Ποινή κάθειρξης 10 ετών χωρίς αναστολή, για την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία (σσ: παράλληλη αυτουργία, χωρίς συναπόφαση, αλλά με συνεκτέλεση), επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας στον κοσμηματοπώλη και το μεσίτη που κρίθηκαν ένοχοι για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.
Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα να μην χορηγηθεί αναστολή στην έφεση. Ωστόσο, επειδή ο κοσμηματοπώλης διανύει το 77ο έτος της ηλικίας τους αποφασίστηκε να εκτίσει την ποινή του κατ’ οικον, ο δε μεσίτης να οδηγηθεί στη φυλακή,
Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν από το δικαστήριο να «μην υποπέσει στην πίεση της κοινής γνώμης» και να αναστείλει την έκτιση της ποινής.
Το δικαστήριο ομόφωνα δεν χορήγησε κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορουμένους, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση.
Η υπεράσπιση είχε ζητήσει την αναγνώριση τόσο του σύννομου βίου, όσο και της ειλικρινούς μεταμέλειας και των μη ταπεινών αιτίων για την πράξη.
Ο εισαγγελέας Σωτήρης Μπουγιούκος, ανέφερε, ωστόσο ότι τόσο ο κοσμηματοπώλης όσο και ο μεσίτης στις απολογίες τους δεν επέδειξαν καμία μεταμέλεια και αντιθέτως φάνηκαν να μην έχουν αντιληφθεί την ποινική απαξία της πράξης τους.
«Η συμπεριφορά και η δράση τους ενέχουν στοιχεία τιμωρητικής διάθεσης», είπε ο εισαγγελέας, ο οποίος τόνισε πως «ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος ουδέποτε επιτέθηκε κατά των κατηγορούμενων αφού ήταν εγκλωβισμένος και εκείνοι ασφαλείς. Αποδείχθηκε ότι εκείνοι του επιτέθηκαν. Από τον τρόπο δράσης τους και τη συμπεριφορά τους προκύπτει ότι κανένα ελαφρυντικό δεν πρέπει να τους αναγνωριστεί».
Αντιδράσεις για την αθώωση των αστυνομικών
Υπενθυμίζεται ότι οι δικαστές αποφάσισαν την αθώωση των 4 αστυνομικών κατά πλειοψηφία 4-3, προκαλώντας την αντίδραση όσων βρίσκονταν στη δικαστική αίθουσα.
“Ντροπή, ξεφτίλες» φώναζαν με την πρόεδρο να ζητά να περάσουν έξω αλλιώς θα υπάρξουν συλλήψεις για διατάραξη.
“Σκοτώνουν τα παιδιά και τους αφήνετε ελεύθερους” φώναζε έξω από τη δικαστική αίθουσα η Μάγδα Φύσσα η οποία από νωρίς βρισκόταν στο δικαστήριο.