ΜΜΕ δεν έχουν «έννομο συμφέρον» σε αυτές τις πληροφορίες. Ειδικότερα σημείωσε ότι «το κοινό έχει το δικαίωμα να γνωρίζει πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα των φορολογουμένων» και υπογράμμισε ότι υποστήριξε ότι υπάρχει σαφές δημόσιο συμφέρον να κατανοηθεί «πώς και γιατί διανεμήθηκαν τα χρήματα με τόσο άνισο τρόπο στα ελληνικά ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης». «Οι συνεχείς προσπάθειες να κρατηθούν μυστικές αυτές οι λεπτομέρειες το μόνο που κάνουν είναι να εντείνουν τις ανησυχίες των διεθνών οργανισμών για την ελευθερία του Τύπου σχετικά με το προβληματικό σύστημα χρηματοδότησης των ΜΜΕ και τις φερόμενες προσπάθειες να χρησιμοποιηθούν δημόσια χρήματα για να διαστρεβλωθεί το πεδίο των ΜΜΕ» πρόσθεσε.