Αεροπορικές επιδρομές του καθεστώτος έγιναν στην ανατολική Γούτα, καθώς και ρουκέτες εκτοξεύτηκαν την Τρίτη από τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα κοντά στη Δαμασκό, παρότι τέθηκε σε ισχύ η καθημερινή, πεντάωρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός που αποφάσισε η Μόσχα, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση και το συριακό πρακτορείο Sana.
«Το συριακό καθεστώς εξαπέλυσε από τις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) συνολικά εννέα πλήγματα, από τα οποία έξι με οβίδες πυροβολικού, δύο με βαρέλια με εκρηκτικά και μία αεροπορική επιδρομή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Sana έκανε λόγο από την πλευρά του για εκτόξευση ρουκετών από τους αντάρτες με στόχο ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην περιοχή του καταυλισμού Αλ Ραφίντεν με σκοπό, σύμφωνα με το Sana, να εμποδιστούν οι άμαχοι να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι ένας άμαχος σκοτώθηκε από τα αεροπορικά πλήγματα στην ανατολική Γούτα.
Ο ρωσικός στρατός κατηγόρησε τους αντάρτες που έχουν ταμπουρωθεί στην ανατολική Γούτα ότι βομβάρδισαν οικοδομικά τετράγωνα στη Δαμασκό περισσότερες από 20 φορές στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.
Επικαλούμενο τον ρωσικό στρατό, το RIA μετέδωσε ότι ο συριακός στρατός δεν απάντησε στον βομβαρδισμό και ότι οι αντάρτες κρατούν αμάχους ως ομήρους στην ανατολική Γούτα.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της στα στρατιωτικά πλήγματα που θα πραγματοποιήσουν οι ΗΠΑ εναντίον της συριακής κυβέρνησης, αν αποδειχθεί ότι χρησιμοποιούνται χημικά όπλα εναντίον αμάχων.
Ο κ. Τζόνσον εξέφρασε την ελπίδα ότι η Μ. Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες δεν θα δεχθούν ενδεχόμενη χημική επίθεση, εκφράζοντας υποστήριξη για περιορισμένα πλήγματα αν υπάρξουν «αναμφισβήτητες αποδείξεις» για εμπλοκή της συριακής κυβέρνησης.
«Αν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί και μπορούμε να το αποδείξουμε – και αν υπάρχει πρόταση για δράση όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να είναι χρήσιμο, τότε νομίζω ότι θα έπρεπε να το εξετάσουμε σοβαρά», δήλωσε ο Μπ. Τζόνσον στο ραδιόφωνο του BBC.