Τεράστια πλήθη πλημμύρισαν σήμερα τους δρόμους της Βαγδάτης και της Τεχεράνης καθώς η οργή για τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί ξεχειλίζει και οι απειλές για εκδίκηση περισσεύουν. Ενόσω τα φέρετρα του εθνικού ήρωα Σουλεϊμανί και του στενού συνεργάτη του Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις μεταφέρονταν σην ιρακινή πρωτεύουσα, οι επιπτώσεις της αμερικανικής επιχείρησης κατά διαταγήν του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αντηχούσαν σε όλη τη Μέση Ανατολή, όπου αναλυτές αναμένουν μία νέα εποχή αιματοχυσίας και αστάθειας. Λίγο μετά το τέλος της κηδείας του στρατηγού, πολλές ρουκέτες έπληξαν την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, μια πολύ καλά φυλασσόμενη περιοχή όπου εδρεύουν πολλές ξένες πρεσβείες και κυβερνητικά κτίρια, τη συνοικία Τζαντρίγια της ιρακινής πρωτεύουσας καθώς και την αεροπορική βάση Μπαλάντ, όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες.
Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα. Δύο βλήματα έπεσαν στην Πράσινη Ζώνη και δύο ρουκέτες Κατιούσα στην τεράστια αεροπορική βάση, στα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας, που φιλοξενεί Αμερικανούς στρατιώτες και αμερικανικά αεροσκάφη. Αμέσως μετά, αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη βάση, εκτελώντας αναγνωριστική αποστολή, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι ιρακινές αρχές διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν νεκροί.
Η σιιτική πολιτοφυλακή Κατάιμπ Χεζμπολάχ του Ιράκ, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι al-Mayadeen, προειδοποίησε επίσης μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας να μην πλησιάζουν στις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ. «Οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να μείνουν μακριά από τις αμερικανικές βάσεις, σε απόσταση τουλάχιστον χιλίων μέτρων, ξεκινώντας από το βράδυ της Κυριακής» ανακοίνωσε η οργάνωση, σύμφωνα με το al-Mayadeen.
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως δημιουργεί τριγμούς μεταξύ της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις με τον πρόεδρο του Ιράκ Μπαρχάμ Σάλεχ και με τον ντε φάκτο ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι Σεΐχ Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Μακρόν τονίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ιρακινός ομόλογός του θα παραμείνουν σε στενή επαφή με στόχο να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή.
Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε ότι θα επιδιώξει απευθείας συνομιλίες με το Ιράν. «Τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ματαιώσουμε την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης – στα Ηνωμένα Έθνη, την Ε.Ε. και με διάλογο με τους εταίρους μας στην περιοχή, περιλαμβανομένων και συνομιλιών με το Ιράν», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην εφημερίδα Bild am Sonntag.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε από την πλευρά του, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ότι «είναι αναγκαία η αποκλιμάκωση» της έντασης στη Μέση Ανατολή. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι σημαντικό να γίνει σεβαστή η Συμφωνία της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPoA) η οποία είναι κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια ασφάλεια». «Δεσμεύομαι να παίξω τον ρόλο του συντονιστή», πρόσθεσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική.
Η Βρετανία κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, τονίζοντας όμως ότι οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχός της, δικαιούται να αμύνεται απέναντι σε μια επικείμενη απειλή. «Καλούμε όλες τις πλευρές να δεσμευτούν ότι θα αποκλιμακώσουν την κατάσταση», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, ο οποίος μίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μαρκ Έσπερ. «Με βάση το διεθνές δίκαιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δικαιούνται να αμύνονται απέναντι σε εκείνους που συνιστούν άμεση απειλή για τους πολίτες τους», σημείωσε ο Έσπερ.
Εκφράζονται επίσης ανησυχίες για το τι θα μπορούσε να σημαίνει ο θάνατος του Σουλεϊμανί για τη διμερή σχέση Ουάσιγκτον και Βαγδάτης, οι οποίες αγωνίζονται να βρουν κοινό έδαφος μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Ιρακινοί αξιωματούχοι που παραβρέθηκαν στην κηδεία δήλωσαν ότι θα πιέσουν τώρα για την απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων που είχαν επιστρέψει για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος – μια κίνηση που θα έθετε σε κίνδυνο τις παγκόσμιες προσπάθειες για την εξάλειψη της απειλής της οργάνωσης και ενδεχομένως να παραλύσει τις διπλωματικές σχέσεις.
Απαντώντας στις ιρανικές απειλές, οι ΗΠΑ έστειλαν 3.000 επιπλέον στρατεύματα στη Μέση Ανατολή και συμβούλευαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το Ιράκ.
Οι Αμερικανοί πολίτες ωστόσο δεν θέλουν η χώρα τους να συρθεί σε άλλον έναν πόλεμο. Φωνάζοντας συνθήματα όπως «όχι πόλεμος με το Ιράν» και «έξω οι ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή», πολλοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Ουάσινγκτον, στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις για να εκφράσουν την αντίθεσή του με την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian, BBC