«Η Θεσσαλονίκη έχει την τιμή να γίνεται αυτές τις μέρες επίκεντρο της ελληνικής ομογένειας», τόνισε ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Θεσσαλονίκης, Σάββας Αναστασιάδης.
Ο κ.Αναστασιάδης, άνοιξε τις εργασίες της κοινής συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής με το Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Ελληνικής καταγωγής εκλεγμένοι σε κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ και τον Καναδά ως την Αυστραλία και την Κένυα, συναντώνται για τον λόγο αυτό στη Θεσσαλονίκη.
«Είναι ένα σημαντικό γεγονός για την πόλη, αφού η συνεδρίαση γίνεται για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά δεδομένα εκτός Αθηνών», επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης. Όπως είπε, το θέμα της συνεδρίασης, «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή», επιλέχθηκε και λόγω της ιδιαίτερης σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τον προσφυγικό ελληνισμό ως «πόλης -προσφυγομάνας».
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής αναφέρθηκε στους δεσμούς της ομογένειας με τη Θεσσαλονίκη: «Έχουμε πάντα σε ξεχωριστή θέση στο μυαλό μας τους απόδημους, μοιραζόμαστε άλλωστε μαζί τους την ίδια αγάπη για τη μητέρα πατρίδα. Οι δεσμοί ανάμεσά μας είναι κάτι που οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να χαλυβδώσουμε, και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο στο πέρασμα των χρόνων.
Η Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσα των ξεριζωμένων Ελλήνων από τα απέναντι παράλια, σημείο αναφοράς και τόπος υποδοχής τους, έχει ιδιαίτερους λόγους να συνδέεται με τη φετινή επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή ένα τραγικό κεφάλαιο στην Ιστορία της χώρας μας, με οδυνηρές συνέπειες για τους Έλληνες. Η παραδειγματική καταγραφή πτυχών της Μικρασιατικής Καταστροφής θα αποτελέσει για τις ερχόμενες γενιές πηγή ιστορικής και πολιτικής διδαχής», πρόσθεσε.
Στη σημασία της συνεδρίασης της Πα.Δ.Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης, γερουσιαστής των ΗΠΑ, Λεωνίδας Ραπτάκης επισημαίνοντας: «Είμαστε 93 εκλεγμένοι βουλευτές ελληνικής καταγωγής στο εξωτερικό. Η Θεσσαλονίκη, η Βόρεια Ελλάδα είναι η καρδιά της Ελλάδας. Το θέμα είναι τι μήνυμα θα στείλουμε πίσω στα κοινοβούλιά μας, στις 18 χώρες όπου είμαστε εκλεγμένοι.
Η ιστορία της Σμύρνης ήταν πολύ τραγική, όπως και η περίπτωση του Πόντου. Δεν πρέπει η Ιστορία να επαναληφθεί και γι αυτό θα πρέπει να ξέρουμε τι έγινε πριν από 100 χρόνια, να μάθουμε από την Ιστορία. Ως Έλληνες της διασποράς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθάμε την Ελλάδα και τους Έλληνες. Θα δουλέψουμε σκληρά για να σπρώξουμε τη χώρα μπροστά στα οικονομικά και να χτίσουμε τις σχέσεις με τις χώρες όπου είμαστε εκλεγμένοι».
«Οι Μακεδόνες καλωσορίζουμε του Έλληνες βουλευτές του κόσμου στη Θεσσαλονίκη. Τους ευχαριστούμε για τους αγώνες που κάνουν για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων. Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή δεν είναι ικανά για να μας κάνουν να ξεχάσουμε», ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης.
«Ο Ελληνισμός της Διασποράς είναι η δική μας παγκόσμια δικτύωση», τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Η πόλη της Θεσσαλονίκης υποδέχεται με χαρά και τιμή τον Απανταχού Ελληνισμό», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός πως μια επιτροπή της Βουλής συνεδριάζει στην πόλη -στο Δημαρχείο- της Θεσσαλονίκης έχει ξεχωριστή συμβολική αλλά και ουσιαστική αξία.
Στη διεκδίκηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. «Θέλουμε μία παγκόσμια αναγνώριση ανάλογη με αυτή του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, γιατί ο πρώτος μαζικός αφανισμός πληθυσμού έγινε στους Μικρασιάτες», παρατήρησε.