Απέκλεισε το ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ.
Μιλώντας στο Euronews και ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του Συντάγματος, το οποίο χαρακτήρισε «βιβλίο εσωτερικών κανόνων» που δεν έχει επιπτώσεις εκτός της χώρας. «Αν αλλάξουμε το Σύνταγμα, κάποιος άλλος στο μέλλον μπορεί να το αλλάξει και πάλι. Ποιος ο λόγος;», διερωτήθηκε.
Όπως ανέφερε, «όλα τα βήματα που κάναμε μέχρι τώρα, είναι προς την κατεύθυνση πλήρους εξάλειψης του αλυτρωτισμού. Σίγουρα, οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι δεν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις ή οτιδήποτε σχετικό».
Είπε επίσης ότι δεν περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ άρθρο που να ορίζει πως η κυβέρνηση πρέπει να υπογράφει ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Όπως είπε, «το συνταγματικό μας όνομα αναφέρεται στο Σύνταγμά μας, αλλά φυσικά οποιαδήποτε συμφωνία κάνουμε θα είναι για διεθνή χρήση και θα είναι εγγύηση και για τις δύο πλευρές. Η πρακτική του παρελθόντος δείχνει ότι η υψηλότερη δυνατή εγγύηση είναι μέσω των Ηνωμένων Εθνών».
Ο κ. Ζάεφ ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει συζήτηση για την ταυτότητα, διαχωρίζοντάς την από την ιθαγένεια. Όπως πρόσθεσε, το άλλο θέμα που συζητείται είναι η γλώσσα. «Το πρότεινε ο διαπραγματευτής, Μάθιου Νίμιτς, και πιστεύω ότι θα βρούμε κοινό τόπο, θα είναι πιο εύκολο για αυτό το θέμα, παρά για το θέμα του ονόματος. Το θέμα του ονόματος είναι πραγματικά η ουσία του προβλήματος», τόνισε.
Για το ζήτημα της ονομασίας, είπε ότι πρέπει να βρεθεί λύση που θα κάνει τον διαχωρισμό μεταξύ της περιοχής της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και δήλωσε έτοιμος να συζητήσει εφαρμογή της νέας ονομασίας «για όλον τον υπόλοιπο κόσμο». Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει τροποποίηση της διεθνούς χρήσης αλλά θα διατηρηθεί εσωτερικά το ίδιο όνομα, είπε πως «δεν θα προχωρήσω παραπέρα, θέλω να δώσω ευκαιρία στη διαπραγμάτευση, αλλιώς θα ήταν σαν να διαπραγματεύομαι τώρα».