Skip to main content

Ομόλογα: Η χειρότερη χρονιά από το 1999 – Ποια στάθηκαν κόντρα στο ρεύμα

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Οι αγορές ομολόγων ετοιμάζονται να αποχαιρετίσουν τη χειρότερη χρονιά από το 1999, αφού η εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού παγκοσμίως έθεσε σε τροχιά πτώσης τις τιμές και σε άνοδο τις αποδόσεις. Ο δείκτης Global Aggregate Bond Index της Barclays, που παρακολουθεί κρατικό και εταιρικό χρέος αξίας 68 τρισ. δολαρίων-  παρουσιάζει απώλειες 4,8% από τις αρχές του 2021. Μέσα στο περιβάλλον αυτό πέτυχαν ωστόσο να ξεχωρίσουν τα κρατικά ομόλογα των αναδυόμενων αγορών. 

Η πτώση των ομολόγων ήρθε εν πολλοίς σε δύο περιόδους μαζικών ρευστοποιήσεων. Στις αρχές του έτους οι επενδυτές τράπηκαν σε φυγή από τα κρατικά ομόλογα μακράς διαρκείας, καθώς πόνταραν σε ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία και υψηλότερο πληθωρισμό. Το φθινόπωρο ήταν το βραχυπρόθεσμο χρέος που μπήκε στο στόχαστρό τους, καθώς οι κεντρικές τράπεζες άφηναν να εννοηθεί ότι η στροφή σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική θα έρθει νωρίτερα. 

Όπως σχολιάζουν αναλυτές στους Financial Times τα κακά νέα είναι ότι και το 2022 θα είναι μία περίεργη χρονιά για τους επενδυτές στην αγορά ομολόγων. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος το σοκ από τον πληθωρισμό να αποδειχθεί πιο επίμονο και ισχυρό, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να προβούν σε πιο δραστικά μέτρα, από αυτά που είχαν υπολογίσει. Η ΕΚΤ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι δεν θα βιαστεί να αποσύρει τα στηρίγματα, παρά τον τερματισμό του PEPP τον Μάρτιο. Ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η ενεργειακή κρίση και ο αντίκτυπός της στο καλάθι των καταναλωτών.

Πρωταθλητές οι αναδυόμενες αγορές

 

Τα κρατικά ομόλογα των αναδυόμενων αγορών θα βίωναν μία δύσκολη χρονιά, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα απέσυραν τα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης που έλαβαν όταν ξέσπασε η πανδημία. Αυτό ήταν το αφήγημα που κυριάρχησε τους πρώτους μήνες του 2021 για να ανατραπεί τελικά πλήρως. Ο αναδυόμενος κόσμος όχι μόνο δεν είχε μεγάλους χαμένους μέσα στη χρονιά, αλλά έχει πλήρη κυριαρχία στη λίστα με τους μεγάλους νικητές της αγοράς χρέους. 

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg για 46 μεγάλες αγορές (ώριμες και αναδυόμενες) ανά τον πλανήτη, τα κρατικά ομόλογα που εξέδωσαν η Νότια Αφρική, η Κίνα, η Ινδονησία, η Ινδία και η Κροατία βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις. Κατάφεραν να ξεπεράσουν ακόμη και το μεγαλύτερο άλμα στις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων από το 2013- ένα σοκ που ήταν αρκετό να ανατρέψει τα carry trades στην αγορά συναλλάγματος. 

Η ανθεκτικότητα που επέδειξαν οι 5 αυτές αγορές καθησυχάζει την αγορά για τον αντίκτυπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, που ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές μέσα στην επόμενη χρονιά. Υπάρχει βάσιμη ελπίδα ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να προκληθούν αναταράξεις. 

Συνολικά τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών είχαν πτώση 1,3% το 2021, σύμφωνα με τον σύνθετο δείκτη του Bloomberg. Ωστόσο η επίδοση αυτή είναι πολύ καλύτερη από εκείνη του 2013, όταν το σήμα της Fed για πιο σφιχτή νομισματική πολιτική είχε πυροδοτήσει πτώση 3,8% στο σύνολο του έτους, με τις απώλειες μάλιστα στο τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου να είναι 11%. 

Παγκόσμιοι πρωταθλητές για το 2021 είναι τα ομόλογα Νοτίου Αφρικής, που προσφέρουν απόδοση 8,7% στους επενδυτές. Την «όρεξη» των επενδυτών δεν έκοψε ούτε ο εντοπισμός της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα τον Νοέμβριο. Οι κινεζικοί τίτλοι προσφέρουν από την πλευρά τους κέρδη 5,6% φέτος και εκείνοι της Ινδονησίας 5,2%. Τα ομόλογα Ινδίας και Κροατίας έχουν ενισχυθεί 2,7% και 1% αντίστοιχα. Η HSBC προβλέπει μάλιστα ότι οι τίτλοι Ν. Αφρικής, Ινδονησίας και Κίνας θα συνεχίσουν το ράλι τους και το 2022. 

Οι μεγαλύτερες απώλειες από την άλλη καταγράφονται στην Ουγγαρία, το Περού και τη Χιλή- τρεις χώρες στις οποίες οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια μέσα στο έτος.