«Ο αγώνας των αδελφών μας Ποντίων και Αρμενίων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, που διέπραξαν οι ορδές του μίσους, είναι αγώνας όλων. Η αναγνώριση άλλωστε είναι ζήτημα ανθρωπισμού, αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης. Είναι οφειλόμενο μήνυμα της ανθρωπότητας ότι δεν θέλει να βιώσει ποτέ ξανά γενοκτονίες από κανέναν, σε βάρος κανενός», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό στην κεντρική εκδήλωση για τον εορτασμό της 107ης επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία, στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ., όπου παρέστη ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κ. Καλαφάτης δήλωσε ακόμη ότι το μήνυμα αυτό «γίνεται εξαιρετικά επίκαιρο τις ώρες αυτές που ο ουκρανικός λαός υφίσταται απερίγραπτες φρικαλεότητες, μαζικές εκτελέσεις, εξαναγκασμό στην προσφυγιά».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, από την πλευρά του, δήλωσε: «Διδασκόμαστε πολλά από τους αδελφούς μας Αρμένιους αναφορικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας του 1915. Αγωνιζόμαστε κι εμείς για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ευχόμαστε πολύ σύντομα να βρουν δικαίωση όλοι οι νεκροί εκείνων των καταραμένων χρόνων της δεκαετίας του ‘10 και του ’20» και έκανε λόγο για παράλληλη πορεία Ελλήνων και Αρμενίων στη δημιουργία, αλλά και στον πόνο.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι κ. Καλαφάτης και Ζέρβας κατέθεσαν στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, στο μνημείο του Γ΄ Σώματος Στρατού.
«Ας μη φοβόμαστε την αλήθεια που οφείλουμε όλοι μας. Πρέπει να τονίσουμε την αδικία για να αναδείξουμε το δίκαιο. Πρέπει να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα απέναντι σε κάθε προσπάθεια παραβίασης και αμφισβήτησής τους. Πρέπει να σταθούμε απέναντι στο μίσος και τη μισαλλοδοξία. Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε τα λάθη του παρελθόντος, για να μην τα επαναλάβουμε στο μέλλον», τόνισε, κατά τον χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Σήμερα εκπέμπουμε δύο καθαρά μηνύματα», είπε ο κ. Τζιτζικώστας, «το πρώτο είναι η βαθιά υπόκλισή μας σε όλα τα αθώα θύματα, στους μάρτυρες που βασανίστηκαν και σφαγιάστηκαν, στις θηριωδίες που έλαβαν χώρα εκείνη την περίοδο. Τιμούμε τη μνήμη τους και διδασκόμαστε, έτσι ώστε να εργαστούμε όλοι μαζί για να κυριαρχήσουν στο σύγχρονο κόσμο οι αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Το δεύτερο είναι ότι κανείς πια δεν μπορεί να παριστάνει ότι δεν ξέρει, δεν ακούει, δεν βλέπει. Τα κλειστά μάτια, κλειστά αυτιά απέναντι στις απόπειρες αποσιώπησης ή διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας, είναι σιωπηλή συνενοχή και συνέργεια απέναντι σε κάθε έγκλημα».
Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε την 24η Απριλίου του 1915 ημερομηνία ορόσημο, υπογραμμίζοντας ότι «είναι μία τραγική ιστορική επέτειος που οι αρμενικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο τιμούν και θυμούνται. Κι εδώ στον τόπο μας, ενώνουμε τη φωνή μας στη συνεχή, ακούραστη προσπάθεια των Αρμενίων, να κρατούν ζωντανή τη μνήμη και να φωτίζουν την ιστορική αλήθεια. Σήμερα, τιμούμε τα εκατομμύρια Αρμενίων, που υπήρξαν τα αθώα θύματα μιας τυφλής εθνοκάθαρσης. Θυμόμαστε, με πόνο, τον βίαιο ξεριζωμό δύο εκατομμυρίων Αρμενίων από τις πατρίδες τους και υποκλινόμαστε με σεβασμό, στον αρμενικό λαό, που “άνθισε” ακόμα και μέσα στα συντρίμμια και τις αντιξοότητες. Εξάλλου η παρουσία των Αρμενίων στην Ελλάδα ξεπερνάει τον έναν αιώνα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ