Skip to main content

Αντιδράσεις δικαστών και δικηγόρων στην περιστολή των αναβολών

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Την απόσυρση της ρύθμισης νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που περιστέλλει τις αναβολές στις δίκες ζήτησαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και οι εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων καταγγέλλοντας ότι θα καταστεί ανεφάρμοστη και ότι «στοχοποιεί» δικαστές, δικηγόρους και γιατρούς χωρίς να θεραπεύει τις πραγματικές αιτίες των καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης.

«Πιστεύουμε ότι η διάταξη εκπληρώνει μόνο σκοπούς εντυπωσιασμού δίχως να επιλύει τα προβλήματα» τόνισε στην αρμόδια Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), Μαργαρίτα Στενιώτη. «Αποτελεί, κατ’ εμάς, μια αναποτελεσματική διάταξη που έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες διατάξεις που δήθεν επιλύουν το ζήτημα της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης και δη της ποινικής δικαιοσύνης» συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι «δεν λαμβάνει υπόψη τις επικρατούσες συνθήκες και κυρίως τα μεγάλα δικαστήρια της χώρας στο Εφετείο της Αθήνας, στο Εφετείο της Θεσσαλονίκης, στο Πρωτοδικείο της Αθήνας». Ζήτησε δε από την κυβέρνηση να αποσύρει τη ρύθμιση και προειδοποίησε ότι είναι «ανέφικτο» να υλοποιηθεί η πρόβλεψη πως η αναβολή της δικής δεν μπορεί να υπερβεί το διάστημα των τριών μηνών.

ΈνΔΕ: Απλοϊκή η άποψη ότι οι αναβολές προκαλούν τις καθυστερήσεις

Η κυρία Στενιώτη χαρακτήρισε «απλοϊκή» την άποψη ότι οι αναβολές αποτελούν την αιτία των καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης και αντέτεινε ότι τα πραγματικά προβλήματα είναι η έλλειψη αιθουσών, η έλλειψη επαρκούς αριθμού δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων και ο μεγάλος αριθμός των πολυπρόσωπων δικών. Κατήγγειλε επίσης ότι η εν λόγω διάταξη καθιστά υπεύθυνους αλλού τους δικαστές («γιατί δεν αναβάλουν μέσα σε τρεις μήνες τις υποθέσεις»), αλλού τους δικηγόρους («επειδή έχουν και άλλες δίκες και πρέπει να παρασταθούν και να υπερασπιστούν τους κατηγορούμενους») και αλλού τους γιατρούς («οι οποίοι εκδίδουν ψευδή πιστοποιητικά»). 

Δικηγορικοί Σύλλογοι: «Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι;»

Έντονες αντιρρήσεις πρόβαλε και ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός. «Δεν θέλετε να βρούμε λύσεις επί υπαρκτών προβλημάτων, επί τυχόν καταχρήσεων που εφαρμόζονται, για να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα καταχρηστικών αναβολών. Θέλετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα “πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι” λες και το πρόβλημα των αναβολών και της καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης, είναι οι αναβολές που ζητούν δικηγόροι» είπε απευθυνόμενος στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Επίσης έκανε και εκείνος λόγο περί στοχοποίησης λέγοντας: «λες και δεν έχουμε αλλού καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης και δεν την έχουμε ζήσει από άλλους παράγοντες και επιλέγουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα μόνο για τις αναβολές των δικηγόρων». Ο κ. Βερβεσός ανέφερε ακόμη ότι η άρση του δικαιώματος αναβολής στις περιπτώσεις που ο πληρεξούσιος δικηγόρος έχει την ίδια ημέρα άλλη δίκη ισοδυναμεί με κατάργηση του δικαιώματος ελεύθερης επιλογής δικηγόρου. «Λέμε ότι θα στερήσουμε από τον πολίτη το δικαίωμά του να επιλέξει το δικηγόρο;» διερωτήθηκε και καταλόγισε στο υπουργείο Δικαιοσύνης ότι επιχειρεί «εμβαλωματικές λύσεις». 

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, Ευάγγελος Γκιγκιλίνης, ζήτησε την απόσυρση της ρύθμισης. «Δεν εξυπηρετεί τον επιδιωκόμενο σκοπό, δηλαδή, την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, η καθυστέρηση της οποίας, προφανώς, δεν οφείλεται στα αιτήματα αναβολής που υποβάλλουν οι συνήγοροι, αλλά στις λοιπές γνωστές παθογένειες και δυσλειτουργίες της δικαιοσύνης, ελλείψεις δικαστών, προσωπικού, υποδομών, μη πληρωμής υπερωριών» ανέφερε. 

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Ανεφάρμοστη η αναβολή εντός τριμήνου

Σε αντίθετο πνεύμα η Σοφία Διπλοΐδου, αναπληρώτρια ΓΓ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος χαρακτήρισε θετική τη σχετική διάταξη αναφέροντας ότι δεν περιορίζει αλλά «οριοθετεί» το δικαίωμα στις αναβολές. Όμως, περιέγραψε και εκείνη ως «ανεφάρμοστη» τη διάταξη που θέτει τρίμηνο χρονικό όριο στις αναβολές. Ζήτησε, μάλιστα, ή να απαλειφθεί η εν λόγω ρύθμιση ή να επεκταθεί το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα στους οκτώ μήνες «για να μπορεί να είναι εφαρμόσιμο». 

Υπ. Δικαιοσύνης: Κανείς δεν θέλει να ρίξει την ευθύνη σε κανέναν

Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ο οποίος είναι μικροβιολόγος-βιοπαθολόγος, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν στοχοποιεί δικαστές, δικηγόρους και γιατρούς. «Σας διαβεβαιώνω ότι κανείς δεν θέλει να ρίξει σε κανέναν την ευθύνη ότι φταίει κάποιος συγκεκριμένα ή μεμονωμένα για ένα μεγάλο πρόβλημα που έχουμε και λέγεται καθυστέρηση στον χρόνο απονομής δικαιοσύνης» είπε παραδεχόμενος ότι «η λειτουργία της δικαιοσύνης είναι μια πολυπαραγοντική διαδικασία». Άφησε, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης κάποιων διατάξεων λέγοντας ότι εξετάζει «την καλύτερη δυνατή λύση». Επίσης αναγνώρισε ότι οι αναβολές δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αλλά επισήμανε ότι «είναι ένα από τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή και τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση του χρόνου της απονομής της δικαιοσύνης».