Ανησυχία στον τοπικό πληθυσμό προκαλεί η νέα, και μάλιστα πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 07:08 της Τετάρτης στην Κρήτη. Tο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε πως το επίκεντρο εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Άρβης Ηρακλείου, σε εστιακό βάθος 67,1 χλμ.
Ωστόσο, οι σεισμολόγοι δεν τη συμμερίζονται και καθησυχάζουν. Ειδικότερα, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, με ανάρτησή του, εξηγεί πως μετά τα 6,3 Ρίχτερ του περασμένου Οκτωβρίου, τα σημερινά 5,7 και τα χτεσινά 5,4 είναι μικρότερου μεγέθους σε διαφορετικά ρήγματα και πως οι σεισμοί με μεγάλο βάθος δεν παράγουν συνήθως ισχυρούς μετασεισμούς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι σεισμικές ακολουθίες έχουν τον ανάλογο χρόνο εκτόνωσής τους, δεν σταματούν με διακόπτη, δυστυχώς. Η μετασεισμική ακολουθία στο Αρκαλοχώρι έχει φθίνουσα πορεία, όμως η ευρύτερη περιοχή του νοτιοανατολικού ελληνικού γεωδυναμικού τόξου έχει διεγειρθεί τον τελευταίο χρονο και παράγει ισχυρούς σεισμούς ανατολικά και νότια της Κάσου, Καρπάθου κλπ». Ο κ. Χουλιάρας υπενθυμίζει πως «στη Ζάκυνθο τρία χρόνια μετά τον ισχυρό σεισμό ακόμη “κουνιούνται”».
Ο Ευθύμιος Λέκκας
Με τη σειρά του, ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι η σεισμική δόνηση χρειάζεται αξιολόγηση, καθώς οι σεισμολόγοι δεν γνωρίζουν τα ρήγματα που υπάρχουν σε εκείνη την περιοχή. Ωστόσο, όπως είπε, ο σεισμός είχε μεγάλο εστιακό βάθος και δεν συσχετίζεται με τη σεισμική δραστηριότητα στο Αρκαλοχώρι.
Σε άλλες δηλώσεις του καθηγητη στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4, ο κ. Λέκκας εξήγησε τα δύο πιθανά σενάρια για το ρήγμα:
Η πρώτη περίπτωση είναι ο σεισμός να αποτελεί συνέχεια του ρήγματος στο Αρκαλοχώρι, σενάριο που δεν μοιάζει πιθανό.
Η δεύτερη περίπτωση είναι να μιλάμε για σεισμό στα όρια του ελληνικού τόξου που δεν επηρεάζει άμεσα την περιοχή μας. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, τις σεισμικές δονήσεις που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες και προσπαθούμε να συνθέσουμε τον “χάρτη” των σεισμών στην περιοχή γύρω από την Κρήτη» ανέφερε ο καθηγητής.
Ο Κώστας Παπαζάχος
Για «μεμονωμένο γεγονός», που δεν πρέπει να μας ανησυχεί και ανήκει σε μία ειδική κατηγορία σεισμών, τους σεισμούς ενδιάμεσου βάθους, έκανε λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
«Είχαμε σεισμό ενδιαμέσου βάθους. Αυτοί οι σεισμοί γίνονται σε μεγάλα βάθη -αυτός έχει γίνει στα 70 χιλιόμετρα- είναι μια εντελώς διαφορετική κατηγορία σεισμών. Το καλό είναι ότι συνήθως δεν έχουν μετασεισμική ακολουθία, είναι μεμονωμένα γεγονότα, άρα δεν χρειάζεται να ανησυχήσουμε για τις επόμενες ημέρες. Είναι μοναχικά σεισμικά γεγονότα. Γίνονται αισθητοί, είναι ενοχλητικοί, ούτε μετασεισμούς έχουν, ούτε βλάβες κάνουν» τόνισε ο κ. Παπαζάχος.
Όπως εξήγησε, αυτού του τύπου οι σεισμοί κινούνται στην πλάκα της Μεσογείου που βυθίζεται βαθιά κάτω από τον χώρο του Αιγαίου και έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. «Γίνονται αισθητοί σε πολύ μεγάλη απόσταση γιατί τα κύματα ταξιδεύουν μέσα στην πλάκα της Μεσογείου, οπότε σε όλο το εξωτερικό τόξο από τη Ρόδο μέχρι σχεδόν και την Κέρκυρα μπορούν να γίνουν αισθητοί. Επίσης προς τη “μέσα” περιοχή, το ηφαιστιακό τόξο, προς τη Σαντορίνη δηλαδή, γίνονται πολύ λίγο αισθητοί. Το άλλο τους χαρακτηριστικό είναι ότι συνήθως δεν έχουν μετασεισμική ακολουθία. Παρόλο που είναι 5,7 Ρίχτερ, δεν θα είναι σαν τον σεισμό που έγινε πριν από δύο ημέρες στην Κάσο, που είχε και προσεισμό και μετασεισμική ακολουθία».
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Από την πλευρά του, ο Δρ σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τέως διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, επισημαίνει σε ανάρτησή του πως «το σημαντικό βάθος της εστίας (60-65 χλμ) σημαίνει ότι αυτή βρίσκεται στην καταδυόμενη αφρικανική λιθόσφαιρα στα νότια της Ιεράπετρας Κρήτης. Δεν αναμένεται έντονη μετασεισμική ακολουθία. Ωστόσο, ο σεισμός επαληθεύει τη γενικότερη ενεργοποίηση του ελληνικού σεισμικού τόξου».