Από την έντυπη έκδοση
Πριμ παραγωγικότητας ύψους έως και 15% σε συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και νέα διαδικασία αξιολόγησης χωρίς βαθμολογία ή κυρώσεις προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που ενισχύει την αίσθηση της εισόδου σε «εκλογικό έτος».
Το νομοσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, στον διαδικτυακό τόπο της Ανοιχτής Διακυβέρνησης (www.opengov.gr) μέχρι και τις 24 Μαΐου. Κυριότερη ρύθμιση είναι η καθιέρωση ενός συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής της παραγωγικότητας, συνολικού ετήσιου ύψους 35 + 11 εκατ. ευρώ για μερίδα των δημοσίων και δικαστικών υπαλλήλων. Πιο συγκεκριμένα, η ανταμοιβή μπορεί να φτάσει έως και το 15% του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης κάθε υπαλλήλου, δεν συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά και υπόκειται στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών.
Το πριμ θα δίνεται σε τρεις κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων βάσει της επίτευξης ποσοτικών στόχων, καθώς και σε δικαστικούς υπαλλήλους. Συγκεκριμένα θα χορηγείται: Α) Σε πολιτικούς υπαλλήλους και το ένστολο προσωπικό του δημοσίου τομέα, οι οποίοι, λόγω αρμοδιότητας, υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους των ετήσιων σχεδίων δράσης των υπουργείων, που εγκρίνονται κάθε Δεκέμβριο από το Υπουργικό Συμβούλιο (συνολική δαπάνη 20 εκατ. ευρώ ανά έτος), Β) Σε υπαλλήλους διαφόρων υπουργείων, οργανισμών και τεχνικών υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και στην υλοποίηση προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. (συνολική δαπάνη 10 εκατ. ευρώ ανά έτος), Γ) Σε προσωπικό των γενικών διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών των υπουργείων, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (συνολική δαπάνη 5 εκατ. ευρώ ανά έτος) και Δ) Σε δικαστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους στο πλαίσιο της εφαρμογής των προβλέψεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» (προσωρινό σύστημα ανταμοιβής ύψους 11 εκατ. ευρώ).
Με το νομοσχέδιο καταργείται η αξιολόγηση μέσω βαθμολογίας διότι διαπιστώθηκε ότι μεγάλος βαθμός αξιολογούμενων λάμβανε υψηλή βαθμολογία. Πλέον οι προϊστάμενοι θα βαθμολογούνται από το 1 έως το 5 με βάση την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί σε επίπεδο οργανικής μονάδας. Δεν προβλέπονται, πάντως, συνέπειες για υπαλλήλους με «χαμηλή» απόδοση.