Skip to main content

Το παγκόσμιο μήνυμα της ελληνικής ναυτιλίας

Από την έντυπη έκδοση

ΑΥΤΕΣ τις ημέρες που χειμάζεται η Δύση με ενεργειακή κρίση από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, το παγκόσμιο μήνυμα που εκπέμπει η Ελλάδα από το Ground Zero της Νέας Υόρκης είναι ηχηρότερο παρά ποτέ.

Ο ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ναός του Αγίου Νικολάου, που καταστράφηκε από την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων την 11η Σεπτεμβρίου 2001, βρίσκεται στην τελική φάση της ολοκλήρωσής του βάσει των σχεδίων του αρχιτέκτονα Καλατράβα. Είναι ενσωματωμένος στα κτήρια του Ground Zero του Μανχάταν, το μοναδικό κτήριο που αφορά ξένη χώρα και ονομάζεται «National Shrine». Εθνικό ιερό της Ελλάδας, των ΗΠΑ και των πολιτισμένων χωρών που απορρίπτουν τη βία και την τρομοκρατία.

ΑΠΟ ΤΟ 1922, ο ναός αποτελούσε το συμβολικό σημείο αναφοράς για τους Έλληνες μετανάστες που έφθαναν στο κέντρο υποδοχής του Εllis Island. Ο ναός είναι αφιερωμένος στο αμερικανικό όνειρο: που το ακολούθησε ο πατέρας του Τζον Μπρεδήμα,
Στάθης, από την Καλαμάτα, για να αξιωθεί να δει τον γιο του, τον πρώτο ιστορικά ελληνικής καταγωγής Αμερικανό πολιτικό, τρίτο στην ιεραρχία της Βουλής των Αντιπροσώπων (1977-1981: Chief Majority Whip). Ο ναός εκπέμπει το μήνυμα του αμερικανικού ονείρου: Ανθεκτικότητα και Υπομονή: «Never surrender».

Ο ΝΑΟΣ, αφιερωμένος στον Άι-Νικόλα, προστάτη των Ελλήνων ναυτικών, υποδηλώνει τους άρρηκτους δεσμούς της Ελλάδας με τις ΗΠΑ μέσω της αταλάντευτης διαχρονικά προσφοράς της ελληνικής ναυτιλίας, περνώντας μέσα από δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Είναι σύμβολο της γεωπολιτικής σημασίας της ελληνικής ναυτιλίας. Από τη στιγμή που το Ground Zero έγινε επισκέψιμο, έχει δεχθεί 50 εκατομμύρια επισκέπτες – προσκυνητές.

ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΝ οι καθημερινές χιλιάδες επισκεπτών εκτός από τους νέους πύργους των World Trade Centers και τα Μουσεία αφιερωμένα στα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου; Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που αφορά την Ελλάδα και τον προστάτη της ελληνικής ναυτιλίας. Μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις. Δεν χρειάζεται άλλη διαφήμιση.

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ τίποτα άλλο για να τονισθεί η παγκόσμια γεωπολιτική σημασία της ελληνικής ναυτιλίας αλλά και για τις ΗΠΑ, την ηγέτιδα δύναμη της Δύσης και του ελεύθερου κόσμου. Τη ναυτιλία που τα «ξύλινα τείχη» της, τα ελληνόκτητα πλοία LNG, θα αποδειχθούν το 2022 άλλη μια φορά πηγή σωτηρίας για τη μεταφορά του αναγκαίου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από άλλες χώρες για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. Αρκεί η αναφορά στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Μανχάταν και στον πολλαπλό συμβολισμό του.

ΜΗΠΩΣ η επίσημη πολιτεία θα έπρεπε να επιδιώξει την τοποθέτηση αναμνηστικής στήλης μπροστά στον ναό του Αγίου Νικολάου για την προσφορά της ελληνικής ναυτιλίας;