«Επτά στα οκτώ παιδιά που είναι στα ιδρύματα είναι κατάλληλα για αναδοχή και όχι για υιοθεσία ενώ επτά στις οκτώ αιτήσεις είναι για υιοθεσία δηλαδή υπάρχει μια αναντιστοιχία»», τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της η υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, σχολιάζοντας το Αναρρωτήριο Πεντέλης όπου φιλοξενούνται μετά από εντολή εισαγγελέα βρέφη και παιδιά έως 4 ετών τα οποία έχουν αποσπαστεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον λόγω παραμέλησης ή κακοποίησης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι «Ο ρόλος του κράτους είναι πολύ ουσιαστικός και πιο κεντρικός για το αν το παιδί θα πάει σε θετή ή ανάδοχη οικογένεια γιατί ή αίτηση γίνεται κεντρικά, ενώ ο υποψήφιος γονέας κάνει μια αίτηση στο www.paidi.gov.gr όπου μπορεί να δει όλη τη διαδικασία».
«Η μεγάλη διαφορά είναι ότι πλέον ο γονέας αντί να κάνει αίτηση σε πολλές δομές για να πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες να φέρει στην οικογένεια ένα παιδί τώρα κάνει μία και μοναδική», πρόσθεσε.
Σχετικά με τα παιδιά που βρίσκονται στο Αναρρωτήριο είπε: «Τα παιδιά τα οποία είναι σε δομές βρίσκονται εκεί με εισαγγελική εντολή απομάκρυνσης μέχρις ότου κι εάν ο εισαγγελέας και το δικαστήριο αποφασίσουν ότι η βιολογική οικογένεια δεν θα σταματήσει να είναι κακοποιητική απέναντι στο παιδί ή θα είναι ή όχι κατάλληλη για να δεχθεί πίσω το παιδί της να το μεγαλώσει η ίδια, μέχρι τότε το παιδί -κι εάν το αποφασίσει το δικαστήριο- θέλουμε και μπορεί να πάει μόνο σε ανάδοχη οικογένεια. Αν το δικαστήριο αποφασίσει αμετάκλητα ότι η βιολογική οικογένεια δεν μπορεί να φιλοξενήσει πλέον το δικό της το παιδί τότε το παιδί είναι κατάλληλο για υιοθεσία και η αλήθεια είναι ότι αυτό παίρνει κάποιο καιρό».
Σημείωσε μάλιστα ότι «Το δικό μας το καθήκον είναι να ανταποκριθούμε στο προφίλ των παιδιών και περισσότεροι από εμάς να γίνουμε ανάδοχοι. Να γίνουμε ανάδοχοι θέλοντας να βγάλουμε το παιδί από το ίδρυμα, βοηθώντας το να μη χάνει την παιδικότητά του μέσα σε ένα ίδρυμα όσο καλό και να είναι αυτό».
Υπογράμμισε ακόμη ότι επιτρέπεται η αναδοχή στα ομόφυλα ζευγάρια.