Skip to main content

Brexit: Ανησυχία στην Ε.Ε. ότι η Βρετανία δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Νευρικότητα επικρατεί στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Βρετανίας προτού καν αρχίσουν οι επίπονες διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική του σχέση μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου τη μετά-Brexit εποχή.

Αιχμή του δόρατος μέχρι στιγμής φαίνεται πως είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον όσον αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία και τη δέσμευση του Λονδίνου – βάσει της συμφωνίας αποχώρησης από την Ε.Ε. – να παραμείνει στην ενιαία αγορά. Το πρόβλημα για τους Τόρις εν προκειμένω είναι πως πρέπει να θέσουν τελωνειακό σύνορο στην Ιρλανδική Θάλασσα.

Σε δημοσίευμά τους, οι «Sunday Times» ανέφεραν ότι ο Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να «αποφύγει» τη συμφωνία με την Ε.Ε. ελαχιστοποιώντας ή ακόμη απομακρύνοντας την ανάγκη για συνοριακούς ελέγχους σε αγαθά.

Χθες, το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ διέψευσε το συγκεκριμένο δημοσίευμα επιμένοντας ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις της. Σημείωσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει ακόμη από τα λιμάνια να προετοιμαστούν για νέους ελέγχους μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας, παρά τις αντίθετες συστάσεις της Ε.Ε.

Η «αποκατάσταση της οικονομικής και πολιτικής ανεξαρτησίας από την 1η Ιανουαρίου» του νέου έτους είναι ο πρωταρχικός στόχος της Βρετανίας, τόνισε χθες η Νταόυνινγκ Στριτ, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δημοσιεύσει τους διαπραγματευτικούς στόχους της την Πέμπτη.

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού τόνισε μάλιστα ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος στα τέλη του έτους, ανεξάρτητα από το αν έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να αποσυρθεί από τις συνομιλίες.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν γενικά νευρικότητα στους Ευρωπαίους εταίρους. Πρώτος ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβνεϊ προειδοποίησε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ ότι εάν η Βρετανία δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες.

Τη σκυτάλη πήρε αμέσως μετά ο Γερμανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μάικλ Ροθ, ο οποίος κάλεσε το Λονδίνο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του. «Το μήμυμά μου είναι ξεκάθαρο προς τους φίλους μας στο Λονδίνο: Κρατήστε τις υποσχέσεις σας βάσει του πρωτοκόλλου».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian