Skip to main content

Η Ήπειρος ανάμεσα στις ευρωπαϊκές περιφέρειες με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής

Το 2020 το προσδόκιμο όριο ζωής μειώθηκε για άνδρες και γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση- κάτι που βεβαίως συνδέεται άμεσα με την πανδημία της Covid -19. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat παραμένει αρκετά υψηλότερο για τις γυναίκες. 

Αναλυτικότερα, το προσδόκιμο όριο ζωής ήταν 80,4 έτη (έχοντας μειωθεί κατά 0,9 έτη σε σχέση με το 2019). Για τις γυναίκες ήταν 83,2 έτη (έχοντας μειωθεί κατά 0,8 έτη σε σχέση με το 2019) και για τους άνδρες 77,5 έτη (έχοντας μειωθή κατά 1 έτος). Οι γυναίκες είχαν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής σε κάθε μία από τις περιφέρειες της Ένωσης. 

Πού συναντάμε όμως τους μακροβιότερους Ευρωπαίους; Τα ηνία κρατούν σταθερά οι χώρες του Νότου. Οι περιφέρειες που ξεχωρίζουν είναι στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία. 

Πρώτη φιγουράρει η Κορσική (84 έτη) και ακολουθούν οι Βαλεαρίδες Νήσοι (83,9). Σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί και Ήπειρος με το προσδόκιμο όριο ζωής στα 83,8 έτη. Αν διακρίνουμε με βάση το φύλο, τα πρωτεία έχουν οι γυναίκες της Κορσικής (87 έτη) και οι άνδρες της Ηπείρου, της Ούμπρια στην Ιταλία και των Βαλεαρίδων Νήσων (και στις τρεις είναι 81,4 έτη). 

Στον αντίποδα οι περιφέρειες με το χαμηλότερο προσδόκιμο όριο ζωής βρίσκονται όλες στη Βουλγαρία: Βορειο-Δυτική (72,1 έτη), Βόρεια – Κεντρική (72,8) και Νοτιοανατολική (72,9 έτη). 

naftemporiki.gr